Έντυπη Έκδοση

ΣΤΟ ΣΤΟΧΑΣΤΡΟ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ ΑΚΟΜΗ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΓΙΑ ΚΟΜΠΙΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΩΝ ΣΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

Πολυπλόκαμο το σκάνδαλο με τα ορθοπεδικά είδη

Τα έγγραφα που κατασχέθηκαν στο πλαίσιο της ανάκρισης για το σκάνδαλο χρηματισμού από την εταιρεία ορθοπεδικών ειδών DePuy International φαίνεται πως ξετύλιξαν το κουβάρι, προκειμένου ακόμη μία εταιρεία ιατρικών ειδών να βρεθεί στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης, με τις ίδιες κατηγορίες.

Η Εισαγγελία Πρωτοδικών της Αθήνας, ξεκινώντας από τα κατασχεμένα στοιχεία από την οικία κατηγορούμενου στην υπόθεση DePuy International -κυρίως εμβάσματα σε δεκάδες τραπεζικούς λογαριασμούς γιατρών- κατέληξε σε ενδείξεις δωροδοκιών.

Νέα δικογραφία

Λόγω της σοβαρότητας της υπόθεσης μάλιστα, οι εισαγγελικές αρχές έκριναν ότι από τα έγγραφα πρέπει να σχηματιστεί νέα δικογραφία, όπως και έγινε, με αποτέλεσμα χθες να ολοκληρωθεί η προκαταρκτική έρευνα και να αποφασιστεί η άσκηση ποινικών διώξεων σε βαθμό κακουργήματος. Κατηγορούμενοι είναι πλέον δύο στελέχη της εταιρείας, που ασχολείται με την εισαγωγή και πώληση ιατρικών προϊόντων σε γιατρούς δημόσιων νομοσοκομείων, ενώ τα αδικήματα που τους απαδίδονται είναι:

n ενεργητική δωροδοκία κατ' εξακολούθηση εις βάρος του Δημοσίου από δράστες οι οποίοι πέτυχαν όφελος που υπερβαίνει το ποσό των 150.000 ευρώ και

n νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες (ξέπλυμα βρόμικου χρήματος) κατ' εξακολούθηση και κατ' επάγγελμα από κοινού και κατά μόνας.

Οι γιατροί

Οσο για τους γιατρούς των δημόσιων νομοκομείων, παρά την προκαταρκτική εξέταση που διενήργησε ο εισαγγελέας Γ. Καλούδης, δεν εντοπίστηκαν -κατά πληροφορίες- επαρκή στοιχεία προκειμένου να διωχθούν. Ετσι η διερεύνηση του ρόλου τους θα συνεχιστεί από τον τακτικό ανακριτή που ανέλαβε την περαιτέρω έρευνα, και αν εντοπιστούν ποινικές ευθύνες εις βάρος τους θα ασκηθεί στη συνέχεια συμπληρωματική δίωξη για την πράξη της παθητικής δωροδοκίας.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, οι υπεύθυνοι της επίμαχης εταιρείας προχώρησαν σε «κομπίνα» εκατομμυρίων ευρώ, καθώς φέρονται να είχαν στήσει ολόκληρο δίκτυο στα δημόσια νοσοκομεία μέσω του οποίου πλήρωναν γιατρούς προκειμένου να προωθούν συγκεκριμένο ιατρικό υλικό.

ΑΝΤ. ΞΥΝΟΥ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Διαφθορά
Δικαιοσύνη
Εισαγγελικές έρευνες
Νοσοκομεία και υπηρεσίες υγείας
Δικαστικό ρεπορτάζ