Έντυπη Έκδοση

«Ηρέμησαν» μετά τις υπουργικές διαβεβαιώσεις στο «Χαμόγελο του Παιδιού»

«Καμιά Μονάδα Προστασίας Παιδιού δεν κλείνει. Αντίθετα, το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας στηρίζει τις δράσεις όλων των δομών με κάθε δυνατό τρόπο» ανέφερε σε σημερινές του δηλώσεις ο υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Βασίλης Κεγκέρογλου.

Οι δηλώσεις αυτές έγιναν με αφορμή τις χθεσινές αναφορές του προέδρου του Οργανισμού Κώστα Γιαννόπουλου, χαρακτηρίζοντας ως «ταφόπλακα» για τα 13 σπίτια που λειτουργεί ο σύλλογος την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Εργασίας σχετικά με τις προϋποθέσεις για την ίδρυση και λειτουργία φορέων παιδικής προστασίας.

Σύμφωνα με τον κ. Κεγκέρογλου, το θεσμικό πλαίσιο που καθορίζεται με τη σχετική υπουργική απόφαση για την ίδρυση και λειτουργία μονάδων προστασίας παιδιού από ΝΠΙΔ μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα:

α) Δημιουργήθηκε με καθυστέρηση 20 ετών, αφού προβλεπόταν από τον Ν2345 του 1995.

β) Αφορά τις νέες Μονάδες που θα ιδρυθούν.

γ) Οι Μονάδες που ήδη λειτουργούν έχουν τρία (3) χρόνια ως διάστημα προσαρμογής μετά την έκδοση της απόφασης, σύμφωνα με το άρθρο 16.

δ) Οι διατάξεις προσαρμογής και οι συμπληρωματικές διατάξεις που θα αφορούν τις ήδη λειτουργούσες Μονάδες, θα προκύψουν τόσο από τις προτάσεις των φορέων που ήδη έχουν ζητηθεί όσο και από τη διαβούλευση που θα διαρκέσει μέχρι την 10η Δεκεμβρίου 2014.

Ωστόσο, ο κ. Γιαννόπουλος διευκρίνισε στην «Ελευθεροτυπία»: «Τη στιγμή που η παγκοσμίως επικρατούσα άποψη είναι η αποϊδρυματοποίηση, στην Ελλάδα οι δομές ιδρυματοποιούνται όλο και πιο πολύ, θυμίζοντας όλο και λιγότερο οικογένεια. Επίσης, ενώ τα κτήρια που μας έχει παραχωρήσει το κράτος τώρα δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που το ίδιο το κράτος θέτει για ιδιωτικούς φορείς, αν τα επιστρέψουμε στο Δημόσιο θα μπορέσουν να λειτουργήσουν νομίμως κανονικά.

Εμείς δεν ζητούμε να κάνουμε φιλανθρωπία υποκαθιστώντας το Δημόσιο. Οι ιδιωτικοί φορείς πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά των δημοσίων».

Γ. ΛΥΓΚ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Χαμόγελο του παιδιού