Έντυπη Έκδοση

ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ ΖΑΧΑΡΩΣ: ΕΝΟΧΟΙ Ο ΕΚΠΤΩΤΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ Ο ΑΝΤΙΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ

Με 40.000 ευρώ σε δόσεις «έσβησαν» τις φωτιές

Βαριές ποινές φυλάκισης στους υπαιτίους των φονικών και καταστροφικών πυρκαγιών της Ηλείας το 2007, επέβαλε σήμερα το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Πάτρας.

Υστερα από ακροαματική διαδικασία εννέα συνολικά μηνών, το δικαστήριο κήρυξε με ομόφωνη απόφασή του ενόχους τους: Πανταζή Χρονόπουλο (έκπτωτο δήμαρχο της Ζαχάρως), τον Χαράλαμπο Καφύρα (πρώην αντιπεριφερειάρχη Ηλείας), τον Παναγιώτη Τσούρα (εποχικό πυροφύλακα) και τη Σοφία Νικολοπούλου (συνταξιούχο του ΟΓΑ) ενώ κήρυξε αθώο τον Νικόλαο Μιχαλόπουλο (πρώην διοικητής του πυροσβεστικού κλιμακίου Κρέστενας) ο οποίος πρωτόδικα είχε καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 5 ετών.

Οι δικαστές στη διάρκεια της πολύμηνης ακροαματικής διαδικασίας οδηγήθηκαν στο συμπέρασμα ότι για την τραγωδία που συνέβη στην Ηλεία υπήρχαν σοβαρότατες ευθύνες τοπικών παραγόντων οι οποίοι με τις ενέργειές τους προκάλεσαν την καταστροφή και τους 36 θανάτους αθώων πολιτών. Αναλυτικά το δικαστήριο επέβαλε στον καθένα από τους τέσσερις καταδικασθέντες ποινή φυλάκισης 40 ετών (εκτιτέα ποινή 10 έτη) εξαγοράσιμη προς 40.000 ευρώ.

Το δικαστήριο έκανε δεκτό το αίτημα να καταβληθούν τα χρήματα εξαγοράς της ποινής σε δόσεις, ενώ το κόστος εξαγοράς ανέρχεται σε πέντε ευρώ την ημέρα. Για την 84χρονη Σοφία Νικολοπούλου που αδυνατεί να καταβάλει το ποσό της εξαγοράς, διατάχθηκε η κατ' οίκον κράτησή της για όσο χρόνο προβλέπει ο νόμος επί της εκτιτέας ποινής. Οι ανωτέρω κατηγορούνται για εμπρησμό δάσους από αμέλεια, για τον εμπρησμό πραγμάτων από αμέλεια και για ανθρωποκτονία από αμέλεια κατά συρροή.

Η πρωτόδικη απόφαση

Θυμίζουμε ότι πρωτόδικα το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πύργου, σύμφωνα με την υπ' αριθμόν 539/2012 απόφασή του, είχε κηρύξει ενόχους τη Σοφία Νικολοπούλου (είχε επιβάλει ποινή φυλάκισης 49 ετών και 9 μηνών), τον Χαράλαμπο Καφύρα (είχε επιβάλει ποινή φυλάκισης 49 ετών και 9 μηνών), τον Πανταζή Χρονόπουλο (είχε επιβάλει ποινή φυλάκισης 59 ετών και 6 μηνών), τον Παναγιώτη Τσούρα (είχε επιβάλει ποινή φυλάκισης 59 ετών και 6 μηνών) και τον Νικόλαο Μιχαλόπουλο (είχε επιβάλει ποινή φυλάκισης 5 ετών), ενώ είχε αθωώσει τον πρώην υπαρχηγό του Π.Σ. Φώτη Παππά.

Η τελεσίδικη απόφαση του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων της Πάτρας και οι ποινές φυλάκισης που επέβαλε στα 4 συνολικά πρόσωπα προκάλεσαν την ικανοποίηση στους συγγενείς των 36 συνολικά νεκρών που βρήκαν φρικτό θάνατο μέσα στις φλόγες τον Αύγουστο του 2007 στην ευρύτερη περιοχή της Ζαχάρως.

Δικαιωμένοι οι συγγενείς

«Τα αγαπημένα μας πρόσωπα δεν γυρίζουν πίσω ό,τι και αν γίνει. Ομως νιώθουμε ότι με το αποτέλεσμα της δίκης οι ψυχές τους γαληνεύουν καθώς τιμωρήθηκαν οι βασικοί υπαίτιοι της τραγωδίας που μας έχει βυθίσει τόσα χρόνια μέσα στο πένθος», δήλωσαν μετά το πέρας της διαδικασίας οι συγγενείς των θυμάτων.

Ανάμεσά τους και ο τραγικός πατέρας Γιώργος Παρασκευόπουλος που μέσα σε λίγα λεπτά έχασε μέσα στις φλόγες τα 4 ανήλικα παιδιά του, τη σύζυγο και τη μητέρα του. Αμίλητος καθ' όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, δεν θέλησε να κάνει καμιά δήλωση στους δημοσιογράφους.

** Είχε τεθεί στο Αρχείο!

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι αρχικά ο φάκελος για τις φονικές πυρκαγιές της Ηλείας το 2007 τέθηκε στο Αρχείο (!) με διάταξη του πρώην εισαγγελέα Πύργου. Η οργισμένη όμως αντίδραση των συγγενών των θυμάτων και η αναφορά τους στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου οδήγησαν σε νέα δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης και στην παραπομπή των υπαιτίων της τραγωδίας.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαιοσύνη
Περιφέρειες
Πυρκαγιές
Δικαστικό ρεπορτάζ
Τοπική Αυτοδιοίκηση
Αστυνομικές-Δικαστικές έρευνες