Έντυπη Έκδοση

Αυτοβοήθεια αλά Χάφινγκτον

«Το πρωί της 6ης Απριλίου του 2007 βρέθηκα πεσμένη στο πάτωμα του γραφείου του σπιτιού μου σε μια λίμνη αίματος. Καθώς έπεφτα, το κεφάλι μου χτύπησε στη γωνία του γραφείου μου, με αποτέλεσμα να σκίσω το μάτι μου και να σπάσω το ζυγωματικό μου.

Η 64xρoνη  συγγραφέας επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει  την έννοια της επιτυχίας, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει μία παράμετρο ακόμη, αποτελούμενη  από «την ευεξία,  τη γενναιοδωρία,  το δέος»... Η 64xρoνη συγγραφέας επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει την έννοια της επιτυχίας, η οποία πρέπει να περιλαμβάνει μία παράμετρο ακόμη, αποτελούμενη από «την ευεξία, τη γενναιοδωρία, το δέος»...  Είχα καταρρεύσει λόγω υπερκόπωσης και έλλειψης ύπνου. Κι έτσι βρέθηκα να περιφέρομαι από γιατρό σε γιατρό και να υποβάλλομαι σε μαγνητικές, αξονικές και τρίπλεξ, για να μάθω αν υπήρχε κάποιο υποβόσκον ιατρικό πρόβλημα πέρα από την υπερκόπωση. Δεν υπήρχε, αλλά οι αίθουσες αναμονής των γιατρών, όπως αποδείχτηκε, ήταν το κατάλληλο μέρος για να επανεξετάσω τον τρόπο που ζούσα τη ζωή μου»...

Μ' αυτήν την εξομολόγηση ξεκινά το βιβλίο της Αριάννας Στασινοπούλου- Χάφινγκτον «Δες τη ζωή αλλιώς» που μόλις κυκλοφόρησε από την «Ωκεανίδα» (μετ. Ρένα Χατχούτ), ένα εγχειρίδιο αυτοβοήθειας που ξεπροβοδίζεται στη χώρα μας από την ίδια, παραμονές και της ελληνικής έκδοσης του Huffington Post.

Από τα πιο ισχυρά όσο και αμφιλεγόμενα πρόσωπα του πλανήτη, η 64xρoνη συγγραφέας επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει την έννοια της επιτυχίας, έχοντας πειστεί ότι η τελευταία, πέρα από τη δύναμη και το χρήμα, πρέπει να περιλαμβάνει μια παράμετρο ακόμη, αποτελούμενη από «την ευεξία, τη γενναιοδωρία, το δέος»...

Οπως αναγνωρίζει και η ίδια, στην Ελλάδα της κρίσης όπου η ανεργία έχει εκτιναχθεί στο 27% κι όπου τα μέτρα λιτότητας σπρώχνουν τους αδύναμους όλο και πιο κάτω, οι συμβουλές της περί διαλογισμού, ποιοτικότερου ύπνου και μείωσης του στρές, ενδεχομένως να θεωρηθούν πολυτέλεια.

«Κι όμως, οι πρακτικές αυτές αποδίδουν καλύτερα στις δύσκολες καταστάσεις» επιμένει, «γιατί τότε ακριβώς είναι σημαντικό να αξιοποιήσουμε την εσωτερική μας δύναμη, τις προσωπικές μας αντοχές». Ιδού λοιπόν όσα ανακάλυψε διαβάζοντας από τους αρχαίους Στωικούς ως τους κάθε λογής γκουρού της διαδικτυακής εποχής μας, συμπληρωμένα με ασκήσεις, εργαλεία και τεχνικές που θα μπορούσαν, όπως ισχυρίζεται, να βελτιώσουν την καθημερινή μας ζωή.

Γεννημένη το 1950 στην Αθήνα, με σπουδές οικονομικών στο Κέμπριτζ και δεκατρία βιβλία στο ενεργητικό της -ανάμεσά τους και δυο βιογραφίες, της Μαρίας Κάλλας και του Πάμπλο Πικάσο, για τις οποίες κατηγορήθηκε για λογοκλοπή χωρίς ωστόσο ν' αποδειχτεί κάτι τέτοιο δικαστικά- η Αριάννα Στασινοπούλου ζεί από το 1980 στις ΗΠΑ και χρωστά το δεύτερο επώνυμό της στον πρώην σύζυγό της, τον τεξανό πολυεκατομμυριούχο και ομολογημένα ομοφυλόφιλο Μάικλ Χάφινγκτον, ο οποίος το 1992, με τη βοήθειά της, διεκδίκησε χωρίς επιτυχία μια έδρα στην αμερικανική βουλή με το κόμμα των Ρεπουμπλικανών.

Η ίδια, μετά το διαζύγιό τους άλλαξε πολιτικό στρατόπεδο -έχοντας όμως προηγουμένως αντιταχθεί στον πόλεμο της Γιουγκοσλαβίας- κι αφού διεκδίκησε με τη σειρά της, επίσης χωρίς επιτυχία, τον θώκο του κυβερνήτη της Καλιφόρνια, διοχέτευσε την ενέργειά της από τα δευτεροκλασάτα τηλεοπτικά σώου στο χώρο του διαδικτύου, στήνοντας το 2005 τον ιστότοπο Huffington Post. Μια ιστοσελίδα που αναπτύχθηκε ραγδαία, ειδικά αφότου εξήγησε με σαφήνεια και ειλικρίνεια στους αναγνώστες της τις κομπίνες των τραπεζών που οδήγησαν στο χρηματοπιστωτικό κράχ του 2008, και η οποία το 2012, έναν χρόνο μετά την εξαγορά της από τον επιχειρηματικό κολοσσό AOL, απέσπασε το βραβείο Πούλιτζερ δημοσιογραφίας.

i info

Η Αριάννα Χάφινγκτον-Στασινοπούλου θα παρουσιάσει το «Δες τη ζωή αλλιώς» συνομιλώντας με την δημοσιογράφο Στέλλα Κάσδαγλη, την Παρασκευή στις 7.00 μ.μ. στο «The Hub» (Αλκμήνης 5, Πετράλωνα)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Παρουσίαση βιβλίου
Συγγραφείς/Συγγράμματα
Βιβλίο