Έντυπη Έκδοση

ΣΥΡΙΖΑ: «Να παραδοθεί στο λαό το ΕΜΣΤ»

Ανακοίνωση σχετικά με το φλέγον ζήτημα του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης εξέδωσε το Τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ: «Παρακολουθούμε τις τελευταίες εβδομάδες την διαμάχη που εκτυλίσσεται μεταξύ του ΔΣ και της διευθύντριας του Εθνικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης.

Μια διαμάχη με αμοιβαίες αντεγκλήσεις και κατηγορίες για κωλυσιεργίες που για μια ακόμη φορά οδηγούν στην αναβολή των προβλεπόμενων εγκαινίων του Μουσείου, δηλαδή την απόδοση του μουσείου στον αποδέκτη του: το λαό. Στη σύγκρουση αυτή παρεμβαίνει ο υπουργός Πολιτισμού, δήθεν πυροσβεστικά, ζητώντας την παραίτηση αμφοτέρων, τόσο της διευθύντριας όσο και του διοικητικού συμβουλίου. Δηλαδή ο κ. υπουργός προσπαθεί να εξαφανίσει ένα πρόβλημα που δεν μπορεί να επιλύσει και που, κατά τη γνώμη μας, δεν βρίσκεται μόνο στην έλλειψη συνεργατικής κουλτούρας, δεν βρίσκεται μόνο σε ανταγωνισμούς φανερούς ή αφανείς, αλλά σε μια αδόμητη ή προβληματική λειτουργία μεγάλων θεσμικών και οργανωτικών δομών που αφήνει πίσω της μια πολυετής αντιφατική, ανακόλουθη και φθαρμένη διακυβέρνηση».

Το τμήμα Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ «ζητά από τον υπουργό Πολιτισμού να μην αναβληθεί για μια ακόμη φορά η έναρξη της λειτουργίας του και να παραδοθεί το συντομότερο δυνατό στους Ελληνες πολίτες. Σε κάθε περίπτωση οι πολίτες, η καλλιτεχνική κοινότητα πρέπει να γνωρίζουν την κατάσταση και την προοπτική του Μουσείου: τι περικλείει, ποιές συλλογές, ποιές εκθέσεις, με ποιό πλαίσιο και με ποια οικονομική διαχείριση. Στις δημοκρατίες τα θέματα στρατηγικής ανάπτυξης των θεσμών συζητιούνται οργανωμένα και ανοικτά, δεν καθορίζονται μονομερώς ούτε παραδίνονται στα ιδιωτικά συμφέροντα ή την αφάνεια. Αυτονόητο είναι ότι τα διάδοχα σχήματα στη διεύθυνση του ΕΜΣΤ που απεργάζεται ο υπουργός δεν δεσμεύουν την αυριανή κυβέρνηση της Αριστεράς, μας δεσμεύει όμως η υπόσχεση για πλήρη διαχειριστικό έλεγχο και έλεγχο πεπραγμένων των σχημάτων που διαχρονικά είχαν τη διεύθυνση του ΕΜΣΤ».

Τέλος, με συνοπτικές διαδικασίες;

Τι αποφασίζει τελικά ο υπουργός Πολιτισμού Κώστας Τασούλας για την τύχη του Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης της Αθήνας; Θα ανοίξει ή θα συζητά επ' άπειρον με τα μέλη του πρώην και του επόμενου Δ.Σ.; Και η νυν διευθύντρια του ΕΜΣΤ Αννα Καφέτση θα μαθαίνει από διαρροές και δημοσιεύματα αν θα απολυθεί, αφού αρνείται, και δικαίως, να παραιτηθε;

Προφανώς, το Μουσείο δεν πρόκειται να ανοίξει σύντομα, αφού η μουσειολογική μελέτη έχει γίνει από την Αννα Καφέτση και όποιος άλλος, θα χρειαστεί χρόνο για να ενημερωθεί και να προχωρήσει σε νέο σχεδιασμό.

Νέα πρόσωπα θα καλύψουν τόσο την θέση του διευθυντή όσο και των μελών του Δ.Σ., κατά τον υπουργό. Και για το Δ.Σ. γνώμη δεν έχω. Εκείνο που σκέφτομαι είναι ότι θα χρειαστεί πολύ θάρρος, για να μην πω θράσος, για εκείνον που θα αποδεχτεί να αντικαταστήσει την Αννα Καφέτση στη συγκεκριμένη θέση. Είναι πρωτόγνωρο σε χρόνια δημοκρατίας (φίλη μου γνωστοποίησε την περίπτωση του Μανώλη Χατζιδάκη που έφυγε με παρόμοιο τρόπο αλλά, επί χούντας) να αποπέμπεται με αυτό τον τρόπο η Αννα Καφέτση, ένα χρόνο και κάτι μήνες έως την λήξη της θητείας της, ως να είχε περιπέσει σε πράξη εγκληματική. Και βέβαια είναι άδικο για τον άνθρωπο που αφιερώθηκε με όλες του τις δυνάμεις στην υπόθεση του Μουσείου.

Κάτι μου λέει ότι σωστό Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης θα αργήσουμε πολύ να δούμε.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης (ΕΜΣΤ)
Μουσεία και Αρχαιολογικοί χώροι