Έντυπη Έκδοση

ΣΕ ΑΠΟΡΡΥΘΜΙΣΗ ΤΑ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΑ ΙΔΡΥΜΑΤΑ ΜΕ ΥΠΕΡΑΡΙΘΜΟΥΣ ΦΟΙΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ

Εμφραγμα στο ΕΚΠΑ από τις μετεγγραφές

Τη βοήθεια της πολιτείας ζητεί το πανεπιστήμιο, διαφορετικά οδηγείται σε αδιέξοδο

Βόμβα στα θεμέλια της ομαλής λειτουργίας των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, αποδεικνύονται οι αθρόες μετεγγραφές φοιτητών, σε συνδυασμό με τις ελλείψεις διδακτικού προσωπικού.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών χαρακτηρίζει μη διαχειρίσιμη την επιβράδυνση σε αρκετά τμήματά του, καθώς σε κάποια από αυτά οι εισακτέοι διπλασιάζονται ή και υπερδιπλασιάζονται με την προσθήκη των φοιτητών που μετεγγράφονται βάσει κοινωνικών κριτηρίων. Τα στοιχεία αυτά επιβεβαιώνονται από σχετικό πίνακα που έδωσε στη δημοσιότητα το ίδρυμα.

Εκκληση για βοήθεια

Σε ανακοίνωσή του, εξάλλου, το ΕΚΠΑ ζητεί τη βοήθεια της πολιτείας, τονίζοντας το καθήκον της να συνδράμει. «Χωρίς ενισχύσεις σε κάθε επίπεδο (διδακτικό προσωπικό, διοικητικά στελέχη, οικονομικοί πόροι) είναι μαθηματικά βέβαιο ότι το ΕΚΠΑ θα οδηγηθεί σε συμφόρηση υποχρεώσεων και αδιέξοδο λειτουργίας του».

Ενα από τα πρώτα «κρούσματα» της ασφυκτικής κατάστασης στην Παιδεία αποτελεί το Τμήμα Εκπαίδευσης και Αγωγής στην Προσχολική Ηλικία (ΤΕΑΠΗ) του Πανεπιστημίου Αθηνών, το οποίο ουσιαστικά αδυνατεί να λειτουργήσει. Αιτία για αυτή την αδυναμία είναι ο μεγάλος αριθμός των μετεγγραφών, η διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων και η έλλειψη υλικοτεχνικών υποδομών. Αυτό εξάλλου τονίζεται και στη σχετική ανακοίνωση του ΤΕΑΠΗ, όπου γίνεται λόγος για μετεγγραφές που πραγματοποιήθηκαν φέτος χωρίς κανένα περιορισμό.

«Στο ΤΕΑΠΗ έχουν ήδη εγγραφεί 181 νεοεισερχόμενοι φοιτητές και φοιτήτριες: 159 από πανελλαδικές εξετάσεις, και 21 από ειδικές κατηγορίες». Στη συνέχεια της ανακοίνωσης αναφέρεται ότι το υπουργείο Παιδείας έχει εγκρίνει τη μετεγγραφή 176 ατόμων στα οποία αναμένεται να προστεθούν όσοι πληρούν τα οικονομικά κριτήρια για κάτι τέτοιο. Ως αποτέλεσμα παρουσιάζεται αύξηση 100% του αριθμού των φοιτητών στο ΤΕΑΠΗ, την ίδια στιγμή που υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό. «Παρ' όλο που ο αριθμός των διδασκόντων έχει συρρικνωθεί δραματικά, ο αριθμός φοιτητών υπερδιπλασιάσθηκε κι αυτό δυσκολεύει τα εργαστηριακά μαθήματα. Η υλικοτεχνική υποδομή δεν επαρκεί και το διοικητικό προσωπικό έχει συρρικνωθεί με την πρόσφατη εφαρμογή της διαθεσιμότητας», τονίζεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση.

Χθες το πρωί οι διδάσκοντες του ΤΕΑΠΗ οργάνωσαν ανοιχτό μάθημα διαμαρτυρίας στο χώρο του Χημείου, στην οδό Ναυαρίνου. Με τον τρόπο αυτό εξέφρασαν την αντίδρασή τους στην αδυναμία υλοποίησης των προγραμμάτων σπουδών λόγω του υπερδιπλασιασμού των νεοεισερχόμενων φοιτητών στο τμήμα και τις ελλείψεις προσωπικού.

Τα προβλήματα στην εκπαίδευση απασχόλησαν και τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, ο οποίος έθεσε θέμα προ ημερησίας διατάξεως συζήτησης σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων για τα θέματα της Παιδείας. Την απόφαση αυτή έλαβε ύστερα από συνάντηση που είχε με το προεδρείο της ΟΛΜΕ. Ο κ. Καμμένος έκανε επίσης λόγο για τα προβλήματα που προκαλούνται στα λύκεια από τον αυξημένο αριθμό μεταξεταστέων, καταλήγοντας ότι «όλα αυτά δείχνουν ότι μαζί με την εξαθλίωση του ελληνικού λαού έχει έρθει πλέον και η διάλυση της ελληνικής Παιδείας. Και όταν σε μια χώρα η Παιδεία διαλύεται, ουσιαστικά χώρα δεν υπάρχει».

Ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θέμης Κοτσιφάκης, δήλωσε ότι η Ομοσπονδία ενημέρωσε τον κ. Καμμένο για τη μείωση του αριθμού των εκπαιδευτικών στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση κατά 28.000, για το ζήτημα της τράπεζας θεμάτων, για τα προβλήματα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και για τους 2.500 καθηγητές τεχνικής εκπαίδευσης που από πέρυσι το καλοκαίρι βρίσκονται σε διαθεσιμότητα και κινδυνεύουν με απόλυση.

Κινητοποιήσεις σε ΤΕΙ

Οι δυσχέρειες στη λειτουργία των πανεπιστημίων δεν περιορίζονται μόνο στην Αθήνα, καθώς το Τμήμα Λαϊκής και Παραδοσιακής Μουσικής του ΤΕΙ Ηπείρου και το Διοικητήριο του Εκπαιδευτικού Ιδρύματος στην Αρτα βρίσκονται από χθες υπό κατάληψη.

Την απόφαση για κινητοποιήσεις έλαβαν στη γενική συνέλευσή τους οι σπουδαστές, διαμαρτυρόμενοι για την προβληματική και υποτυπώδη λειτουργία της σχολής τους, η οποία δεν είναι ΙΕΚ, αλλά τμήμα Μουσικών Σπουδών, όπως υποστηρίζουν.

Σε σχετική τους ανακοίνωση οι φοιτητές αναφέρουν ότι αν και το ακαδημαϊκό έτος έχει ξεκινήσει, το μεγαλύτερο μέρος των μαθημάτων στο τμήμα τους εξακολουθεί να μην πραγματοποιείται.

Στη συνέχεια εκφράζουν την αντίθεσή τους στη μετατροπή κάποιων καθηγητών από «συνεργάτες με πλήρη προσόντα» σε «συνεργάτες με ελλιπή προσόντα» και κατηγορούν τη διοίκηση για αδιαφορία απέναντι στο ζήτημα του κλάδου των μουσικών. Από την άλλη πλευρά, ο διευθυντής της σχολής, αναπληρωτής πρόεδρος στο ΤΕΙ Ηπείρου, Αναστάσιος Τσίνας, ανέφερε πως οι φοιτητές δίνουν μια ψεύτικη εικόνα της κατάστασης. «Προφανώς υπάρχει σκόπιμη παραπληροφόρηση. Εχουν εντάξει μια σειρά αιτιάσεων που δεν απηχούν την πραγματικότητα. Στην πλάτη των παιδιών, προσπαθούν κάποιοι να εξυπηρετήσουν προσωπικά συμφέροντα», είπε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ. Τσίνας και συμπλήρωσε πως θα γίνουν όλες οι ενέργειες ώστε να μην χαθεί το 6μηνο.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Εκπαίδευση
Ιδρύματα
Υπουργείο Παιδείας
Μετεγγραφές
ΟΛΜΕ
Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ)
Φοιτητές
Παιδεία