Έντυπη Έκδοση

Αυξάνονται οι ελλείψεις σε φάρμακα

Ελλείψεις σε πολλά φαρμακευτικά σκευάσματα διαπιστώνει ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ) στην επιστολή που έστειλε στον Ελληνικό Οργανισμό Φαρμάκου (ΕΟΦ) και με την οποία ζητεί άμεση λήψη μέτρων για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που έχει προκύψει.

Στην επιστολή αναφέρεται ότι «παρά τις επανειλημμένες επισημάνσεις του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου και τις προειδοποιήσεις προς την πολιτεία, το φαινόμενο των ελλείψεων όχι μόνο δεν έχει μειωθεί αλλά αντίθετα εντείνεται όσο πλησιάζουμε προς το τέλος του χρόνου».

Διευκρινίζεται ακόμα ότι πολλά φαρμακεία δίνουν αγώνα για να εξασφαλίσουν τα φάρμακα των ασφαλισμένων τους, ενώ -όπως προκύπτει από μαρτυρίες των φαρμακοποιών- την περίοδο αυτήν υπάρχουν ελλείψεις κυρίως σε αντιυπερτασικά φάρμακα, διαβητικά φάρμακα, ηρεμιστικά, αντιθρομβωτικές ενέσεις κολλύρια, κρέμες κ.λπ. «Φυσικά ο κατάλογος αυτός μεταβάλλεται μέρα με τη μέρα» σημειώνεται.

«Το φάρμακο είναι αποτελεσματικό όταν ο ασθενής το λαμβάνει την ώρα που υπαγορεύει η αγωγή του. Επομένως, ο ελλιπής ή ο καθυστερημένος εφοδιασμός της αγοράς είναι έλλειψη», επισημαίνει ο πρόεδρος του ΠΦΣ, Κωνσταντίνος Λουράντος.

Ο ΠΦΣ, στο ίδιο έγγραφο, επισημαίνει ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις της αγοράς οι ελλείψεις αυτές οφείλονται κυρίως στις παράλληλες εξαγωγές αλλά και στον ελλιπή εφοδιασμό της αγοράς από τις εταιρείες, οι οποίες προβάλλουν ως επιχείρημα τις εξαγωγές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος (ΠΦΣ)
Φαρμακεία
Φαρμακοβιομηχανία και εμπόριο φαρμάκων
Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ)