Έντυπη Έκδοση

Ψήνεται πρόστιμο για σορτάρισμα σε αύξηση κεφαλαίου τράπεζας

Πρόστιμα για παραβίαση των «ανοιχτών πωλήσεων» σε μία από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες από την πλευρά ξένων παικτών προανήγγειλε ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς (Ε.Κ.). Σύμφωνα με τον Κωνσταντίνο Μποτόπουλο, πρόκειται για ελληνική τράπεζα (το όνομα της οποίας δεν αναφέρθηκε), που στη διαδικασία της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου και εισαγωγής των νέων μετοχών «πουλήθηκε ανοιχτά» από ξένους, με συνέπεια την πρόκληση υποτιμητικής κερδοσκοπίας.

Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κωνσταντίνος Μποτόπουλος, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Προφανώς ο πρόεδρος της Ε.Κ. «φωτογραφίζει» μία από τις Εθνική ή Eurobank, διευκρινίζοντας πως οι πωλήσεις μετοχών που δεν είχαν στην κατοχή τους προήλθαν από 150 κωδικούς ξένων επενδυτών. Υπό εξέταση από την Επιτροπή Κεφαλαιοαγοράς είναι περίπου 150 κωδικοί ξένων, καθώς υπάρχουν υπόνοιες ότι παραβίασαν τους κανόνες του short selling.

Σύμφωνα με τον Κ. Μποτόπουλο, οι κωδικοί που ελέγχονται έκαναν πράξεις κατά τις διαδικασίες εισαγωγής των νέων μετοχών των τραπεζών κατά τη διάρκεια της αύξησης κεφαλαίου. Οπως είπε, ο έλεγχος κωδικών είναι δύσκολη διαδικασία, αλλά επεσήμανε χαρακτηριστικά ότι η Επιτροπή έχει τη συνεργασία των τεσσάρων τραπεζών καθώς και ότι έχει εξειδικευμένα στελέχη για την έρευνα περιπτώσεων ανοιχτών πωλήσεων.

Διαδικασία ελέγχου

Μάλιστα ο πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς τόνισε ότι μία στις τέσσερις τράπεζες έχει ολοκληρώσει τη διαδικασία ελέγχου, αναφέροντας ότι υπάρχει δικαίωμα ακρόασης από τους επενδυτές.

Θυμίζεται πως τέλη Μαΐου η «Ε» αποκάλυπτε ότι πολλοί ξένοι επενδυτές που μετείχαν στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής Τράπεζας προχώρησαν κατά τις τελευταίες τρεις χρηματιστηριακές συνεδριάσεις σε ανοικτές πωλήσεις μετοχών, προκειμένου να βγάλουν κέρδος από τη διαφορά μεταξύ της χρηματιστηριακής τιμής και της τιμής έναρξης διαπραγμάτευσης των νέων μετοχών που έχει ορισθεί στα 2,20 ευρώ (η μετοχή από τα 2,63 ευρώ στις 12 Μαΐου βρέθηκε στα 2,12 ευρώ στις 16 Μαΐου). Αν και πολλοί από αυτούς τη στιγμή που πουλούσαν τις μετοχές δεν τις είχαν πραγματικά στα χέρια τους, από τη μέρα που ξεκίνησε επίσημα η διαπραγμάτευσή τους στο ΧΑΑ οι νέες μετοχές ήταν κανονικά πιστωμένες στους λογαριασμούς τους.

Η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς και η Διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας ήταν σε συναγερμό ήδη από τις 8 Μαΐου για την αναχαίτιση φαινομένων υποτιμητικής κερδοσκοπίας, καθώς αυτά είχαν εκδηλωθεί με επιθετικό τρόπο μέσω ακάλυπτων ανοικτών πωλήσεων και στην περίπτωση της Eurobank (άλλωστε και η υπόθεση αυτή βρίσκεται στο μικροσκόπιο των Αρχών και αναμένονται σύντομα ανακοινώσεις).

Οι Αρχές αποκάλυψαν ότι κάποιοι ξένοι επενδυτές είχαν προχωρήσει σε ακάλυπτες ανοικτές πωλήσεις μετοχών της Εθνικής την προηγούμενη εβδομάδα χωρίς να κατέχουν τον αντίστοιχο αριθμό τίτλων.

Χρηματιστηριακοί κύκλοι υποστήριζαν πως η χθεσινή βολή Μποτόπουλου αφορούσε στην Eurobank.

Ρευστοποιήσεις

Στο περιθώριο των τελευταίων εξελίξεων και υπό το βάρος της πολιτικής αβεβαιότητας συνεχίστηκαν και στη χθεσινή συνεδρίαση οι ρευστοποιήσεις ξένων funds. Οπως εξηγούσε χρηματιστηριακή πηγή, οι ξένοι δεν περιορίζονται πλέον σε συγκεκριμένες μετοχές απλά «πωλούν Ελλάδα» καθώς δεν εμπιστεύονται τα κυβερνητικά... success stories, δεν πείθονται από τα δημόσια οικονομικά και δεν διακινδυνεύουν να παραμείνουν σε ένα χρηματιστήριο όμηρος της πολιτικής αντιπαράθεσης, μέχρι τον Φεβρουάριο.

Εν τω μεταξύ, συνεχίστηκαν οι επαφές προκειμένου να εξευρεθεί λύση στην «ωρολογιακή βόμβα» των «κόκκινων» δανείων. Σύσκεψη ανάμεσα στον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ευάγγελο Βενιζέλου και τους εκπροσώπους των τεσσάρων συστημικών τραπεζών (Alpha, Εθνική, Eurobank, Πειραιώς) είχε προγραμματισθεί για χθες το απόγευμα στο μέγαρο Μαξίμου.

Στο επίκεντρο της συνάντησης θα ετίθετο το ζήτημα της χρήσης του αδιάθετου κεφαλαίου των 11,5 δισ. ευρώ από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, καθώς και το πρόβλημα της διαχείρισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων.

Σημειώνεται ότι τη Δευτέρα που πέρασε, η Ελληνική Ενωση Τραπεζών είχε συνάντηση με τον νέο υπουργό Ανάπτυξης Κώστα Σκρέκα, με τους εκπροσώπους των τραπεζών να ζητούν διευκρινίσεις για τη ρύθμιση που αφορά στα «κόκκινα» δάνεια.

ΜΙΧΑΗΛ ΓΕΛΑΝΤΑΛΙΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα
Ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών
Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Τράπεζες