Έντυπη Έκδοση

* ΟΛΠ - COSCO

Θρίλερ διαρκείας με το φιλικό διακανονισμό

Μετατέθηκε για τις 25 Νοεμβρίου η γ.σ. του ΟΛΠ

Συνεχίζεται το σίριαλ του φιλικού διακανονισμού μεταξύ ΟΛΠ - Cosco, με ορατό πλέον τον κίνδυνο ρήξης των ελληνοκινεζικών σχέσεων. Μπορεί ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς να εξήγγειλε, τον Ιούνιο του 2013, την επέκταση της Cosco στο δυτικό τομέα της προβλήτας ΙΙΙ, ωστόσο το Ελεγκτικό Συνέδριο είχε άλλη άποψη.

Το Ελεγκτικό Συνέδριο, εάν και χαρακτήρισε σύννομο τον φιλικό διακανονισμό ΟΛΠ - Cosco, προέκρινε την τροποποίηση δύο κρίσιμων όρων:

* Δέχεται την αναστολή καταβολής του συμβατικού σταθερού εγγυημένου ανταλλάγματος για επτά έτη (έως το 2021), δηλαδή έως ότου η ΣΕΠ (Cosco) ολοκληρώσει κατασκευαστικά και παραγωγικά τον προβλήτα ΙΙΙ (επέκταση στο δυτικό τομέα).

Υπενθυμίζεται ότι, στον φιλικό διακανονισμό προ Ελεγκτικού Συνεδρίου, η επαναφορά του ελάχιστου εγγυημένου ανταλλάγματος θα εφαρμοζόταν μόλις το ΑΕΠ της Ελλάδας έφτανε στα επίπεδα του 2008 + 2% ετησίως.

* Εισηγείται την καταβολή, από τον ΣΕΠ (Cosco), ενός σταθερού ενοικίου για την παραχώρηση του δυτικού τομέα του προβλήτα ΙΙΙ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Κινέζοι αντιδρούν σφόδρα στην πρώτη τροποποίηση, αντίθετα με τη δεύτερη, την οποία χαρακτηρίζουν «συζητήσιμη». Πλέον, εκτιμάται ότι θα υπάρξει ένας νέος γύρος άτυπου διαλόγου ανάμεσα σε ΤΑΙΠΕΔ, υπουργείο Ναυτιλίας, ΟΛΠ και Cosco, ώστε να εξευρεθεί η χρυσή τομή. Νεότερα αναμένονται στην αναβληθείσα γενική συνέλευση του ΟΛΠ, στις 25 Νοεμβρίου.

Στο σημείο αυτό εξελίσσεται ένα νομικό θρίλερ. Ποιος είναι αρμόδιος να εγκρίνει και ενσωματώσει τις αλλαγές; Σύμφωνα με τον ΟΛΠ, οι μέτοχοι του οργανισμού και ειδικότερα, ο μεγαλομέτοχος, το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Ωστόσο, από το Ταμείο επισημαίνουν ότι ΟΛΠ και Cosco είναι οι εμπορικοί εταίροι, άρα και αρμόδιοι να επικυρώσουν το νέο φιλικό διακανονισμό, με την προϋπόθεση ότι η Cosco δέχεται τις τροποποιήσεις.

Αξιο αναφοράς είναι ότι υπέρ του φιλικού διακανονισμού είναι τόσο ο ΟΛΠ όσο και η Cosco. Ο μεν ΟΛΠ, διότι θα αυξάνεται το ετήσιο μίσθωμα που καταβάλλει η Cosco, με δεδομένο ότι, με τις πρόσθετες επενδύσεις στον προβλήτα ΙΙΙ, θα μεγεθύνονται οι εμπορευματικές ροές. Η μεν Cosco, διότι θα μπορεί να μεγιστοποιήσει τη δυναμικότητα των προβλητών ΙΙ και ΙΙΙ, από τα 3,7 εκατ. TEUS, στα 6,2 εκατ. TEUS.

Πάντως, οι εργαζόμενοι του λιμένος Πειραιά, διά μέσου της ΟΜΥΛΕ, αντιδρούν σφόδρα στην πώληση του ΟΛΠ και μάλιστα, αναμένουν, με ιδιαίτερη αγωνία, την εκδίκαση της προσφυγής κατά της ιδιωτικοποίησής του στο ΣτΕ. Η εκδίκαση στο ΣτΕ είναι πολύ σημαντική, διότι στις αρχές Ιανουαρίου κατατίθενται, πιθανότατα, οι δεσμευτικές προσφορές.

ΦΩΤΗΣ ΦΩΤΕΙΝΟΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
ΟΛΠ
Επενδύσεις
Cosco
Ελεγκτικό Συνέδριο
Συγχωνεύσεις & εξαγορές
Αποκρατικοποιήσεις