Έντυπη Έκδοση

Οι Ελληνες ανθρακωρύχοι του Βελγίου

«- Ηρθαν στον κόσμο κι έκαναν τα πρώτα βηματάκια στην εποχή της μαύρης δικτατορίας του στρατηγού Μεταξά (πριν από το 1941).

- Εζησαν τα παιδικά τους χρόνια στη διάρκεια της απάνθρωπης ναζιστικής κατοχής. Παιδιά πεινασμένα, τρομοκρατημένα, δίχως σχολείο (1941-1945).

Οσα παιδιά, αυτής της γενιάς, δεν πέθαναν στην Κατοχή, πέρασαν τα εφηβικά τους χρόνια στο δραματικό εμφύλιο πόλεμο που προκάλεσαν οι καπιταλιστές με τη στήριξη της δεξιάς "κυβέρνησης" (1945-1950).

- Μετά τον τραγικό εμφύλιο, όσοι έφηβοι επιβίωσαν, πέρασαν τη νεανική τους ηλικία μέσα στην τρομοκρατία του αστυνομικού κράτους του μακαρθισμού, της αυταρχικής κυβέρνησης της ΕΡΕ του Καραμανλή (σημερινή ΝΔ του Α. Σαμαρά). Με εκτελέσεις των πατριωτών από τα ψευτοδικαστήρια των αμερικανοκίνητων "κυβερνήσεων" της Δεξιάς. Ολος ο προϋπολογισμός του κράτους δαπανούνταν υπέρ των πιστών φρουρών του πολιτεύματος, όπως διέταζε η Δύση. Δηλαδή: α) στο στρατό, που έπρεπε να επαγρυπνεί για την ασφάλεια των συνόρων της πατρίδας και να είναι φρουρός, άγρυπνος φύλακας, κυρίως, του πλούτου των κεφαλαιοκρατών που αποκτήθηκε με τον ιδρώτα των αγροτών και εργατών, β) στη χωροφυλακή, για να συλλαμβάνει τους πατριώτες δημοκράτες, γ) στην πιστή στον καπιταλισμό εκκλησία (που είναι αντίθετη με τη θέληση του Χριστού), για να αποκοιμίζει το φτωχό λαό. Για το φτωχό λαό δεν είχε η "κυβέρνηση" χρήματα. Είχε πείνα, τρομοκρατία, αδικία, έλλειψη παιδείας και υγειονομικής φροντίδας (1950-1955, υπήρξε το αποκορύφωμα της τρομοκρατίας).

- Και σαν να μην αρκούσαν τα δεινά αυτά για την πολυβασανισμένη γενιά, οι λάτρεις της ολιγαρχίας των "κυβερνήσεων" της ΕΡΕ, ΝΔ, για να εξυπηρετήσουν το θέλημα των αφεντάδων τους, δώρισαν σαράντα χιλιάδες ελληνόπουλα στα ανθρακωρυχεία του Βελγίου, μόλις ο διεθνής καπιταλισμός το απαίτησε (1955-1963). Ηταν η συνέχεια των βασάνων και μαρτυρίων της τόσο τυραννισμένης αυτής γενιάς. Γεννήθηκαν μέσα στη δικτατορία, έζησαν όλη τη ζωή τους, στην Ελλάδα, μαύρα χρόνια. Και πέθαναν νέοι από την καρβουνόσκονη, με πνευμόνια μαύρα. Ηταν της πολύπαθης γενιάς».

Αντωνιάδης Νίκος

ανθρακωρύχος - συνδικαλιστής - καθηγητής του ΟΗΕ Βέλγιο

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Οι αναγνώστες γράφουν