Έντυπη Έκδοση

Για τον Κ. Καραμανλή

Δημοσίευμα έγκριτης εφημερίδας έφερε στο φως το περιεχόμενο κάποιας επιστολής του πάλαι ποτέ Κ. Καραμανλή, που έστειλε το 1966 στον Κ. Τσάτσο, με την οποία προσπαθώντας να δικαιολογήσει τη φυγή του, επικαλείται τον εξής μύθο:

«Το λεοντάρι προκαλούμενο από το χοίρο, έφυγε γιατί δεν ήθελε να λερωθεί παλεύοντας μαζί του», για να προσθέτει και αυτό: Το γουρούνι, λέει ο μύθος, είχε κυλιστεί σε παρακείμενο βόθρο πριν την αναμέτρηση».

Μη ξεχνάμε, πως ο Καραμανλής, οι αποστάτες και τα Ανάκτορα υπήρξαν κάποτε οι παράγοντες εκείνοι που προκάλεσαν τα γεγονότα εκείνα που μας οδήγησαν στην κατάστση της Δικτατορίας. Και αναφέρω ακολούθως για την εποχή εκείνη ποια ήταν τότε η στάση του Κ. Καραμανλή ώστε να αποτραπεί ο κίνδυνος που ερχόταν.

Ο Καραμανλής όταν κάποτε έφυγε από την Ελλάδα, εξεδιώχθη από το κόμμα του; Ναι ή όχι; Ολοι ξέρουμε ότι δεν εξεδιώχθη, πράγμα που σημαίνει ότι διατηρούσε επαφή με την ΕΡΕ. Τότε, γιατί, όταν εδόθη η εντολή στο Νόβα από τον τέως βασιλιά, άφησε το κόμμα του με τους 100 βουλευτές περίπου να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στους αποστάτες; Δεν ήξερε που το πήγαινε; Που έδινε ψήφο εμπιστοσύνης, στο κόμμα του ή σε κανένα άλλο κόμμα αρχών; Αυτό των αποστατών δεν ήταν κόμμα, αλλά απόκομμα. Και η συμπαράστασή του αυτή στους αποστάτες, δεν είναι συνάμα και αποδοχή της παραβιάσεως του Συντάγματος από τον βασιλιά; Θα μπορούσε να προβάλλει κανείς τη δικαιολογία πως ο Καραμανλής δεν ήταν πλέον αρχηγός, είχε ήδη αναθέσει την ηγεσία του κόμματος στον Π. Κανελλόπουλο και ως εκ τούτου φυσικά, δεν έφερνε πλέον ουδεμία ευθύνη για ο,τιδήποτε. Ναι, αλλά αφού διατηρούσε επαφή με το κόμμα, του οποίου κήταν ο ιδρυτής, δεν έπρεπε να δηλώσει πως διαχωρίζει τη θέση του από τον Κανελλόπουλο και νίπτει τας χείρας του; Και δεν είναι οξύμωρον το ότι έσπευσε από τη μια μεριά δήθεν για την καταστολή τού εγκλήματος προτρέποντας τους αξιωματικούς για τη βίαια ανατροπή της Χούντας και δεν έσπευσε, καθώς όφειλε, για την πρόληψη του εγκλήματος, που έχει και τη μεγαλύτερη σημασία, με το να αποτρέψει το κόμμα του να στηρίξει τους αποστάτες;

Οταν το Μάη τού 1973 ο Καραμανλής είδε πως ήταν πλέον φανερό ότι η Χούντα έφτανε στο τέλος της, έσπευσε και ζήτησε από αξιωματικούς του στρατού να ανατρέψουν τη Χούντα, κάτι που κυριολεκτικά ξάφνιασε τον δικτάτορα Γεώργιο Παπαδόπουλο, γιατί δεν το περίμενε απ' τον Καραμανλή, για να πει γι' αυτόν: «Κρίμα, γιατί εμείς ανέκαθεν τον υποστηρίζαμε, ιδιαίτερα όταν στις εκλογές που έγιναν το 1961, για τις οποίες κατηγορήθηκε από τον Γεώργιο Παπανδρέου για βία και νοθεία». Με θρασύτατη αδιαντροπιά, ομολόγησε ότι ο στρατός ανήκε στο κόμμα της Δεξιάς και όχι στο λαό, θεωρώντας σωστό να υπηρετεί οι στρατός τη Δεξιά παρά το λαό.

Οσο για το ότι ο Καραμανλής ζητούσε από τους αξιωματικούς τη βίαια ανατροπή της Χούντας, τούτε το έλεγε διότι ήξερε πολύ καλά πως κάτι τέτοιο είναι κάπως δύσκολο ή και αδύνατο ακόμα να γίνει, διότι σήμερα η κάθε Χούντα διαθέτει σύγχρονα και τέλεια μέσα για την προστασία της και δεν πέφτει από τον λαό παρά μόνο από μια άλλη Χούντα. Εκτός βέβαια και ζητήσει μόνον η Ουάσιγκτον την πτώση της και μάλιστα με ένα απλό τηλεφώνημα (όπως και έγινε) και φαίνεται μάλλον ότι σε κάτι τέτοιο ποντάριζε και γιατί έτσι ακριβώς τον συνέφερε, αφού ήξερε πως ήταν δεδομένη από τους Αμερικανούς η ανάθεση της ιδιότητας τού... σωτήρα στην αφεντιά του με την επιστροφή του στη χώρα.

Ο Σαμαράς και το περίγελο συρφετό για τα 40 χρόνια του κόμματος της Ν.Δ., παρέβλεψαν σκόπιμα να αναφέρουν αυτά που όντως συνέβησαν και τα αναφέρει ο γράφων, δεδομένου τού ότι κάποτε ο ιδρυτής της Ε.Ρ.Ε., Κ. Καραμανλής στη Ζυρίχη, χωρίς ντροπή και από έλλειψη πατριωτικού αισθήματος και υψηλής ευθύνης, έβαλε υψίστης προδοσίας υπογραφή σε βάρος της Κύπρου, όχι για να μην έχουν οι Τούρκοι δικαιώματα στη Μεγαλόνησο, αλλά το αντίθετο. Οχι για να μην μπουν σ' αυτήν στρατεύματα κατοχής, αλλάγια να μπουν αργότερα, όπως και έγινε. Scripta manent (τα γραπτά μένουν). Αρκέστηκαν μόνο σε άκρατο λιβανιστήρι για τον Καραμανλή. Σκεφτείτε, πατριωτική συνείδηση που τους διέπει!

ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΚΩΝ/ΝΟΣ

Φαρραί Πατρών

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Οι αναγνώστες γράφουν