Έντυπη Έκδοση

ΔΙΕΘΝΗ

Θύμα του Εμπολα το Κόπα Αφρικα 2015

Οιός Εμπολα χτύπησε και το ποδόσφαιρο, χωρίς, ευτυχώς, να προσβάλει κάποιον αθλητή, προπονητή ή διαιτητή. Το πρώτο του θύμα είναι το Κόπα Αφρικα του 2015.

Η έκκληση των διοργανωτών για αναβολή του τουρνουά δεν έγινε δεκτή και ο πέλεκυς έπεσε στο δικό τους κεφάλι. «Το 30ό Κύπελλο Εθνών θα γίνει σε άλλη χώρα, το δε Μαρόκο χάνει το δικαίωμα συμμετοχής», ανακοίνωσε η Αφρικανική Συνομοσπονδία ποδοσφαίρου, έπειτα από 6ωρη συνεδρίαση. Οι καρεκλοκένταυροι της CAF φοβήθηκαν την οικονομική ζημιά και απέρριψαν ομόφωνα το αίτημα των Μαροκινών για αλλαγή των ημερομηνιών μέχρι να καταλαγιάσει ο φόβος για την πανδημία του Εμπολα.

«Προέχει η υγεία των αθλητών και των θεατών», εξήγησε τη άρνησή του ο υπουργός Αθλητισμού του Μαρόκου, Μοχάμεντ Ουζίν. «Απόλυτη ασφάλεια δεν μπορεί να υπάρξει, αλλά οφείλουμε να λάβουμε τις αναγκαίες προφυλάξεις. Δεν είναι εποχή για γιορτές. Θέλουμε πολύ να φιλοξενήσουμε τους Αφρικανούς αδελφούς μας, αλλά χωρίς ρίσκο». Παρόμοια στάση τηρούν -σιωπηρά- και άλλες χώρες, όπως η Αίγυπτος, η Νότια Αφρική και το Σουδάν.

Το Κόπα Αφρικα θα γίνει στην Ανγκόλα ή στην Γκαμπόν ή στη Νιγηρία. Οι χώρες που βασανίζονται από τον ιό εντοπίζονται στη Δυτική Αφρική, με επίκεντρο τη Λιβερία, τη Γουινέα και τη Σιέρα Λεόνε, όχι πολύ μακριά από τα νότια σύνορα του Μαρόκου. Μάλιστα η Γουινέα έχει ακόμη ελπίδες πρόκρισης στα τελικά. Οι προκριματικοί θα συνεχιστούν κανονικά στις 14, 15 και 19 Νοεμβρίου, αν και μερικοί αγώνες μεταφέρθηκαν σε ουδέτερα γήπεδα από τον φόβο του φονικού ιού.

«Το τουρνουά πρέπει να διεξαχθεί κανονικά τον Ιανουάριο», δήλωσε από την Αγγλία ο Γιάγια Τουρέ. «Είναι πολύ σημαντικό για την αφρικανική ήπειρο. Προσωπικά δεν φοβάμαι καθόλου. Μας έχει γίνει ψύχωση ο ιός και οφείλουμε να την υπερνικήσουμε». Τα θύματα του Εμπολα στη Μαύρη Ηπειρο πλησιάζουν τα 5.000.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Εμπολα
Κόπα Αφρικα