Έντυπη Έκδοση

«Συναντήσεις της Τετάρτης» στην Κουμαντάρειο

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Με τη ΓΕΩΡΓΙΑ ΚΑΚΟΥΡΟΥ - ΧΡΟΝΗ

Τριάντα δύο χρόνια ζωής κλείνει εφέτος η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη Σπάρτης, ως Παράρτημα της Εθνικής Πινακοθήκης. Αποτελεί δωρεά της Ντόλλης Γουλανδρή και του αδελφού της Γεωργίου Κουμάνταρου, προς τιμήν του φιλότεχνου πατέρα τους, Ιωάννη, ο οποίος ονειρευόταν να ιδρύσει Πινακοθήκη στην ιδιαίτερη πατρίδα του.

«Η Πινακοθήκη ανοίγει ένα παράθυρο στο τώρα· η δημιουργική πνοή εξακολουθεί να υπάρχει στον τόπο, προκαλεί τον διάλογο». Γ.Κ-Χ. «Η Πινακοθήκη ανοίγει ένα παράθυρο στο τώρα· η δημιουργική πνοή εξακολουθεί να υπάρχει στον τόπο, προκαλεί τον διάλογο». Γ.Κ-Χ.  Η επιλογή του κτηρίου καθώς και του τρόπου λειτουργίας της Πινακοθήκης είχε δύο αγαθά αποτελέσματα, ένα από τα λίγα εναπομείναντα νεοκλασικά κτήρια της Σπάρτης σώθηκε και εξασφαλίσθηκε η ποιότητα των εκθέσεων. Μιλάμε με την πρώην επιμελήτρια της Κουμανταρείου Πινακοθήκης Σπάρτης και νυν εθελόντρια, Γεωργία Κακούρου-Χρόνη.

- Εθελόντρια;

«Ως επιμελήτρια της Εθνικής Πινακοθήκης ήμουν υπεύθυνη της Κουμανταρείου Πινακοθήκης για είκοσι χρόνια. Συνταξιοδοτήθηκα πρόσφατα, αλλά εξακολουθώ να εργάζομαι εθελοντικά. Η "σύνταξη" με απάλλαξε από το άγχος να είμαι η πρώτη που προσέρχομαι και η τελευταία που φεύγω από την εργασία μου. Τώρα ασχολούμαι κυρίως με τις εκπαιδευτικές δραστηριότητες, αυτές που απευθύνονται σε ειδικές ομάδες κοινού και επιδιώκουν να καταστήσουν το έκθεμα προσλήψιμο πληρέστερα και απολαυστικότερα από όλους».

- Η σημασία της;

«Η Πινακοθήκη είναι σημαντική για τον τόπο. Το "πόσο" θα μπορούσαν καλύτερα να το προσδιορίσουν οι επισκέπτες της. Ωστόσο, οι αξιολογήσεις των εκπαιδευτικών, των παιδιών, των επισκεπτών και των καλλιτεχνών είναι εξαιρετικά ενθαρρυντικές. Η Σπάρτη είναι μια πόλη με σημαντικούς προορισμούς γνωριμίας με το παρελθόν».

- Δικά σας έργα;

«Η Κουμαντάρειος φιλοξενεί κυρίως έργα από τις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης. Διαθέτει η ίδια μία μικρή, αλλά αξιόλογη, συλλογή με έργα δυτικοευρωπαίων ζωγράφων, δωρεά του Ιωάννη Κουμάνταρου. Συνεργάζεται, επίσης, με άλλα μουσεία και με συλλέκτες στη συνδιοργάνωση εκθέσεων».

- Σχολεία έρχονται;

«Ο στόχος της Πινακοθήκης είναι κυρίως εκπαιδευτικός. Η επισκεψιμότητα των σχολείων -όχι μόνο της Σπάρτης αλλά όλης της Λακωνίας- είναι πολύ μεγάλη. Για κάθε έκθεση υπάρχουν οργανωμένα εκπαιδευτικά προγράμματα που απευθύνονται σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Υπάρχουν επίσης και "ειδικά" εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία εκπονούνται σε συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς για να καλύψουν ιδιαίτερες διδακτικές τους ανάγκες (για τον επαγγελματικό προσανατολισμό, την τοπική ιστορία, το περιβάλλον κ.ά., προγράμματα επίσης για τα ειδικά σχολεία). Πολλά από τα προγράμματα αυτά έχουν δημοσιευθεί σε επιστημονικά έντυπα της Ελλάδας και του εξωτερικού κι έχουν ανακοινωθεί σε συνέδρια, ελληνικά και διεθνή».

- Τι προγραμματίζετε;

«Αυτή την περίοδο ετοιμάζεται έκθεση με έργα που ανήκουν στις συλλογές της Εθνικής Πινακοθήκης και η οποία θα έχει ως στόχο να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό την ιστορική εξέλιξη της νεοελληνικής μας ζωγραφικής από την Επτανησιακή Σχολή έως τη Γενιά του '70. Η έκθεση θα καλύψει τις ανάγκες των εκπαιδευτικών για τη διδασκαλία των καλλιτεχνικών ρευμάτων στην τέχνη του εικοστού αιώνα. Για το σκοπό αυτό αρχίσαμε από πέρυσι τις "Συναντήσεις της Τετάρτης", όπου κάθε απόγευμα "συνομιλούμε" για την ιστορία της τέχνης. Οι "Συναντήσεις" αυτές θα εγκαινιαστούν και πάλι τον Δεκέμβριο και θα πραγματοποιούνται έως τον Ιούνιο 2015».

- Τα οικονομικά;

«Γνωρίζετε πολύ καλά ότι με την παραμικρή οικονομική δυσκολία οι πρώτοι πόροι που θα περιοριστούν θα είναι αυτοί που αφορούν στην παιδεία και στον πολιτισμό. Η Κουμαντάρειος Πινακοθήκη έχει την ευλογία να είναι κοντά της η οικογένεια που την ίδρυσε. Μέλη της τρίτης πια γενιάς έχουν αγκαλιάσει την Πινακοθήκη και καλύπτουν τις ανάγκες της. Η έκθεση που φιλοξενείται τώρα στην Πινακοθήκη, "Μεταβυζαντινές Εικόνες από τη Βαμβακού Λακωνίας", πραγματοποιήθηκε με χορηγία της οικογένειας Κουμαντάρου».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα
Πρόσωπα
Εθνική Πινακοθήκη
Συνεντεύξεις