Ηλεκτρονική Έκδοση

Σε τροχιά προσεδάφισης στον κομήτη

Τελευταία ενημέρωση:

Στον κομήτη Tchoura κατευθύνεται το ρομπότ Philae όπως ανακοίνωσε η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία. Το ρομπότ αποκολλήθηκε λίγο μετά τις 10.30 το πρωί ώρα Ελλάδος και αναμένεται να προσεδαφιστεί μετά από ελεύθερη πτώση επτά ωρών. «Η ρίψη πήγε καλά. Είμαστε ευτυχείς. Ολα έγιναν χωρίς πρόβλημα» δήλωσε ο υπεύθυνος πτήσης της αποστολής.

Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που θα γίνει προσπάθεια προσεδάφιση σε κομήτη. Εκτιμάται ότι εάν η επιχείρηση στεφθεί με επιτυχία θα μπορούσε να αποκαλύψει άγνωστα στοιχεία για την ιστορία του σύμπαντος καθώς η επιστημονική κοινότητα είναι πλέον πεπεισμένη ότι οι κομήτες σχηματίστηκαν σε μια περιοχή κοντά στον ήλιο πριν απομακρυνθούν εκατομμύρια χιλιόμετρα από αυτόν.

Tο εγχείρημα που θα πραγματοποιηθεί σε απόσταση 511 εκατομμυρίων χιλιομέτρων από τη Γη. Αμέσως μετά την αποκόλλησή του, το ρομπότ Philae θα πάρει φωτογραφίες της Rosetta και στη συνέχεια θα κατεβεί , με ελεύθερη πτώση, προς τον κομήτη, διανύοντας τα 20 χιλιόμετρα που το χωρίζουν από τον στόχο του σε επτά ώρες.

"Η κρίσιμη φάση είναι η ίδια η προσεδάφιση", δήλωσε ο Στέφαν Ούλαμεκ, υπεύθυνος για την προσεδάφιση του Philae. Η επιβεβαίωση της προσεδάφισης δεν αναμένεται να φθάσει στη Γη πριν από τις 18.00 ώρα Ελλάδος. Εάν όλα πάνε καλά και ξεπερασtούν όλα τα τεχνικά ρίσκα του εγχειρήματος, ο Philae και τα 10 όργανα που μεταφέρει θα αρχίσουν τις επιστημονικές έρευνες επί του εδάφους του κομήτη που θα διαρκέσουν δυόμισι ημέρες. Το μικρό ρομπότ θα λειτουργεί μέχρι τον Μάρτιο και είναι καταδικασμένο να πεθάνει από τη ζέστη όταν ο Tchouri θα πλησιάσει τον Ηλιο.

Οποια και να είναι η τύχη του μικρού ρομπότ, το σκάφος Rosetta θα συνεχίσει να παρακολουθεί τον κομήτη τουλάχιστον μέχρι τη διέλευσή του στην κοντινότερη απόσταση από τον Ηλιο, τον Αύγουστο.

(Πηγή: 20minutes fr, ΑΜΠΕ)
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία
Με λέξεις-κλειδιά
Αστρονομία και Διάστημα