Ηλεκτρονική Έκδοση

Εμπρησμοί σε παλιά συναγωγή στο Ισραήλ και σε τζαμί στη Δυτική Όχθη

Νέα ένταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων προκαλούν εμπρηστικές επιθέσεις σε παλιά συναγωγή στην αραβική πόλη Σφάραμ στο βόρειο Ισραήλ και σε τέμενος στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη.

φωτογραφία αρχείου φωτογραφία αρχείου

Από τους εμπρησμούς στη συναγωγή το βράδυ της Τρίτης και στο τζαμί το πρωί της Τετάρτης προκλήθηκαν περιορισμένες ζημιές. 
 
Η ισραηλινή αστυνομία διενεργεί έρευνα για τον εμπρησμό στη συναγωγή στην πόλη Σφάραμ, η οποία κατοικείται κυρίως από μουσουλμάνους και χριστιανούς.
 
Η ένταση είναι μεγάλη και στις αραβικές πόλεις του Ισραήλ μετά τον θάνατο νεαρού άνδρα από πυρά της ισραηλινής αστυνομίας το περασμένο Σάββατο. 
 
Οι άραβες πολίτες του Ισραήλ είναι απόγονοι των 160.000 Παλαιστινίων που έμειναν στη γη τους μετά την ίδρυση του εβραϊκού κράτους το 1948.
 
Το πρωί της Τετάρτης, νεαροί εισήλθαν στο χωριό Αλ Μουγάιρ στην κατεχόμενη Δυτική Όχθη και έβαλαν φωτιά στο τζαμί, με αποτέλεσμα να καταστραφεί ο πρώτος του όροφος, προτού οι κάτοικοι σβήσουν τη φωτιά, δήλωσε ο δήμαρχος Φαράτζ Νάσαν, κατηγορώντας για την επίθεση ισραηλινούς εποίκους από τους γειτονικούς εβραϊκούς οικισμούς.
 
Στο ίδιο χωριό έχουν επανειλημμένα σημειωθεί βανδαλισμοί σε οχήματα, κτίρια. Άλλο τέμενος εκεί καταστράφηκε από φωτιά εμπρηστών.
 
Η ισραηλινή αστυνομία ανακοίνωσε ότι είχε στείλει ομάδα πραγματογνωμόνων και ειδική μονάδα που χειρίζεται υποθέσεις εγκληματικών και εθνικιστικών ενεργειών στο χωριό προκειμένου να κάνουν έναν απολογισμό των κρουσμάτων βανδαλισμού που έχουν διαπραχθεί από εξτρεμιστές εβραίους στο χωριό αλλά οργισμένοι χωρικοί εμπόδισαν την είσοδό τους.
 
Οι εβραίοι εξτρεμιστές προβαίνουν σε επιθέσεις υπό το σύνθημα «το τίμημα», σε αντίποινα για την παλαιστινιακή βία και για οποιαδήποτε απόπειρα της ισραηλινής κυβέρνησης να σταματήσει την ανάπτυξη του εβραϊκού οικισμού.
 
Με πληροφορίες από ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ισραήλ
Παλαιστινιακά Εδάφη