Ηλεκτρονική Έκδοση

Ινδία: Πέθαναν 13 γυναίκες από τοξικό σοκ σε ιατρικό κέντρο

Δεκατρείς γυναίκες που πέθαναν σε ιατρικό κέντρο του κρατιδίου Τσατίσγκαρ της Ινδίας είχαν εμφανίσει συμπτώματα τοξικού σοκ, που παραπέμπουν σε πιθανή χρήση σκουριασμένων χειρουργικών εργαλείων ή πλαστών φαρμάκων. Οι θάνατοι σημειώθηκαν κατά την εφαρμογή κυβερνητικού προγράμματος μαζικών στειρώσεων το Σάββατο.

Φωτογραφία αρχείου Φωτογραφία αρχείου

Δεν έχει εξακριβωθεί η αιτία θανάτου τους, όμως «οι προκαταρκτικές έρευνες δείχνουν ότι τα φάρμακα που χορηγήθηκαν ήταν πλαστά και επίσης τα χειρουργικά εργαλεία που χρησιμοποιήθηκαν ήταν σκουριασμένα», όπως δήλωσε στο Reuters ο ανώτερος αξιωματούχος της τοπικής κυβέρνησης Σιντχάρθ Κομάλ Σιχ Παρντέσι.
 
Σύμφωνα με τους θεράποντες γιατρούς, 60 από τις περίπου 80 γυναίκες που χειρουργήθηκαν, εξακολουθούν να νοσηλεύονται, ενώ σοβαρή είναι η κατάσταση της υγείας  τουλάχιστον 20 εξ αυτών, καθώς ο οργανισμός τους δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή που τους χορηγείται.
 
Ομάδα γιατρών από την πρωτεύουσα, το Νέο Δελχί, μετέβησαν στο Τσατίσγκαρ για να βοηθήσουν και να ερευνήσουν τι συνέβη, ενώ οι οικογένειες των θυμάτων θα λάβουν αποζημίωση περίπου 5.300 ευρώ.
 
Τέσσερις ανώτεροι αξιωματούχοι υγείας τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και κατατέθηκε αγωγή για ιατρική αμέλεια εις βάρος του χειρουργού που πραγματοποίησε τις επεμβάσεις.
 
Ο γιατρός Ρ.Κ Γκούπτα κατηγορείται ότι χειρούργησε περισσότερες από 80 γυναίκες μέσα σε μόλις λίγες ώρες μαζί με δύο βοηθούς του σε εγκαταλελειμμένη ιδιωτική κλινική, σύμφωνα με αξιωματούχους, γεγονός που παραβιάζει τους κυβερνητικούς κανονισμούς που θέτουν ως όριο για αυτού του τύπου τις επεμβάσεις τις 30 την ημέρα.
 
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν ότι ο Γκούπτα αρνείται οποιοδήποτε σφάλμα κι αποδίδει τους θανάτους των γυναικών σε φάρμακα που τους χορηγήθηκαν μετά την επέμβαση.
 
Το περιστατικό πλήττει τον ινδό πρωθυπουργό Ναρέντρα Μόντι, καθώς το κόμμα του Μπαρατίγια Τζανάτα, κυβερνά στο Τσατίσγκαρ. 
 
Ο Ν. Μόντι εξέφρασε ανησυχία για το συμβάν, ενώ το αντιπολιτευόμενο Κόμμα του Κογκρέσου πραγματοποίησε διαδηλώσεις και εξήγγειλε απεργία με αίτημα την παραίτηση του πρωθυπουργού της τοπικής κυβέρνησης και του υπουργού Υγείας του κρατιδίου.
 
Η Ινδία πραγματοποιεί τις περισσότερες στειρώσεις γυναικών στον κόσμο. Η στείρωση είναι η δημοφιλέστερη μέθοδος αντισύλληψης στη χώρα και η κυβέρνηση προσφέρει χρήματα και άλλα προνόμια για να προσελκύσει γυναίκες και άνδρες.
 
Ο χειμώνας στην Ινδία είναι γνωστός σε ορισμένες περιοχές της ως «περίοδος των στειρώσεων», καθώς μειώνεται ο κίνδυνος επιμόλυνσης επειδή ο καιρός είναι δροσερός κι οι κυβερνήσεις των κρατιδίων σπεύδουν να επωφεληθούν προτού εκπνεύσει το οικονομικό έτος τον Μάρτιο.
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ινδία