Ηλεκτρονική Έκδοση

ΚΟΝΤΡΕΣ ΚΑΙ ΠΑΝΙΚΟΣ ΣΤΗΝ ΚΡΙΣΗ

Γκάιτνερ: Στην Ευρώπη ήθελαν να ξυλοφορτώσουν τους άσωτους Ελληνες

FT: Ανέκδοτο υλικό από το βιβλίο του πρώην υπ. Οικομικών των ΗΠΑ

Την κρίση πανικού μετά το κραχ του 2007-8 που έπεσε σαν κεραμίδα στο κεφάλι της ελίτ του πλανήτη, περιγράφει ανέκδοτο υλικό από τα προσχέδια βιβλίου του τέως υπουργός Οικονομικών Τίμοθι Γκάιτνερ. Ξεχωρίζουν οι κόντρες των ΗΠΑ με την ΕΚΤ και το Βερόλινο για τη διαχείριση κρίσης, με αφορμή την κατάρρευση της Ελλάδα (ως “Lehman Brothers της Ευρώπης”), την οποία όπως λέει οι ευρωπαίοι ηγέτες ήθελαν να “ξυλοφορτώσουν”, περιγράφοντας τη γενικευμένη σύγχυση μπροστά στο φόβο μιας ύφεσης αλά 1930 διεθνώς.

Το βιβλίο του Τ. Γκάιτνερ «Stress Test: Reflections on Financial Crises», εκδόθηκε τον προηγούμενο Μάιο, αλλά παρασκηνιακά το υλικό που συγκεντρώθηκε είναι καυστικό με σκληρές αναφορές για πρόσωπα και καταστάσεις, αναφέρει αναλυτικό δημοσίευμα στην εφημερίδα Financial Times (FT).

Στο ίδιο μοτίβο οι αναφορές του Γκάιτνερ για μια υπουργική σύνοδο του Group of Seven στον Καναδά, - η περιγραφή είναι πολύ πιο ζωντανή στα προσχέδια παρά στο τελικό βιβλίο. Η

Το Φεβρουάριο του 2010 στη σύνοδο της αφρόκρεμα του G7 ο Γκάιτνερ συνάντησε πρώτη φορά τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και περιγράφει τον πανικό που επικρατούσε για το “ελληνικό ζήτημα” που είχε αποτελέσει την αφορμή για απανωτές αναταράξεις στην αγορά ομολόγων. Στο βιβλίο του, ο Γκάιτνερ αναφέρει ότι έζησε στιγμές Παλαιάς Διαθήκης.

Γκάιτνερ: Θυμάμαι να φτάνω στο δείπνο και να κοιτάζω το Blackberry μου. Στην Ευρώπη γινόταν κακός χαμός (f...ing disaster στο κείμενο). Οι μετοχές των γαλλικών τραπεζών έπεφταν 7% και 8%. Ήταν μεγάλο θέμα. Για εμένα ήταν μια κλασική απόλυτη σφαγή, γιατί άκουγα από παντού: κρίση στην Ελλάδα, ποιος έχει ανοίγματα στην Ελλάδα;

Ξέρετε, οι Ευρωπαίοι βασικά ήρθαν σε εκείνη τη συνάντηση λέγοντας: «Θα δώσουμε στους Έλληνες ένα μάθημα. Είναι πραγματικά φριχτοί. Μας είπαν ψέματα. Είναι απαίσιοι και άσωτοι και εκμεταλλεύθηκαν βασικά τα πάντα και θα τους συντρίψουμε». Αυτή ήταν η στάση όλων.

Θυμάμαι τότε ότι τους είπα: «Μπορείτε να τους βάλετε το μαχαίρι στο λαιμό, αν αυτό θέλετε. Αλλά πρέπει οπωσδήποτε να στείλετε ένα καθησυχαστικό μήνυμα στην Ευρώπη και στον κόσμο ότι θα το κρατήσετε το πράγμα, δεν θα το αφήσετε να πέσει. Πρέπει να προστατεύσετε όλο τον τόπο». Τους το έκανα πολύ σαφές εκείνη την στιγμή. Ακουγα συνέχεια αυτές τις βρομοκολλημένες κουβέντες για ηθικό κίνδυνο από αυτούς και τους είπα:

«Ωραία λοιπόν, αν θέλετε να είστε σκληροί μαζί τους πάει καλά, αλλά πρέπει να δώσετε κάποια αξιόπιστη διαβεβαίωση ότι δεν θα αφήσετε την κρίση να μεταδοθεί πέρα από την Ελλάδα... Και για να γίνει αυτό πρέπει να φροντίσετε πολύ να είστε αξιόπιστοι ότι θα υλοποιήσετε τη δέσμευσή σας και θα δώσετε και στην Ελλάδα ένα μάθημα».

Δημοσιογράφος: Δηλαδή, είχατε την αίσθηση ότι, θεέ μου, αυτοί οι τύποι θα αφήσουν...;

Γκάιτνερ: Ναι... Σίγουρα, και βέβαια όπως έχω πει, δεν περίμενα ότι θα συνεχίσουν να κ...βαράνε επί τρία χρόνια. Ήταν ασύλληπτο για εμένα ότι άφησαν τα πράγματα να γίνουν τόσο χάλια όσο τα άφησαν κι έγιναν. Αλλά τα προμηνύματα γι' αυτό βρίσκονταν στην αρχική διαμάχη. Τους είχαν πει ψέματα οι Έλληνες. Τους είχαν φέρει σε δύσκολη θέση οι Έλληνες που εν τέλει δανείστηκαν όλα αυτά τα λεφτά, και ήταν έξαλλοι και μανιασμένοι. Ήθελαν να τους ξυλοφορτώσουν. Αλλά με αυτόν τον τρόπο, τάισαν μια πυρκαγιά που βρισκόταν στα πρώτα στάδια. Και υπήρχαν πολλά ξερόκλαδα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Οικονομική κρίση
ΗΠΑ
Βιβλίο
Ευρωζώνη