Ηλεκτρονική Έκδοση

Ομιλία του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στην Κ.Ο. του κόμματος

Τσίπρας: «Ούτε προαπαιτούμενα, ούτε απαιτούμενα»

«Εκλογές λύτρωσης και αλλαγής» ζήτησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, τονίζοντας ότι «ο ορίζοντας της σημερινής κυβέρνησης δεν ξεπερνά την προεδρική εκλογή του Φεβρουαρίου». Ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε να εντατικοποιηθούν οι προσπάθειες του ΣΥΡΙΖΑ ώστε να είναι έτοιμος για την εκλογική αναμέτρηση.

Ο κ. Τσίπρας, μιλώντας στην Κ.Ο. του κόμματός του,  επισήμανε την ανάγκη εκλογικής ετοιμότητας του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και την ανάγκη να εργαστεί το κόμμα του για να επιταχύνει τις εξελίξεις, να έρθει σε πιο στενή επαφή με τον λαό, να εξηγήσει το πρόγραμμά του και να δώσει - όπως είπε -  το τελικό, αποφασιστικό χτύπημα στον φόβο και την αβεβαιότητα. Υπογράμμισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πατήσει γερά στο θέμα των συμμαχιών, «χωρίς επιπολαιότητες και χωρίς φοβίες».
 
Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αντ. Σαμαρά ότι διεκδικεί να κατοχυρώσει εις το διηνεκές την τελευταία θέση της Ελλάδας στον δείκτη κοινωνικής δικαοσύνης, βάσει έκθεσης του Γραφείου Προϋπολογισμού της Βουλής. 
 
Περί διαπραγματεύσεων με την τρόικα
 
Για τη διαπραγμάτευση μεταξύ κυβέρνησης και τρόικας, ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρόκειται να δεχθεί ούτε προαπαιτούμενα, ούτε απαιτούμενα, ούτε τίποτα από όσα αυτή τη στιγμή, σε διάφορα μέτωπα, επιχειρείται να επιβληθούν ως τετελεσμένα».  Σημείωσε πως «συνέχεια του κράτους δεν σημαίνει συνέχεια του μνημονίου», ενώ επανέλαβε τη θέση για διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους του χρέους.
 
Παράλληλα, επισήμανε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «με τη σταθερή του πορεία, την όσμωσή του με το λαικό κίνημα, τις αναλύσεις και τις ιδέες του έχει καταστεί η μοναδική εγγύηση δημοκρατικής ομαλότητας και αλλαγής. Υποστήριξε ότι ότι το κόμμα του είναι «η πολιτική δύναμη που μπορεί να εγγυηθεί ότι η Ελλάδα θα σταθεί στα πόδια της και θα διαπραγματευθεί με αποφασιστικότητα».
 
Καταδίκη των τουρκικών προκλήσεων
 
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διρωτήθηκε, αν είναι δυνατό, σε μια στιγμή που οι γεωπολιτικές ισορροπίες αλλάζουν, που η Τουρκία προκαλεί με κινήσεις του «Μπαρμπαρός», που συμμαχίες και μέτωπα επανακαθορίζονται, «να αποφασίσει για εμάς, χωρίς εμάς, μια κυβέρνηση φθαρμένη όσο δεν παίρνει, εξαρτημένη όσο δεν παίρνει, ανασφαλής όσο δεν παίρνει».
 
Ο Αλ. Τσίπρας καταδίκασε τις τουρκικές προκλήσεις και κάλεσε την κυβέρνηση να εξαντλήσει κάθε διπλωματική δραστηριότητα, προκειμένου η Άγκυρα να προβεί σε ουσιατική κίνηση που θα αποκλιμακώνει την ένταση και να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις.
 
Χαρακτήρισε το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας - Τουρκίας ως καίριο εργαλείο για την ανάπτυξη των διμερών σχέσεων. Ωστόσο, τόνισε ότι ο θεσμός αυτός πρέπει να συνεισφέρει στην αποκλιμάκωση της έντασης και να μην ενταχθεί σε μια επικοινωνιακή λογική επικάλυψης της έντασης με σωρεία ανούσιων διακηρύξεων.
 
Τέλος, εξέφρασε ανησυχία για την κατάσταση στα Βαλκάνια και την αύξηση του εθνικισμού και πρότεινε την ενίσχυση της Διαβαλκανικής Συνεργασίας.
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΣΥΡΙΖΑ