Έντυπη Έκδοση

Θυμήθηκαν τη συνταγματική αναθεώρηση

Το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης ανοίγει καταρχήν σε κομματικό επίπεδο η Νέα Δημοκρατία, με στόχο η κοινοβουλευτική διαδικασία να ξεκινήσει σε χρόνο τέτοιο ώστε να καταστεί ένα από τα διλήμματα των βουλευτών κατά την προεδρική εκλογή στις αρχές του επόμενου έτους.

Ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς συναντήθηκε χθες με τον πρώην υπουργό και συνταγματολόγο Προκόπη Παυλόπουλο και του ανέθεσε καθήκοντα προέδρου-συντονιστή της επιτροπής βουλευτών της Ν.Δ., η οποία θα επεξεργαστεί τις επίσημες προτάσεις του κόμματος προκειμένου να κατατεθούν σε περίπου 20 ημέρες, δηλαδή στις αρχές Δεκεμβρίου, στη Βουλή. Από εκεί και πέρα όμως απαιτούνται περίπου έξι με επτά μήνες για να εγκριθούν οι αναθεωρητέες διατάξεις, καθώς θα πρέπει να κληθεί η Ολομέλεια το Δεκέμβριο για να αποφασίσει τη σύσταση αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, να κατατεθεί η τελική πρόταση και να πραγματοποιηθούν δύο ψηφοφορίες στην Ολομέλεια με απόσταση ενός μηνός μεταξύ τους.

Καθίσταται συνεπώς σαφές ότι εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης διακόπτεται και δεν μπορεί να τεθεί ξανά αναθεωρητική πρόταση για πέντε έτη. Αυτό θα είναι και ένα ακόμη μέσο πίεσης προς τους βουλευτές στις αρχές του 2015 (και όπως όλα δείχνουν πιθανότατα τον Ιανουάριο και όχι το Φεβρουάριο) προκειμένου να ψηφίσουν Πρόεδρο.

Σήμερα η πρώτη συνάντηση

Η πρώτη συνάντηση των μελών της επιτροπής της Ν.Δ. για τη συνταγματική αναθεώρηση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις έξι το απόγευμα στα γραφεία της γαλάζιας Κ.Ο. στη Βουλή, παρουσία και του κ. Σαμαρά. Σε αυτή θα μετέχουν υπό τον κ. Παυλόπουλο πιθανότατα οι Κώστας Τζαβάρας, Τάσος Νεράτζης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Φωτεινή Αραμπατζή κ.ά. βουλευτές, όλοι νομικοί.

Η Ν.Δ. έχει καταθέσει στο δημόσιο διάλογο ήδη προτάσεις προκειμένου να συζητηθεί ο τρόπος εκλογής και οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας (γεγονός που εγείρει όμως και ερωτήματα αλλαγής της μορφής του πολιτεύματος), αποσύνδεση της προεδρικής εκλογής από πρόωρες εκλογές, αλλαγές όσον αφορά στην ποινική ευθύνη υπουργών και ασυλία βουλευτών, ασυμβίβαστο βουλευτικής και υπουργικής ιδιότητας, λειτουργία μη κρατικών ΑΕΙ, αλλαγές προκειμένου η ελεύθερη διακίνηση των πολιτών να υπερισχύει του δικαιώματος διαδηλώσεων.

Η πρώτη αντίδραση από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ ήλθε από τον ευρωβουλευτή και συνταγματολόγο Κώστα Χρυσόγονο, ο οποίος σχολίασε μέσω twitter την απόφαση του κ. Σαμαρά: «Τώρα τη θυμήθηκε τη συνταγματική αναθεώρηση; Από τον Ιούνιο του 2013 τι έκανε; Μικρό πολιτικό παιχνίδι με τους θεσμούς».

ΒΙΚΥ ΣΑΜΑΡΑ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Σύνταγμα της Ελλάδος
Νέα Δημοκρατία