Έντυπη Έκδοση

Τέλος το αντάρτικο στην τρόικα, ώρα για συμφωνία

Το κυβερνητικό αντάρτικο στην τρόικα έλαβε τέλος χθες το απόγευμα μετά την απόφαση του υπουργείου Οικονομικών να υπαναχωρήσει στις πιέσεις της τρόικας, αλλάζοντας τη ρύθμιση των οφειλών που ψήφισε πριν από 15 ημέρες η Βουλή.

Ετοιμοι να επιστρέψουν Ετοιμοι να επιστρέψουν Οπως είναι προφανές, η κυβέρνηση αποφάσισε να σβήσει όλες τις υποτιθέμενες «κόκκινες γραμμές», τις οποίες είχε χαράξει τις προηγούμενες ημέρες, ελπίζοντας πως με αυτό τον τρόπο θα πείσει τους ελεγκτές να επιστρέψουν εγκαίρως στην Αθήνα.

Χαρακτηριστικό του πανικού που έχει προκληθεί στην κυβέρνηση, εξαιτίας της κατάρρευσης του αφηγήματος που είχε φτιάξει το προηγούμενο διάστημα και το οποίο βασιζόταν στο τρίπτυχο «όχι νέο Μνημόνιο, όχι άλλη τρόικα, όχι περισσότερες δεσμεύσεις», είναι ότι χθες μετά το σάλο που ξέσπασε λόγω της αναδίπλωσης του υπουργείου Οικονομικών, κυβερνητικά στελέχη έριχναν την ευθύνη ο ένας στον άλλο σχετικά με την απόφαση.

Η αλλαγή πλεύσης της κυβέρνησης θεωρείται ως σαφές μήνυμα -προς την τρόικα- επιστροφής στην μνημονιακή «κανονικότητα», θέτοντας πλέον εν αμφιβόλω τη διαπραγματευτική γραμμή και τις όποιες αντιθέσεις είχαν εκφραστεί σε σχέση με τις απαιτήσεις των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα αναμένεται να αποσταλεί και νέο email από το υπουργείο Οικονομικών προς την τρόικα, με το οποίο θα ενημερώνει τους δανειστές σχετικά με την πρόοδο των εκκρεμοτήτων που υπάρχουν στην υλοποίηση των προαπαιτούμενων που θέτει το Μνημόνιο.

Παράλληλα, το email θα περιλαμβάνει και τις θέσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τις 19 «κόκκινες» γραμμές που έχουν θέσει οι δανειστές ως προϋπόθεση για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.

Μεταξύ αυτών το ασφαλιστικό και εργασιακό, η άρση προστασίας της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς, οι αλλαγές στο μισθολόγιο του Δημοσίου, η επιβολή ενιαίου συντελεστή ΦΠΑ, η ρύθμιση των «κόκκινων» δανείων και το δημοσιονομικό κενό ύψους άνω των 2,5 δισ. ευρώ.

ΑΛ. ΚΛΩΣΣΑΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Κυβέρνηση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Ρυθμίσεις/Κανονισμοί
Υπουργείο Οικονομικών
Ληξιπρόθεσμες οφειλές