Έντυπη Έκδοση

* Δ. ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ

Η «διαπραγμάτευση» δεν αφορά τους πολίτες

Τα περί «διαπραγμάτευσης» και ποια κυβέρνηση είναι πιο ικανή να διαπραγματευτεί καλύτερα, δεν αφορούν το λαό και τα συμφέροντά του, αλλά αφορούν στο ποια τμήματα του κεφαλαίου θα έχουν τις λιγότερες ζημιές και τα μεγαλύτερα κέρδη, τόνισε χθες ο γραμματέας του ΚΚΕ σε ομιλία του στην Κοζάνη.

Ο Δ. Κουτσούμπας εξήγησε ότι η κυβέρνηση κάθε φορά διαπραγματεύεται για τα «συμφέροντα τμημάτων του κεφαλαίου, γι' αυτό και ο λαός βγαίνει πάντα χαμένος». Για να προσθέσει ότι και ο ΣΥΡΙΖΑ «για τα συμφέροντα διαφορετικών τμημάτων του κεφαλαίου θα διαπραγματευτεί. Και στη μία και στην άλλη περίπτωση το αποτέλεσμα για το λαό θα είναι το ίδιο καταστροφικό».

Αποτιμώντας τις εξελίξεις στην πώληση της «μικρής ΔΕΗ» και την πώληση του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), επισήμανε ότι δεν ήταν αποτέλεσμα του μνημονίου «όπως έλεγαν κάποιοι που τα ρίχνουν όλα στο μνημόνιο για να αθωώσουν την Ε.Ε., συνολικά το εκμεταλλευτικό σύστημα και μαζί και τη δική τους πολιτική». Αλλά αποτελεί ένα ακόμα κρίκο στην αλυσίδα της απελευθέρωσης - ιδιωτικοποίησης του κλάδου της ηλεκτρικής ενέργειας και είναι αποτέλεσμα της πολιτικής της Ε.Ε., που «στόχο έχει την υπεράσπιση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων». Υπενθύμισε, δε, ότι η απελευθέρωση της ενέργειας εφαρμόστηκε σταδιακά με την υπογραφή της συνθήκης του Μάαστριχτ και τις τέσσερις ελευθερίες της και εξειδικεύτηκε στην πορεία, με οδηγίες και νόμους της Ε.Ε., που ουσιαστικά μετέτρεψαν την ενέργεια σε ένα ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά.

Ο γραμματέας του ΚΚΕ σημείωσε ότι στο πλαίσιο της παραχώρησης του ορυκτού πλούτου της χώρας στους μονοπωλιακούς ομίλους, προστίθεται και η εκμετάλλευση του λιγνιτωρυχείου της Βεύης. Εφερε, επίσης, το παράδειγμα της Ουκρανίας, που απέδειξε με τραγικό τρόπο ότι ο ενεργειακός πλούτος μιας χώρας και η γεωστρατηγική της θέση, από «ευλογία» μετατρέπονται σε κατάρα στον καπιταλισμό, όταν ανήκουν σε κεφαλαιοκράτες και αποτελούν «μήλο της Εριδος» για τα ιμπεριαλιστικά κέντρα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΚΚΕ