Έντυπη Έκδοση

ΣΥΣΣΩΜΗ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΤΑΔΙΚΑΣΕ ΤΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΑ «ΚΟΚΚΙΝΑ» ΔΑΝΕΙΑ

Οι τράπεζες, ρυθμιστές της επιχειρηματικότητας

Ατελέσφορη χαρακτήρισε τη ρύθμιση για τα «κόκκινα» επιχειρηματικά δάνεια σύσσωμη η αντιπολίτευση στη Βουλή παρά τους πανηγυρικούς τόνους που επιχείρησαν να καλλιεργήσουν οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Ο Φ. Κουβέλης ζήτησε να μην πληρώνει κανείς χρέη άνω του 30%  του εισοδήματός του Ο Φ. Κουβέλης ζήτησε να μην πληρώνει κανείς χρέη άνω του 30% του εισοδήματός του Η συγκεκριμένη τροπολογία μαζί με εκείνη για τα αναδρομικά των ενστόλων και των δικαστικών αλλά και με αρκετές άλλες ρυθμίσεις άσχετες με το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης (κύρωση κοινοτικών οδηγιών) πρόκειται να ψηφιστούν σήμερα από την Ολομέλεια του Σώματος.

Το περιεχόμενό τους μονοπώλησε ωστόσο κατά το μεγαλύτερο μέρος τη χθεσινή συνεδρίαση στο Κοινοβούλιο.

Ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Φώτης Κουβέλης ζήτησε να θεσπιστεί μια αρχή «η οποία θα εξασφαλίζει την ανεξαρτησία της κρίσης» για το ποιες επιχειρήσεις θα εντάσσονται στη ρύθμιση. Εξήγησε πως αυτό είναι απαραίτητο διότι είναι λάθος οι τράπεζες να κρίνουν τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Αξίωσε επίσης να υπάρξει πρόβλεψη βάσει της οποίας κανείς δεν θα πληρώνει για τη ρύθμιση του οποιοδήποτε χρέους με ποσό που θα ξεπερνά το 30% της εισοδηματικής του δυνατότητας.

«Παραδίδετε γην και ύδωρ στους τραπεζίτες» κατηγόρησε την κυβέρνηση για το ίδιο ζήτημα και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η ρύθμιση παρέχει την ευχέρεια στους τραπεζίτες «με τους οποίους ανταλλάσσετε εξυπηρετήσεις» να έχουν τον τελευταίο λόγο για το ποιες επιχειρήσεις θα ενταχθούν στη ρύθμιση.

Ανάλογες θέσεις εξέφρασαν οι ΑΝΕΛ «πουλάτε φύκια για μεταξωτές κορδέλες» είπε η Μαρίνα Χρυσοβελώνη, αλλά και ο Νίκος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ) «ενισχύετε τον χρηματοπιστωτικό κεφάλαιο», υπογράμμισε.

Στις αιτιάσεις τους ανέλαβαν να απαντήσουν -ο υπουργός Ανάπτυξης Κώστας Σκρέκας απουσίαζε στο εξωτερικό- οι κυβερνητικοί βουλευτές.

Οι Γιάννης Κεφαλογιάννης (Ν.Δ.) και Παναγιώτης Ρήγας (ΠΑΣΟΚ) τάχθηκαν αναφανδόν υπέρ της ρύθμισης, με τον τελευταίο να σημειώνει ότι «η τρόικα με ιδεολογικού χαρακτήρα εμμονή εμπόδιζε την τακτοποίηση αυτή». Στο ίδιο μήκος ήταν και η τοποθέτηση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ Γιάννη Κουτσούκου. Συνέδεσε τη ρύθμιση με τις διαπραγματεύσεις που κάνει η κυβέρνηση με την τρόικα, αλλά και με την επικειμένη εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ολα αυτά θα συμβάλουν, είπε, στο να ξεφύγει η χώρα από τη δαμόκλειο σπάθη των μνημονίων.

Πρέπει πάντως να σημειωθεί ότι και ο βουλευτής της Ν.Δ. Νικήτας Κακλαμάνης υποστήριξε ότι είναι λάθος να έχουν οι τράπεζες τον τελευταίο λόγο για το ποιες επιχειρήσεις θα ενταχθούν στη ρύθμιση.

Ετερο σημείο τριβής μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης υπήρξε η ρύθμιση για την καταβολή των κουτσουρεμένων αναδρομικών σε ένστολους και δικαστικούς. Οι βουλευτές της αντιπολίτευσης ομοφώνησαν ότι η κυβέρνηση παραβιάζει το κράτος δικαίου και τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα να απολογείται ότι η πλήρης αποκατάσταση στα μισθολογικά τους θα έθετε σε κίνδυνο την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων του 2014 και θα επέφερε ισοδύναμα δημοσιονομικά μέτρα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
ΔΗΜΑΡ
Βουλή