Έντυπη Έκδοση

Οι στρατηγοί μιλούν για έλλειψη εθνικής στρατηγικής

Ξεσπάθωσαν οι στρατηγοί που μίλησαν στη Στοά του Βιβλίου με θέμα «Αμυνα: προβλήματα - λύσεις» τονίζοντας την έλλειψη εθνικής στρατηγικής της χώρας, στον τομέα της άμυνας. Μίλησαν οι στρατηγοί Νικ. Τόσκας και Θεοδ. Θεοδωρίτσης (ε.α.) και ο αντιναύαρχος Νικ. Κρυονερίτης.

 Τη συζήτηση συντόνισε ο πρέσβης ε.τ. Χρ. Μπότσιος. Οι ομιλητές έχουν υπηρετήσει σε ακριτικές περιοχές, έχουν διεθνή εμπειρία και είναι μέλη του «Πράττω».

Οι Ρωμαίοι έλεγαν «αν επιθυμείς ειρήνη, κατασκεύασε πόλεμο» θύμισε ο Χρ. Μπότσιος, για να προσθέσει ότι δεν μπορεί να ασκηθεί αξιόπιστη εξωτερική πολιτική χωρίς άμυνα. Ο αντιστράτηγος ε.α. Θ. Θεοδωρίτσης συμπλήρωσε ότι ανησυχεί διότι στη χώρα μας «δεν υφίσταται εγκεκριμένο κείμενο για την εθνική στρατηγική της χώρας και αυτό αποτελεί πρόβλημα». Ο ίδιος μίλησε για «άμεση ανάγκη καθορισμού εθνικής στρατηγικής», με τη μεγαλύτερη πολιτική συναίνεση, εγκεκριμένου από τη Βουλή, εδραιωμένου στους κανόνες της δημοκρατίας. Επισήμανε επίσης την ανάγκη δημιουργίας ενός υποστηρικτικού οργάνου, που θα βοηθούσε την πολιτική ηγεσία, αλλά και την ίδρυση ενός μόνιμου συντονιστικού οργάνου, το οποίο θα εκτιμά τις διαμορφούμενες καταστάσεις και, όπως είπε, υπάρχει σε αρκετές χώρες, μεταξύ των οποίων και στην Τουρκία.

Ο Θ. Θεοδωρίτσης αναφέρθηκε σε «υποχωρητική στάση στο Αιγαίο» και στροφή προς τη βαλκανοποίηση για «κατάσταση φραγκοκρατίας λόγω της τρόικας, που παρασύρει στα Τάρταρα θεσμούς και κυριαρχικά δικαιώματα» καθώς και για «εύθραυστες, διεθνώς, ενεργειακές ισορροπίες». Εθιξε επίσης το ζήτημα της έλλειψης συνδικαλιστικής εκπροσώπησης στο στρατό, την ανάγκη ριζικής αλλαγής της στρατιωτικής θητείας. «Θα είχαμε τέσσερα υποβρύχια», είπε αναφερόμενος στην παλιότερη σύμβαση, και χαρακτήρισε «μεγάλη αμαρτία» το ζήτημα των εξοπλισμών.

Από Τουρκία

Ο υποστράτηγος Ν. Τόσκας τόνισε ότι από το 1974 «δεν άλλαξε η στρατηγική των ενόπλων δυνάμεων, που στηρίχθηκε αποκλειστικά στους εξοπλισμούς, χαϊδεύοντας ξένους ηγέτες και τη διαπλοκή» και ανέφερε ότι «η μοναδική στρατιωτική απειλή προέρχεται από την Τουρκία. Η διαφορά μας, σε εξοπλισμούς, είναι εμφανής. Οι μεγάλες δυνάμεις τους, εγκατεστημένες στην Ανατολική Θράκη, μπορούν να πιέσουν τη Θράκη». Πρότεινε την ενίσχυση της ναυτικής παρουσίας μας στο Αιγαίο, λέγοντας ότι χρειαζόμαστε ένα σύστημα επιτήρησης αλλά και ενίσχυση της συνεργασίας με το Ισραήλ και την Αίγυπτο. «Η κρίση δημιουργεί πρόβλημα στην άμυνα. Είναι κρίση ταυτότητας, ηθικής, πολιτικής», είπε αναφερόμενος σε μείωση των κονδυλίων και πάγωμα των εξοπλιστικών προγραμμάτων, «με την τρόικα να επικεντρώνεται στις δαπάνες αντί για τις σπατάλες και τη δέσμευση της χώρας μας που θα πρέπει να εξαρτάται από άλλες χώρες».

Πληρώνουμε φόρους για να έχουμε αποτελεσματικό στρατό, η υπόθεση της άμυνας αφορά το σύνολο των πολιτών, τόνισαν οι στρατηγοί, συμπεραίνοντας ότι «η κυβέρνηση παίζει με τους στρατιωτικούς και παράλληλα προβάλλει τα εθνικά θέματα με σκοπό να καθυστερήσει τις εκλογές».

ΓΕΩΡΓΙΑ ΔΑΜΑ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Εξωτερική πολιτική
Ομιλίες/Διαλέξεις
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Τουρκία
Κινήματα/Ομάδες/Δράσεις
Αναλύσεις
Γνώμες/Απόψεις
Κύριο θέμα
Ολοι πιέζουν την Τουρκία