Έντυπη Έκδοση

ΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΣΦΑΛΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ ΑΝΗΣΥΧΟΥΝ ΓΙΑ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΗ ΤΩΝ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΩΝ

Ρώσοι μισθοφόροι και οπλισμός στην Ουκρανία

Με θέμα την «παρείσφρηση ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων στην Ανατολική Ουκρανία» συνεδρίασε χθες εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Νωρίτερα, η ουκρανική κυβέρνηση κατήγγειλε ότι οι φιλορώσοι αυτονομιστές προετοιμάζονται για μια αναζωπύρωση των συγκρούσεων στην Ανατολική Ουκρανία καθώς επιτρέπουν τη διέλευση «Ρώσων μισθοφόρων» στην ουκρανική επικράτεια και ενισχύονται με νέα φορτία όπλων.

Στο μεταξύ, το σφυροκόπημα περιοχών γύρω από το Ντονέτσκ, το βασικότερο προπύργιο των ανταρτών, και οι ανταλλαγές πυρών πυροβολικού σε άλλες περιοχές πλήττουν εκ νέου την εκεχειρία που έχει ήδη παραβιαστεί καθώς από τη μια το Κίεβο κάνει λόγο για διελεύσεις ρωσικών εξοπλισμών και στρατευμάτων, και από την άλλη οι αυτονομιστές καταγγέλλουν ότι οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν εξαπολύσει μια νέα επίθεση.

Την ίδια ώρα το ΝΑΤΟ εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι οχηματοπομπές φορτηγών μεταφέρουν βαρύ οπλισμό και εφόδια στην Ανατολική Ουκρανία από τη Ρωσία και απηύθυνε έκκληση περί σεβασμού των διεθνών συνόρων, όπως δήλωσε χθές ο πτέραρχος της πολεμικής αεροπορίας των ΗΠΑ Φίλιπ Μπρίντλοβ, ο στρατιωτικός διοικητής του Βορειοατλαντικού Συμφώνου. Η Μόσχα χαρακτηρίζει ανυπόστατες τις καταγγελίες του ΝΑΤΟ.

Ο πρωθυπουργός της Φινλανδίας, Αλεξάντερ Στουμπ, δήλωσε χθες ότι οι συγκρούσεις στην Ουκρανία έχουν οδηγήσει την υφήλιο «στα πρόθυρα ενός Ψυχρού Πολέμου».

«Το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής της Ρωσίας έχει στοιχεία ενός Ψυχρού Πολέμου. Εμείς βρισκόμαστε, από πολλές απόψεις, στα πρόθυρα ενός Ψυχρού Πολέμου» είπε ο Στουμπ κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης στο δημόσιο τηλεοπτικό δίκτυο YLE.

Ο ίδιος άλλωστε εκτίμησε ότι οι οικονομικές κυρώσεις εναντίον της Ρωσίας είναι «ο αποτελεσματικότερος τρόπος» για να αντιμετωπιστεί η Μόσχα καθώς «τα χρήματα είναι ο καλύτερος μεσολαβητής για την ειρήνη».

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας Πέτρο Ποροσένκο κατηγόρησε επίσης τη Μόσχα και τους φιλορώσους αυτονομιστές ότι παραβαίνουν τη συμφωνία του Μινσκ, που είχε συναφθεί το Σεπτέμβριο, σε τηλεφωνική επικοινωνία του με την καγκελάριο της Γερμανίας, Αγκελα Μέρκελ.

Η Αγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα είναι ένα από τα βασικά θέματα της συνόδου της Ομάδας των Είκοσι (G20) πιο ανεπτυγμένων οικονομικά κρατών του κόσμου στην Αυστραλία.

Στη σύνοδο κορυφής της G20 θα λάβουν μέρος ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα, και ο πρόεδρος της Ρωσίας, Βλαντίμιρ Πούτιν.

Δ. Χρ.

(Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, BBC News, Afp)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ουκρανία
Επεμβάσεις/Επιχειρήσεις/Εισβολές
Πολεμικές επιχειρήσεις
ΗΠΑ
Ρωσία
ΝΑΤΟ
Συμβούλιο Ασφαλείας