Έντυπη Έκδοση

Γιουνκέρ: Είμαι εχθρός του κεφαλαίου

Ανερυθρίαστα δήλωσε ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ότι δεν είναι «φίλος του μεγάλου κεφαλαίου», μετά τις αποκαλύψεις σχετικά με τις φορολογικές πρακτικές της χώρας του.

Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ Ο νέος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ Ανακοίνωσε όμως πως «αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη» αν και, όπως λέει, δεν είναι ο «αρχιτέκτονας» του φορολογικού συστήματος του Λουξεμβούργου. Προτείνει συγκεκριμένη ευρωπαϊκή νομοθεσία σχετικά με τη φορολογία των επιχειρήσεων, ενώ το Βερολίνο πιέζει ώστε να βγουν στη δημοσιότητα οι όροι των συμφωνιών με τις πολυεθνικές.

«Μην με περιγράφετε ως τον καλύτερο φίλο του μεγάλου κεφαλαίου, το μεγάλο κεφάλαιο έχει καλύτερους φίλους από εμένα εδώ μέσα», απάντησε χθες ο Γιούνκερ, καθώς θεωρητικά «απολογούνταν» μπροστά στο σώμα των ευρωβουλευτών, αλλά στην ουσία εκείνους κατηγορούσε.

Στην πρώτη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε μετά την αποκάλυψη του φορολογικού σκανδάλου στη χώρα του, ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ τόνισε ότι αναλαμβάνει την πολιτική ευθύνη για τα όσα συνέβησαν κατά τη διάρκεια των 18 ετών της θητείας του. Πρόσθεσε ωστόσο, πως οι πρακτικές αυτές ήταν νόμιμες και απλά δεν ανταποκρίνονταν στους κώδικες της ηθικής, λόγω κυρίως της έλλειψης φορολογικής εναρμόνισης στην Ευρώπη.

Ο Γιούνγκερ υπογράμμισε ότι στην έρευνα για το θέμα, η οποία ξεκίνησε χθες, δεν υπάρχει «σύγκρουση συμφερόντων» επειδή τώρα είναι πρόεδρος της Κομισιόν.

«Η Επιτροπή θα αγωνιστεί ενάντια στη φοροδιαφυγή και τις φορολογικές απάτες. Θα ήθελα να ξέρει όλος ο κόσμος ότι αυτά δεν είναι κούφια λόγια, αλλά αντικατοπτρίζουν την πρόθεση της Επιτροπής», τόνισε.

Ανακοίνωσε ακόμη ότι η Ε.Ε. θα προτείνει μία νομοθεσία, το «Tax Ruling», η οποία θα βασίζεται στην αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών και θα επιτρέπει στην εκάστοτε επιχείρηση να συμφωνήσει εκ των προτέρων τον τρόπο φορολογίας της σε κάθε χώρα.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής επιχειρηματολόγησε ότι το Tax Ruling εφαρμόζεται ήδη σε 22 κράτη μέλη της Ε.Ε. και εξέφρασε την πεποίθηση ότι και οι 28 χώρες θα έρθουν σε συμφωνία σε σχέση με την πρόταση.

Στο μεταξύ, το Βερολίνο ασκεί πιέσεις στις Βρυξέλλες, ώστε να δοθούν στη δημοσιότητα οι όροι με τους οποίους επισυνάφθηκαν οι εν λόγω συμφωνίες.

Ενώ διεξάγεται έρευνα για τις κρυφές συμφωνίες στο Λουξεμβούργο, αντίστοιχες έρευνες βρίσκονται γίνονται και για την Ιρλανδία και την Ολλανδία.

ΕΡΑΣΜΙΑ ΣΦΑΕΛΟΥ

(Πηγές: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ευρωζώνη
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωπαϊκή Επιτροπή