Έντυπη Έκδοση

Κι άλλος τάφος στη Μακεδονία

Δεν σταματούν να εκπλήσσουν την ελληνική και διεθνή επιστημονική κοινότητα οι θησαυροί που συνεχώς αποκαλύπτει η αρχαιολογική σκαπάνη στη πλούσια σε ιστορία μακεδονική γη. Πέρα από τις συνεχείς αποκαλύψεις του τύμβου στο λόφο Καστά στην Αμφίπολη, ένας άλλος, μεγάλος, κιβωτιόσχημος τάφος, βρέθηκε στο νεκροταφείο των τύμβων Αιγών.

Σύμφωνα με την προϊσταμένη της ΙΖ' Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, Αγγελική Κοτταρίδη, ο τάφος είναι ασύλητος και στο εσωτερικό του βρέθηκε ένα ενδιαφέρον σύνολο ταφικών δώρων που, αν όλα πάνε καλά, θα παρουσιαστούν στην πρώτη μεγάλη έκθεση που ετοιμάζει η ΙΖ' ΕΠΚΑ για τα εγκαίνια του νέου μουσείου των Αιγών.

Το γεγονός ότι ο τάφος είναι ασύλητος αποτελεί ευχάριστη εξαίρεση για τους αρχαιολόγους, γιατί, όπως επισημαίνει η Α. Κοτταρίδη, η νεκρόπολη των Αιγών λεηλατήθηκε άγρια από τους Γαλάτες μισθοφόρους του Πύρρου, το 276 π.Χ. Γι' αυτό και αποτελεί σπάνια ευκαιρία να εντοπίζονται αδιατάρακτες ταφές. Ο νεκρός είναι ένας άντρας που πέθανε στα χρόνια του Μεγάλου Αλεξάνδρου (336-323 π.Χ.).

Μεταξύ των αντικειμένων που βρέθηκαν στο εσωτερικό του τάφου, εντοπίστηκε και ένα διακοσμημένο σκεύος συμποσίου στο οποίο ανακάτευαν τον οίνο με νερό. Το σκεύος βρέθηκε πεσμένο στο δάπεδο του τάφου, ανάμεσα σε οργανικά υλικά, ξύλα κ.λπ., που σχετίζονται με το ανάκλιντρο του νεκρού. Η διακόσμησή του, επισημαίνει η Α. Κοτταρίδη, αποδεικνύει το εξαιρετικό επίπεδο της μακεδονικής μεταλλουργίας.

Σ. Α.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρήματα/Ανασκαφές/Ανακαλύψεις
Αρχαιολογία