Έντυπη Έκδοση

Docfest με 41 πρεμιέρες ντοκιμαντέρ

Η αυλαία του Φεστιβάλ Ελληνικού Ντοκιμαντέρ-Docfest θα ανοίξει για όγδοη συνεχή χρονιά σήμερα στην πόλη της Χαλκίδας. Εως την Κυριακή θα προβληθούν συνολικά 80 ντοκιμαντέρ, ενώ στο επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ θα παιχτούν 71 ταινίες ντοκιμαντέρ παραγωγής 2013-2014, μεγάλου και μικρού μήκους. 41 από τις ταινίες αυτές θα κάνουν στην Χαλκίδα την πρεμιέρα τους.

Η προκριματική επιτροπή του Φεστιβάλ (Στάθης Βαλούκος, Σταύρος Ιωάννου, Γιάννης Σολδάτος) επέλεξε 48 ταινίες ντοκιμαντέρ για το Διαγωνιστικό τμήμα, καλύπτοντας έτσι ένα ευρύ θεματικό φάσμα. Στο τμήμα «Πανόραμα» θα προβληθούν άλλα 6 ντοκιμαντέρ μεγάλου και 13 ντοκιμαντέρ μικρού μήκους, ενώ στο τμήμα «Νεανική Δημιουργία», ειδικά διαμορφωμένο για παιδιά και νέους, οι πιτσιρικάδες μπορούν να έρθουν σε μια πρώτη επαφή με το Ελληνικό ντοκιμαντέρ με ταινίες κατάλληλες για την ηλικία τους.

Η σημερινή τελετή έναρξης είναι αφιερωμένη στον σκηνοθέτη Μανούσο Μανουσάκη - θα προβληθεί μάλιστα «Η Σκιάχτρα» που ο σκηνοθέτης γύρισε το 1985.

Στις παράλληλες εκηδηλώσεις της διοργάνωσης συγκαταλέγονται κάμποσες εκθέσεις: ανάμεσά τους έκθεση κουστουμιών του Νίκου Κούνδουρου από το Ελληνικό θέατρο και τον κινηματογράφο καθώς και έκθεση φωτογραφιών από τις ταινίες του σκηνοθέτη σε συνεργασία με την Ταινιοθήκη της Ελλάδος.

Ενδιαφέρουσες και οι συζητήσεις. Ενδεικτικά αναφέρουμε: «Κινηματογραφικό εργαστήρι: Ρολάρει το ντοκιμαντέρ;» με ομιλητές τους σκηνοθέτες Αγγελο Κοβότσο και Μαρία Λεωνίδα, «Η εκπαίδευση στο θέατρο» με τον Γιάννη Μπέζο, τον Δημήτρη Κουτσιαμπασάκο, τον Κώστα Καζάκο και τον Θόδωρο Λάμψα και «Το κινούμενο σχέδιο στον κινηματογράφο» με τον δημοσιογράφο Αρη Μαλανδράκη.

Φέτος το Docfest πραγματοποιεί ένα αφιέρωμα στο Ισπανικό Ντοκιμαντέρ σε συνεργασία με το Ινστιτούο Θερβάντες και τιμητικές εκδηλώσεις για τον σκηνοθέτη Κώστα Βρεττάκο και τον ηθοποιό-σκηνοθέτη Λάκη Κομνηνό. Την Κυριακή, η τελετή λήξης και απονομής των βραβείων θα είναι αφιερωμένη στον μεγάλο συνθέτη Νίκο Σκαλκώτα. Θα προβληθεί ντοκιμαντέρ με απόσπασματα από τη ζωή και το μουσικό έργο του συνθέτη από το αρχείο του σκηνοθέτη Σταύρου Ιωάννου, καλλιτεχνικού διευθυντή του Φεστιβάλ.

Θα απονεμηθούν συνολικά 14 βραβεία.

Το «παρών» στο φεστιβάλ θα δώσει και η Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας με σειρά δράσεων (προβολές, ξεναγήσεις, αλλά και ομιλία της προϊσταμένης της Εφορείας Παρής Καλαμαρά, με θέμα: «Εργα για τα μνημεία και τον άνθρωπο από την Αρχαιολογική Υπηρεσία»). Και μιας και το φετινό φεστιβάλ συμπίπτει με την επέτειο του Πολυτεχνείου, θα υπάρξουν και σχετικές εκδηλώσεις.

Σημαντικοί σκηνοθέτες μας (και όχι μόνο σκηνοθέτες) θα δείξουν φέτος ταινίες τους στο Φεστιβάλ. Παραθέτουμε μερικά μόνο ονόματα: Δ. Κουτσιαμπασάκος, Στ. Ψυλλάκης, Α. Κοβότσος, Μ. Λεωνίδα, Β. Λουλές, Β. Δούβλης, Στ. Χαραλαμπόπουλος, Χρ. Ζέρβας, Α. Παπαθανασίου, Ν. Αλευράς, Γ. Λάμπρου, Κ. Μπλάθρας, Α. Μαλανδράκης, Κ. Κλαρκ, Πρ. Δάφνος, Ν. Θεοδοσίου, Μ. Ρεμούνδου.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Τέχνες & Πολιτισμός
Με λέξεις-κλειδιά
Φεστιβάλ
Ντοκιμαντέρ