Έντυπη Έκδοση

ΚΛΗΤΗΡΕΣ ΠΡΟΣΠΑΘΗΣΑΝ ΝΑ ΔΙΩΞΟΥΝ ΤΗ ΜΑΡΙΑ ΟΡΦΑΝΟΥ ΑΠΟ ΤΟ ΙΣΟΓΕΙΟ ΔΙΑΜΕΡΙΣΜΑ ΤΗΣ

Εξωση στο Περιστέρι

Γείτονες, μέλη της πρωτοβουλίας πολιτών Ιλίου, αρκετός κόσμος, συγκεντρώθηκανστην είσοδο του σπιτιού για να αποτρέψουν την έξωση

Η μεσήλικη γυναίκα βγαίνει στο παράθυρο του ισόγειου σπιτιού και προσπαθεί να εξηγήσει ότι έχασε το σπίτι της, από παρατυπίες της τράπεζας. Αρκετός κόσμος, γείτονες, μέλη της πρωτοβουλίας πολιτών Ιλίου, έχουν συγκεντρωθεί μπροστά στην είσοδο, αποφασισμένοι να αποτρέψουν την έξωση.

«Είναι η μοναδική μου κατοικία. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι το σπίτι μου. Και δεν θ' αφήσω κανέναν να μπει. Προτιμώ να το γκρεμίσω. Είμαστε άποροι, άνεργοι, με προβλήματα υγείας. Ποιο κράτος επιτρέπει σε real estate να καταπατούν νόμους... Μακάρι να ξεσηκωθούν όλοι και να σώσουμε τα σπίτια μας. Τα έφτιαξαν οι γονείς μας με κόπο και ιδρώτα. Δεν τους ανήκουν...» «Είναι η μοναδική μου κατοικία. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι το σπίτι μου. Και δεν θ' αφήσω κανέναν να μπει. Προτιμώ να το γκρεμίσω. Είμαστε άποροι, άνεργοι, με προβλήματα υγείας. Ποιο κράτος επιτρέπει σε real estate να καταπατούν νόμους... Μακάρι να ξεσηκωθούν όλοι και να σώσουμε τα σπίτια μας. Τα έφτιαξαν οι γονείς μας με κόπο και ιδρώτα. Δεν τους ανήκουν...» Πίσω από το παράθυρο, ένα παιδί περιστρέφεται γύρω από τη γυναίκα, η οποία προσπαθεί με αμήχανο ύφος να μιλήσει για τις νομικές διαδικασίες που ακολούθησε για να σώσει το σπίτι της. «Δεν είμαι δικηγόρος, δεν ξέρω πολλά», λέει η Μαρία Ορφανού, και συνεχίζει «έκανα ανακοπή της απόφασης, εμπρόθεσμες διαδικασίες για υπαγωγή στο νόμο Κατσέλη. Εφθασα μέχρι τον Αρειο Πάγο. Πήγα ένορκες καταθέσεις. Εδώ είμαστε όλοι μια οικογένεια...».

Προσθέτει ένα «ευχαριστώ για τη συμπαράστασή σας» σκύβοντας έξω από το παράθυρο, προς την πλευρά των συγκεντρωμένων. Μιλάει χαμηλόφωνα. Σαν να φοβάται μην την ακούσουν, δεν αναφέρει τη λέξη έξωση: «Είναι η μοναδική μου κατοικία. Το μόνο που με ενδιαφέρει είναι το σπίτι μου. Και δεν θ' αφήσω κανέναν να μπει. Προτιμώ να το γκρεμίσω. Είμαστε άποροι, άνεργοι, με προβλήματα υγείας. Ποιο κράτος επιτρέπει σε real estate να καταπατούν νόμους... Μακάρι να ξεσηκωθούν όλοι και να σώσουμε τα σπίτια μας. Τα έφτιαξαν οι γονείς μας με κόπο και ιδρώτα. Δεν τους ανήκουν...».

Το ισόγειο διαμέρισμα βρίσκεται σε μια γειτονιά της Ανθούπολης Περιστερίου, στην οδό Αγρινίου. Οι κλητήρες αποχώρησαν αργά το μεσημέρι, λέγοντας ότι πρόκειται να επιστρέψουν με αστυνομική συνοδεία.

Τα μέλη της Αριστερής Κίνησης Περιστερίου καταγγέλλουν ότι η ιδιοκτήτρια, της οποίας είναι η μοναδική κατοικία, είχε υπογράψει ως εγγυήτρια σε δάνειο, που πήρε ο αδελφός της. Τον περασμένο Ιούλιο η τράπεζα, σε συνεργασία με την εισπρακτική εταιρεία, προέβη σε κατάσχεση του σπιτιού με διαδικασίες και συμπεριφορές των εντεταλμένων οργάνων, που χαρακτήρισαν παράνομες και προσβλητικές. Χθες, οι εκπρόσωποι της τράπεζας απείλησαν τους ενοίκους ακόμα και με συλλήψεις, επειδή εξακολουθούν να παραμένουν στο σπίτι.

Στη συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι, μπροστά στο σπίτι, συμμετείχαν και δημοτικοί σύμβουλοι των «ενεργών πολιτών για την Ανατροπή» στο Δήμο Περιστερίου. Ο αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πολιτικής υποσχέθηκε ότι θα παρέχει τη νομική υπηρεσία του δήμου. Πάντως η πρωτοβουλία αλληλεγγύης Ιλίου, για να αποτρέψει τις αποφάσεις εξώσεων, έδωσε ραντεβού, κάθε Τετάρτη, στο Ειρηνοδικείο Ιλίου.

Με ανακοίνωσή της καλεί τους δημότες να συμμετέχουν, τονίζοντας ότι «με δύο εκατομμύρια ανέργους, μειώσεις μισθών και κλείσιμο χιλιάδων καταστημάτων οι πολίτες δεν μπορούν να ξεπληρώσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Δεν θα πάρετε τα σπίτια μας».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Ανθρώπινα και κοινωνικά δικαιώματα
Πρόσωπα
Κοινωνικά θέματα
Πλειστηριασμοί