Έντυπη Έκδοση

Φυντανίδης: 31 χρόνια στην «Ελευθεροτυπία»

Τα «31 αξέχαστα χρόνια στο ξύλινο τιμόνι της Ελευθεροτυπίας και της Κυριακάτικης Ε» παρουσίασε, με το ομώνυμο βιβλίο του, ο πρώην διευθυντής των δύο εφημερίδων Σεραφείμ Φυντανίδης σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στον πολυχώρο της βιβλιοθήκης του συλλόγου «Οι φίλοι της μουσικής».

Για το βιβλίο (εκδόσεις Πατάκη), μίλησαν οι συγγραφείς Θανάσης Νιάρχος και Βασίλης Βασιλικός, ο καθηγητής Νομικής Κώστας Μπέης και ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας. Επειτα από κάθε ομιλητή ακολουθούσε ανάγνωση αποσπασμάτων του βιβλίου από την ηθοποιό Πέμη Ζούνη, κάνοντας πιο ενδιαφέρουσα την παρουσίαση. Ο κ. Νιάρχος επισήμανε ότι το βιβλίο του κ. Φυντανίδη δεν έχει χαρακτήρα απομνημονευμάτων αλλά πληροφορεί τον αναγνώστη με έναν όχι επίσημο τρόπο για περιστατικά που θα παρέμεναν άγνωστα σε αυτόν.

Ο κ. Βασιλικός είχε τη γνώμη ότι ο κ. Φυντανίδης κατάφερε να συμπυκνώσει το υλικό εκατοντάδων χιλιάδων τυπωμένων σελίδων της «Ελευθεροτυπίας» σε μόλις 310 με έναν απλό τρόπο: γράφοντας στο βιβλίο ό,τι δεν γράφτηκε ποτέ στην εφημερίδα. Για κάθε περιστατικό αποκαλύπτεται μόνο η λεπτομέρεια που ο αναγνώστης αγνοεί, διεγείροντάς του έτσι το ενδιαφέρον για να συνεχίσει. Ο κ. Βασιλικός συμπλήρωσε ότι πρωταγωνιστής του βιβλίου είναι ουσιαστικά ο ιδρυτής και εκδότης της «Ελευθεροτυπίας», Χρήστος (Κίτσος) Τεγόπουλος, ο οποίος μέσα από τις σελίδες αναδεικνύεται σε μυθιστορηματικό χαρακτήρα.

Ο κ. Μπέης αναφέρθηκε στη συνεργασία και τη φιλία του με τον συγγραφέα του βιβλίου, η οποία ξεκινάει το 1977. Στη συνέχεια τόνισε ότι ο κ. Φυντανίδης έδινε μεγάλη σημασία στην ελευθερία σκέψης των συνεργατών του και καλλιεργούσε ένα κλίμα φιλίας, συνεργασίας και δημιουργικών αντεγκλήσεων μέσα στην εφημερίδα.

Τέλος, ο κ. Τσίμας, σημείωσε ότι η «Ελευθεροτυπία» αναδείχθηκε στην πιο επιδραστική εφημερίδα της μεταπολίτευσης. Στη συνέχεια, σχολίασε το βιβλίο του κ. Φυντανίδη, λέγοντας ότι θυμίζει μια εποχή που οι εφημερίδες ήταν κάτι πολύ σημαντικό στη ζωή των ανθρώπων και έκανε ιδιαίτερη μνεία στο γλαφυρό αφηγηματικό ύφος του συγγραφέα.

Ο κ. Φυντανίδης αναφέρθηκε επίσης στον καθοριστικό ρόλο του κ. Τεγόπουλου και τόνισε ότι στην «Ελευθεροτυπία» δεν κόπηκε ποτέ ούτε λέξη. Οσο για τη φράση «ξύλινο τιμόνι» στον τίτλο του βιβλίου του, ο συγγραφέας εξήγησε ότι «Η "Ελευθεροτυπία" δεν φτιάχτηκε με λεφτά από δημόσια έργα και πολεμικές προμήθειες. Ηταν μόνο από ξύλο».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Με λέξεις-κλειδιά
Δημοσιογράφοι
Παρουσίαση βιβλίου
Βιβλίο
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης (ΜΜΕ)