Έντυπη Έκδοση

Βαθαίνει το ρήγμα στην οικοδομή

Νέα πτώση 7% τον Αύγουστο

Παραδοσιακά το βαρόμετρο της οικονομίας ήταν πάντα η οικοδομική δραστηριότητα κι οι κατασκευές. Με την άνοδο της οικοδομής τον Μάιο-Ιούνιο οι περισσότεροι ήλπιζαν πως η οικονομία βρήκε ένα νέο στήριγμα -πέραν του τουρισμού και του λιανικού εμπορίου- στην προσπάθειά της να βγει φέτος από την ύφεση.

 Ηλθε όμως η ετήσια πτώση του όγκου της ιδιωτικής οικοδομικής δραστηριότητας του Ιουλίου (-24,1%) και τώρα του Αυγούστου (-5,3%) για να διαψεύσει τις προσδοκίες αυτές διατηρώντας την αβεβαιότητα σχετικά με τη δυνατότητα ανάκαμψης της οικονομίας, καθώς βιομηχανία, επενδύσεις κι εξαγωγές αγαθών παραμένουν σε αρνητικό έδαφος μέχρι και τον Σεπτέμβριο.

Η συνολική (ιδιωτική και δημόσια) οικοδομική δραστηριότητα τον Αύγουστο 2014 μειώθηκε σε ετήσια βάση και κατ' όγκο 7,1%, ενώ σε όρους αριθμού αδειών και επιφανείας μειώθηκε 19,9% και 19,4% αντίστοιχα. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα στο α' 8μηνο του έτους η συνολική οικοδομική δραστηριότητα να μειωθεί κατά 8% σε όγκο έναντι της ίδιας περιόδου του 2013, ενώ σε 12μηνη βάση να μειωθεί κατά 8,9% αντίστοιχα.

Τον Αύγουστο τη μεγαλύτερη κάμψη όγκου συνολικής οικοδομικής δραστηριότητας είχε η Στερεά Ελλάδα (-72%) κι αμέσως μετά το Ν. Αιγαίο (-67,7%), με την Αττική να υποχωρεί επίσης σημαντικά (-49,3%), ενώ οι μόνες περιφέρειες της χώρας που είχαν αύξηση ήταν η Κεντρική Μακεδονία (176,5%) και η Πελοπόννησος (5,2%).

Τέλος, στο οκτάμηνο Ιανουαρίου-Αυγούστου, τη μεγαλύτερη κάμψη όγκου οικοδομικής δραστηριότητας είχαν οι Πελοπόννησος (-37,5%), Αν. Μακεδονία-Θράκη (-34,1%) με την Αττική να υποχωρεί επίσης (-19,6%). Αντίθετα, αξιοσημείωτη αύξηση σημείωσαν η Ηπειρος (68,8%) και το Ν. Αιγαίο (51%). Θυμίζουμε πως η κάμψη της οικοδομής παρασύρει πτωτικά και τη βιομηχανία, μεγάλο μέρος της οποίας τροφοδοτεί με υλικά την οικοδομική δραστηριότητα.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Οικονομικές έρευνες και μελέτες
Βιομηχανία