Έντυπη Έκδοση

Εθνική: Εβαλε «πωλητήριο» στο 27% της Finansbank

Οριστικοποιείται και τυπικά πλέον η πρόθεση της Εθνικής Τράπεζας να προχωρήσει στην πώληση του 27% του μετοχικού κεφαλαίου της Finansbank.

Ο όμιλος της ΕΤΕ θα διαθέσει μετοχές της θυγατρικής της στην Τουρκία μέσω δημόσιας και ιδιωτικής εγγραφής. Συνδυαστικά θα διαθέσει επιπλέον ποσοστό της τάξης του 2,25% όπως αυτό θα διαμορφωθεί μετά την αύξηση.

Η διοίκηση της Εθνικής εκμεταλλευόμενη το διεθνές ενδιαφέρον για τη Finansbank, πέρα από την αύξηση κεφαλαίου για το 20%, θα εκχωρήσει ένα επιπλέον 6% από τις μετοχές που κατέχει στη Finansbank σε διεθνή επενδυτή, υπό τη μορφή placement.

Με τις κινήσεις αυτές η Εθνική Τράπεζα ενισχύει περαιτέρω τα κεφάλαιά της στο πλαίσιο του προγράμματος κεφαλαιακής ενίσχυσης που υλοποιεί και απορρέει από τα αποτελέσματα των stress tests αλλά και τις δεσμεύσεις της τράπεζας στην DGCom για μείωση του ποσοστού συμμετοχής σε δραστηριότητες του εξωτερικού.

Ο βασικός στόχος της διοίκησης είναι έως το τέλος του 2015 η ΕΤΕ να ελέγχει το 60% της Finansbank, από τον πλήρη έλεγχο που έχει μέχρι σήμερα και ουσιαστικά να έχει διαθέσει στις αγορές το 40% μέσω της αύξησης και του placement.

Χρηματιστηριακά τόσο η μετοχή της Εθνικής όσο των άλλων τριών συστημικών (Alpha Bank, Πειραιώς και Eurobank) βρέθηκε για ακόμη μια συνεδρίαση σε ασφυκτικό κλοιό ρευστοποιήσεων κυρίως ξένων χαρτοφυλακίων.

Με εβδομαδιαίες απώλειες 14,6% ο τραπεζικός κλάδος παραμένει σε καθεστώς πολιτικής ομηρίας, με τις πωλήσεις να συνεχίζονται όσο δεν γίνεται γνωστή η ημερομηνία επιστροφής της τρόικας στην Αθήνα. Σωρευτικά για τη μετοχή της ΕΤΕ η διόρθωση φθάνει το 19,9% σε διάστημα εβδομάδας με τη μετοχή να υποχωρεί στα νέα ιστορικά χαμηλά των 1,59 ευρώ. Ανάλογη... τύχη είχαν οι λοιπές τραπεζικές μετοχές με την Alpha Bank να διορθώνει έως τα 0,484 ευρώ, την Πειραιώς έως τα 1,01 και την Eurobank έως τα 0,236 ευρώ.

Ο τραπεζικός κλάδος γενικά, βρίσκεται σε πραγματική ομηρία κυρίως λόγω των πολιτικών εξελίξεων. Διάχυτος ο προβληματισμός και για την απαξίωση των μετοχών.Η συνολική κεφαλαιοποίηση των warrants (των Εθνικής, Alpha Bank, Πειραιώς) έχει συρρικνωθεί στα 1,5 δισ. αντί των 4 δισ. ευρώ, που θα έπρεπε να αποτιμώνται. Μ. ΓΕΛ.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Τράπεζες
Επενδυτικές τράπεζες
Εθνική Τράπεζα
Τράπεζες & χρηματοπιστωτικό σύστημα