Έντυπη Έκδοση

ΕΡΕΥΝΑ: ΣΕ ΙΡΛΑΝΔΙΑ, ΙΣΠΑΝΙΑ, ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ ΒΡΙΣΚΟΝΤΑΙ ΔΑΝΕΙΑ-ΑΝΑΣΑ ΓΙΑ ΜΙΚΡΟΜΕΣΑΙΟΥΣ, ΕΔΩ...

Η ΕΚΤ «δείχνει» το ελληνικό πρόβλημα

Τα πιεστικά προβλήματα χρηματοδότησης που αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ελλάδα καταγράφονται σε σχετική έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Η έρευνα έχει συνταχθεί με βάση τα στοιχεία της περιόδου Απριλίου - Σεπτεμβρίου και θεωρούνται ενδεικτικά καθώς περιλαμβάνουν την καλοκαιρινή - τουριστική περίοδο.

Το αποθαρρυντικό είναι πως ενώ βελτιώνεται η κατάσταση χρηματοδότησης για τις ΜμΕ σε Ιρλανδία, Ισπανία και Πορτογαλία, στην Ελλάδα το πρόβλημα πρόσβασης σε τραπεζική χρηματοδότηση παραμένει ιδιαίτερα πιεστικό.

Η αγορά παραμένει δύσπιστη στις κατά καιρούς κυβερνητικές εξαγγελίες για επαναχρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας, κάτι που διατυπώθηκε το βράδυ της Τρίτης μετά τη συνάντηση των τραπεζιτών στο Μαξίμου.

Ανάλογες κυβερνητικές προτροπές είχαν γίνει και τον Ιούλιο του 2013, πάλι μετά από συνάντηση των επικεφαλής των τραπεζών στον Αντ. Σαμαρά αλλά με ισχνά αποτελέσματα.

Το πρόβλημα με την ελληνική αγορά τείνει να προσλάβει συστημικό χαρακτήρα καθώς εμφανίζεται το υψηλότερο ποσοστό στην Ευρώπη, με το 32% των εταιρειών να κατατάσσουν τη χρηματοδότηση ως το πλέον πιεστικό πρόβλημα, έναντι 18% στην Ιρλανδία και 17% σε Ισπανία και Πορτογαλία. Στη Γερμανία το αντίστοιχο ποσοστό διαμορφώνεται στο 9% την ίδια περίοδο.

Στην Ελλάδα καταγράφεται και το μεγαλύτερο ποσοστό εταιρειών που ανακοινώνουν αύξηση των αναγκών τους για τραπεζικά δάνεια (25%), τη στιγμή που οι ΜμΕ σε Ιρλανδία, Πορτογαλία και Ολλανδία εμφανίζουν μείωση των αναγκών τους για χρηματοδότηση.

Επίσης, στην ελληνική αγορά και την πορτογαλική καταγράφεται το χαμηλότερο ποσοστό ΜμΕ που κατέθεσαν αίτηση για δάνειο το τρίτο τρίμηνο (18%), έναντι μέσου όρου 30% για το σύνολο της ευρωζώνης, καθώς ο φόβος απόρριψης της αίτησης έδρασε καταλυτικά στις προθέσεις των επιχειρήσεων.

Επιπλέον στην ελληνική αγορά, όπως έχουν παραδεχθεί οι εκπρόσωποι φορέων των ΜμΕ, ανασταλτικά επιδρά η καθίζηση της ζήτησης - κατανάλωσης, η υπερσυγκέντρωση του εμπορίου στα χέρια ισχυρών ξένων ομίλων και υπεραγορών (Malls).

Ο... θάνατος του Ελληνα εμποράκου, όπως θα παράφραζε ο Αρθουρ Μίλερ, έχει επέλθει στη διάρκεια της 6ετούς κρίσης με την ΕΚΤ να επιβεβαιώνει το «μοιραίο».

Ειδικότερα, όπως αναφέρεται στην έρευνα της ΕΚΤ, τα προβλήματα του τραπεζικού κλάδου, σε συνδυασμό με τις αβέβαιες οικονομικές εξελίξεις και τον βραδύ ρυθμό ανάκαμψης των κερδών, οδήγησαν σε αύξηση του ποσοστού των ΜμΕ που δεν υπέβαλαν αίτημα για χρηματοδότηση λόγω του φόβου απόρριψης (στο 29%, καταγράφοντας αύξηση από το 22% το προηγούμενο τρίμηνο).

Αλλωστε, στην Ελλάδα καταγράφονται και τα υψηλότερα ποσοστά απόρριψης των αιτημάτων για τραπεζικά δάνεια, στο 27% του συνόλου των αιτήσεων, τη στιγμή που σε Γερμανία και Αυστρία σημειώνονται σχεδόν μηδενικά ποσοστά.

Ως εκ τούτου, η Ελλάδα έρχεται πάλι πρώτη στην ευρωζώνη σε όρους εμποδίων στην τραπεζική χρηματοδότηση μικρομεσαίων.

Το συνολικό ποσοστό των ΜμΕ στην ευρωζώνη όπου είτε απορρίφθηκε αίτημά τους για χρηματοδότηση, είτε ήταν ασύμφοροι οι όροι του προτεινόμενου δανείου, είτε δεν κατέθεσε αίτημα λόγω του φόβου απόρριψης αυξήθηκε στο 16% από 13% το προηγούμενο τρίμηνο. Ωστόσο στη χώρα μας, το σχετικό ποσοστό είναι υπερδιπλάσιο, ξεπερνώντας το 40% (!) την ίδια περίοδο.

Αλλη μία πλευρά των κυβερνητικών πομφόλυγων περί... success stories.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Χρηματοδότηση
Επιχειρηματικότητα
Διεθνείς αγορές και Χρηματιστήρια
Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ)
Ευρωπαϊκή Ένωση
Επιχειρήσεις