Έντυπη Έκδοση

Ανοίγει η πύλη του Ε9 για διορθώσεις

Σήμερα αναμένεται (εκτός απροόπτου) να ανοίξει η ηλεκτρονική εφαρμογή Ε9 για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων ακινήτων και κανονικά θα μείνει ανοιχτή έως τις 30 Νοεμβρίου.

Ωστόσο, πληροφορίες αναφέρουν ότι το υπουργείο Οικονομικών σχεδιάζει να παρατείνει την προθεσμία, ώστε οι ιδιοκτήτες ακινήτων να έχουν περισσότερο χρόνο στη διάθεσή τους για να κάνουν τις διορθώσεις.

Μάλιστα χθες, με μια αναλυτική εγκύκλιο 33 σελίδων, η οποία περιλαμβάνει οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο θα γίνουν οι διορθώσεις στο έντυπο Ε9, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων επιχειρεί να λύσει όλες τις απορίες των ιδιοκτητών, ώστε να αποφευχθούν τα λάθη καθώς το Ε9 είναι καθοριστικό για τον υπολογισμό του ΕΝΦΙΑ.

Στην εγκύκλιο που εξέδωσε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) περιγράφεται ο σωστός τρόπος συμπλήρωσης κάθε κωδικού της δήλωσης στοιχείων ακινήτων, καθώς τις επόμενες ημέρες υπολογίζεται ότι παραπάνω από 1 εκατομμύριο φορολογούμενοι θα πρέπει να μπουν τις επόμενες ημέρες στην ειδική εφαρμογή για τις διορθώσεις στο έντυπο Ε9.

Οσοι προχωρήσουν σε διορθώσεις στο Ε9 τους θα πρέπει να περιμένουν το επόμενο διάστημα νέα εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ με μειώσεις ή αυξήσεις του φόρου.

Τα πιο συνηθισμένα λάθη αφορούν σε κενά μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα για τα οποία προβλέπεται έκπτωση φόρου 20% καθώς και για ημιτελή κτίσματα για τα οποία οι φορολογούμενοι δικαιούνται μείωση φόρου 60%. Δεν λείπουν όμως οι περιπτώσεις, όπου οι φορολογούμενοι παρέλειψαν να δηλώσουν το ποσοστό συνιδιοκτησίας και ο φόρος υπολογίστηκε σαν να ήταν κύριοι του 100% του ακινήτου, δεν δήλωσαν τον όροφο του ακινήτου και απευθείας ακόμα και υπόγεια «ανέβηκαν» στον έκτο όροφο με τον αυξημένο συντελεστή του φόρου ή δεν δήλωσαν την επιφάνεια αποθήκης σε αγροτεμάχιο και ο φόρος υπολογίστηκε σαν να ήταν η αποθήκη, σπίτι.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Εφορία και φορολογική πολιτική
Πληροφορική και διαδίκτυο
Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ)
Υπουργείο Οικονομικών