Έντυπη Έκδοση

ΤΟ 2016 ΟΙ ΠΡΟΣΦΟΡΕΣ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗΣ ΤΡΙΩΝ ΧΕΡΣΑΙΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ ΣΤΗ Δ. ΕΛΛΑΔΑ

Τρενάρουν τις έρευνες οι χαμηλές τιμές πετρελαίου

Εως το τέλος του 2015 ευελπιστεί η ελληνική κυβέρνηση ότι θα έχει ολοκληρωθεί η υποβολή προτάσεων και η κατάθεση προσφορών στον διαγωνισμό παραχώρησης τριών χερσαίων περιοχών στην Δυτική Ελλάδα -πρόκειται για τις περιοχές Αρτα-Πρέβεζα, Αιτωλοακαρνανία και ΒΔ Πελοπόννησο- και η ολοκλήρωση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την διεξαγωγή στην συνέχεια ερευνών στις περιοχές του Ιονίου και νοτίως της Κρήτης, παρότι σήμερα ακόμη εκκρεμεί η δημοσίευση της πρόσκλησης ενδιαφέροντος στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Μετά από τουλάχιστον ένα χρόνο, έπειτα από την χειμερινή περίοδο 2015-2016, όπως επισημάνθηκε χθες στο πλαίσιο του συνεδρίου του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, οι δύο ελληνικές εταιρείες, τα ΕΛ.ΠΕ. και η Energean Oil&Gas, που έχουν αναλάβει την διενέργεια σε πρώτη φάση των δισδιάστατων και των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών και στην συνέχεια την διενέργεια των πρώτων διερευνητικών γεωτρήσεων στην Δυτική Ελλάδα, θα είναι σε θέση να γνωρίζουν ένα πράγματι η περιοχή του Πατραϊκού Κόλπου και η περιοχή του Κατακόλου μπορούν να προσφέρουν οικονομικά εκμεταλλεύσιμα κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου.

Υπάρχουν ενδείξεις

Σύμφωνα με τον κ. Ζαφειρόπουλο, στέλεχος των ΕΛ.ΠΕ. και τον κ. Ρήγα, πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Energean Oil&Gas, η οποία δραστηριοποιείται και στην περιοχή των Ιωαννίνων, τα μέχρι στιγμής διαθέσιμα στοιχεία είναι ενθαρρυντικά, καθώς υπάρχουν ενδείξεις παρουσίας εν δυνάμει σημαντικών αποθεμάτων υδρογονανθράκων. Ωστόσο, όπως σημείωσε ο κ. Ρήγας, δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να καλλιεργούνται υψηλές προσδοκίες στην κοινή γνώμη -πρακτική που εφαρμόζει κατά κόρον ο υπουργός ΠΕΚΑ, Γιάννης Μανιάτης- καθώς σαφής εικόνα για το εάν η θαλάσσια περιοχή της Δυτικής Ελλάδας φιλοξενεί εμπορικά εκμεταλλεύσιμα αποθέματα υδρογονανθράκων θα μπορεί να υπάρξει μόνο έπειτα από τρία χρόνια.

Η αγορά καταλογίζει σε κάθε περίπτωση στην ελληνική κυβέρνηση ότι σημειώνονται σημαντικές καθυστερήσεις σε όλο το φάσμα της υπόθεσης «έρευνα υδρογονανθράκων» στην χώρα μας, ενώ σοβαρό μειονέκτημα παραμένει το γεγονός ότι η στελέχωση της Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρίας Υδρογονανθράκων, ο δημόσιος εποπτικός φορέας υδρογονανθράκων, ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί.

Οσον αφορά πάντως την διαδικασία αδειοδοτήσεων, η πρόεδρος της ΕΔΕΥ, καθηγήτρια Σόφια Σταματάκη, τόνισε πως λόγω της ιδιομορφίας του ελληνικού θαλάσσιου χώρου, υπήρξε κεντρική επιλογή οι περιοχές όπου διαπιστώνονται πολύ μεγάλα βάθη και οι οποίες κατ' επέκταση απαιτούν πολύ υψηλές επενδύσεις, να μην διατεθούν προς έρευνα επί της παρούσης, εν αναμονή μίας πιο ώριμης τεχνολογίας.

Σε κάθε περίπτωση οι διαρκώς σε πτώση διεθνείς τιμές του αργού πετρελαίου που τείνουν να διαμορφωθούν πλέον κάτω από τα 80-90 δολάρια το βαρέλι για την ποικιλία Brent, και το γεγονός ότι μεγάλης εμβέλειας εταιρείες αναθεωρούν προς τα κάτω τα κονδύλια που προτίθενται να διαθέσουν για έρευνα διαμορφώνουν ένα μάλλον δυσμενές περιβάλλον αυτή την περίοδο για τη χώρα μας. Διαπιστώνεται κινητικότητα όσον αφορά στην προσέλευση υποψήφιων επενδυτών για την διεκδίκηση των είκοσι «οικοπέδων» στην περιοχή του Ιονίου και νότια της Κρήτης, ωστόσο παραμένει άγνωστο πόσες και ποιες τελικά εταιρείες θα λάβουν μέρος στην σχετική διαγωνιστική διαδικασία.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Πετρέλαιο/Πετρελαϊκές εταιρείες
ΕΛΠΕ