Έντυπη Έκδοση

Και με ξαφνικό θάνατο απειλούνται οι Κυπριακές Αερογραμμές

Μπλόκο της Ε.Ε. στο σχέδιο εξυγίανσης, στάση αναμονής από Aegean και Ryanair

Την κρατική Ολυμπιακή Αεροπορία θυμίζουν οι Κυπριακές Αερογραμμές. Παράνομες κρατικές ενισχύσεις, εμπλοκή Ε.Ε., κίνδυνος «ξαφνικού θανάτου». Σε μια δήλωση με πολλές ερμηνείες και αποδέκτες, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης υποστήριξε ότι οι Κυπριακές Αερογραμμές αντιμετωπίζουν το ενδεχόμενο λουκέτου, ελέω των αντιρρήσεων της Ε.Ε., στο πλάνο εξυγίανσης της εταιρείας.

Πτήση στο κενό Πτήση στο κενό Υπό την σκιά των αντιρρήσεων της Ε.Ε., οι επίδοξοι αγοραστές, όπως η Aegean Airlines και η Ryanair, τηρούν στάση αναμονής, καθώς η αποκρατικοποίηση της Cyprus Airways απαιτεί λεπτούς, οικονομικούς και διπλωματικούς χειρισμούς.

Αναλυτικότερα, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου Χάρης Γεωργιάδης, μιλώντας σε εκπομπή της κυπριακής τηλεόρασης, υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ενδιαφέρον, από τις δύο αεροπορικές, για την απόκτηση της Cyprus. Ο ίδιος σημείωσε ότι δεν είναι εύκολο να βρεθεί επενδυτής για τον κρατικό αερομεταφορέα, αφού παραμένει σε εκκρεμότητα η απόφαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού της Κομισιόν για το σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Προσέθεσε, ωστόσο, ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την έγκριση του σχεδίου, που έχει υποβληθεί στην Ε.Ε., εάν και κάτι τέτοιο θεωρείται πολύ δύσκολο από κύκλους της αγοράς. Πάντως, ακόμα και στην περίπτωση που εγκριθεί, οι εκτιμήσεις για το προσωπικό των Κυπριακών Αερογραμμών είναι δυσοίωνες, καθώς το σχέδιο προβλέπει απολύσεις προσωπικού, αλλά και μειώσεις μισθών.

Γεγονός είναι ότι το ενδεχόμενο λουκέτου φαντάζει πλέον πιο πιθανό από ποτέ, με τον κ. Γεωργιάδη να υποστηρίζει ότι, εάν δεν εγκριθεί το σχέδιο αναδιάρθρωσης από την Επιτροπή Ανταγωνισμού της Κομισιόν, οι συνέπειες για την εταιρεία θα είναι ακαριαίες.

Από την πλευρά του, ο υπουργός Συγκοινωνιών της Κύπρου Μάριος Δημητριάδης σημείωσε, πριν από λίγες ημέρες, ότι θα εξαντληθούν όλα τα περιθώρια για να σωθεί η εταιρεία και η συνδεσιμότητα της Κύπρου με άλλες χώρες. Οπως εξήγησε, για να πάρει κάποιος τις διακρατικές συμφωνίες, πρέπει να αγοράσει την εταιρεία, αποσαφηνίζοντας ότι, εάν αγοράσει μόνο το ενεργητικό, δεν λαμβάνει τις διακρατικές συμφωνίες.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι εκφράζουν έντονη ανησυχία, ζητώντας να σωθεί η εταιρεία και παράλληλα επικρίνουν την κυβέρνηση για τους χειρισμούς, σχετικά με τους επενδυτές.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Αεροπορικές Εταιρείες
Ευρωπαϊκή Ένωση
Αεροδρόμια
Κύπρος