Έντυπη Έκδοση

Εκτός γραμμής

Τα μουστάκια του Νοέμβρη

Ο συνάδελφος που χρεώθηκε την περιγραφή του αγώνα έμεινε ενεός: «Μα, τι μουστάκια είναι αυτά που λανσάρουν οι Κλίπερς; Τι μύγα τους τσίμπησε;» Δεν ήταν μύγα, αλλά φονική ταραντούλα. Δεν τσίμπησε αυτούς, αλλά άλλους, πολλούς. Ο καρκίνος του προστάτη και των όρχεων δεν γνωρίζει διακρίσεις, παρά μόνο μία, την αυτονόητη: είναι η μάστιγα του άνδρα. Το κίνημα «Movember» έχει στόχο να αφυπνίσει τα υποψήφια θύματα πριν χτυπηθούν από τον αδυσώπητο εχθρό. Το σινιάλο κρύβεται στο μουστάκι. Ανδρες, γρηγορείτε. Ο καρκίνος του προστάτη είναι ο δεύτερος συνηθέστερος παγκοσμίως και η 5η σε απόλυτους αριθμούς αιτία θανάτου για το ισχυρό φύλο. Κάθε χρόνο, παίρνει 300.000 ζωές.

Καλλιστεία και γραμματόσημα

Η Μη Κυβερνητική Οργάνωση «Ιδρυμα Movember» δραστηριοποιείται την τελευταία δεκαετία σε 22 χώρες και μαζεύει χρήματα για την έρευνα και την ανακούφιση των ασθενών. Υπολογίζεται ότι από το 2004 συγκεντρώθηκαν περίπου 175 εκατομμύρια δολάρια. Μοιράζονται ακόμα και βραβεία Moscar, για τις εξυπνότερες συμμετοχές στο κίνημα, ενώ γίνονται και ετήσια καλλιστεία μουστακιού για τον ίδιο, φιλανθρωπικό σκοπό. Η Μεγάλη Βρετανία έφτιαξε ειδικό γραμματόσημο, η Qantas ζωγράφισε μουστάκια στα αεροπλάνα της, ενώ οι εικονικοί ποδοσφαιριστές του Football Manager 2015 εμφανίζονται τον Νοέμβριο στολισμένοι με αρειμάνιο μύστακα! Η Ελλάδα, βέβαια, δεν ασχολείται με τρίχες. Στη χώρα όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα, τις ΜΚΟ τις στραβοκοιτάζουμε με καχυποψία ή τις χρησιμοποιούμε ως οχήματα αισχροκέρδειας και φοροδιαφυγής.

Τρίχες πάνω στο χιόνι

Οι αθλητές του πλανήτη στέκονται στην πρώτη γραμμή των επάλξεων, επειδή ακριβώς η εικόνα τους μπαίνει στα σπίτια καθημερινά μέσω της τηλεόρασης. Μια πρόχειρη έρευνα στο Διαδίκτυο αποκαλύπτει πολυάριθμους διάσημους «Μο Brothers» των γηπέδων: Μάικλ Οουεν (φωτό), Τζένσον Μπάτον, Μπλέικ Γκρίφιν, Αλέξι Λάλας (φωτό), Πίτερ Κράουτς (φωτό) και αμέτρητοι άλλοι από σπορ άγνωστα στην Ελλάδα και χώρες μακρυνές: σέρφερ από την Αυστραλία, αστέρια του ράγκμπι από τη Νέα Ζηλανδία, Αμερικανοί άσοι του φούτμπολ, Καναδοί σκληροί του χόκεϊ, Ιρλανδοί βιρτουόζοι του γκολφ, Σλοβένοι δεξιοτέχνες του χιονιού. Και βέβαια ηθοποιοί, τηλεπαρουσιαστές, ράπερ, μέχρι και κορίτσια που ποζάρουν με ψεύτικα μουστάκια σε ένδειξη συμπαράστασης. Ποιος θα κάνει την αρχή στα ελληνικά γήπεδα;

Νικ.α.π.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Αθλητισμός
Στη στήλη
Εκτός γραμμής