Έντυπη Έκδοση

Η απεργία και η βλακεία

*Από κείμενο του Τάκη Καραγιάννη στο www.protagon.gr

«Ο Νίκος Ρωμανός είναι ένας εκ των συλληφθέντων για τη ληστεία στο Βελβεντό Κοζάνης. Είχε φάει το ξύλο της αρκούδας από τους αστυνομικούς. Είναι η υπόθεση με το photoshop εάν θυμάστε. Βρίσκεται στη δικαστική φυλακή, στον Κορυδαλλό.

Την περασμένη Ανοιξη έδωσε πανελλήνιες και πέρασε σε ένα ΤΕΙ. Είναι η περίπτωση που δίνεις συγχαρητήρια στον ίδιο, στον υπουργό και σε όποιον άλλον θες. Δεν είναι μικρό πράγμα, είναι ένα σημάδι σωφρονισμού και επανένταξης στην κοινωνία. Μόνο θετικό είναι, σου δίνει ελπίδα για το μέλλον ενός ανθρώπου 21 ετών και του κοινωνικού συνόλου γενικότερα.

Αλλά ο ίδιος δεν μπορεί να πάει στα μαθήματα. Οχι γιατί δεν θέλει, αλλά γιατί δεν τον αφήνουν. Γι' αυτό κι από Δευτέρα θα αρχίσει απεργία πείνας (...).

Ο Νίκος Ρωμανός δεν είναι τρομοκράτης, είναι ένας απλός ληστής. Δεν το λέω εγώ, το λέει η ίδια η δικαιοσύνη. Πριν ένα μήνα, αυτός κι οι άλλοι πέντε "σύντροφοί του" κρίθηκαν ένοχοι για ληστεία και διακεκριμένη οπλοφορία και οπλοκατοχή, αλλά όχι για τρομοκρατική οργάνωση. Η έδρα δεν αναγνώρισε ελαφρυντικά σε κανέναν και τους επέβαλε ποινές κάθειρξης άνω των 10 ετών. Ο Ρωμανός θα μείνει στη φυλακή για 15 χρόνια και 11 μήνες.

Ο Ρωμανός δεν είναι ένας συνηθισμένος κρατούμενος. Δεν ντιλάρει κόκες και ηρωίνη στις φυλακές, διαβάζει και περνάει σε ακαδημαϊκό ίδρυμα.(...). Είναι ένας άνθρωπος που έχει κάθε λόγο να βρίσκεται εκεί που βρίσκεται για τα όσα έκανε, αλλά είναι ένας νέος που δείχνει διάθεση σωφρονισμού κι επανένταξης στην κοινωνία. Και κάποιοι δεν τον αφήνουν. Σε ένα πολιτισμένο κράτος αυτό όχι μόνο θα εθεωρείτο δεδομένο, αλλά θα αποτελούσε και ελαφρυντικό σε μελλοντική εκδίκαση πρόωρης αποφυλάκισης.

Είμαστε μια χώρα που οι φυλακές της βράζουν. Ενας 21χρονος θα αρχίσει απεργία πείνας (μέχρι τέλους, λέει ο ίδιος) και με βάση το ιστορικό του δείχνει πως είναι απόλυτα έτοιμος να το κάνει. Αντέχει το σωφρονιστικό σύστημα έναν θάνατο επειδή κάποιοι δεν υπογράφουν μια άδεια -κακώς εάν τη δικαιούται, καλώς εάν όχι- σε κάποιον που θέλει να σπουδάσει;».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Τυπογραφείο