Έντυπη Έκδοση

Αιθαλομίχλη, επεισόδιο τρίτο

**Αρθρο του Κώστα Ζαχαριάδη στην «Αυγή» (12.11.2014)

«Με τα πρώτα κρύα ήρθε και η βαριά μυρωδιά που μας συντροφεύει στα αστικά κέντρα της χώρας τις νύχτες. Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι Ελληνες πολίτες θα πληρώσουν το δικαίωμά τους στη θέρμανση με το να εισπνέουν καθημερινά ένα κοκτέιλ με περισσότερα από 60 πολύ επικίνδυνα τοξικά στοιχεία, τα οποία όλοι πλέον γνωρίζουμε ως αιωρούμενα σωματίδια της αιθαλομίχλης.

Ο χειμώνας μπαίνει και η κυβέρνηση κάνει συσκέψεις για να... οριστικοποιήσει μέτρα που θα έπρεπε να έχουν οριστικοποιηθεί τρεις χειμώνες πριν. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου Περιβάλλοντος, πριν από λίγες ημέρες αποφασίστηκε η προμήθεια και εγκατάσταση μετρητών αιθαλομίχλης. Καλώς εχόντων των πραγμάτων, ο διαγωνισμός και η προμήθεια θα ολοκληρωθούν προς τα τέλη του Ιανουαρίου. Μέχρι τότε θα έχει περάσει ο μισός χειμώνας.

Μαθαίνουμε επίσης ότι αποφασίστηκαν αυστηροί έλεγχοι, χωρίς όμως να απαντάται με ποιον τρόπο θα ζεσταθούν όλοι αυτοί που θα εντοπιστούν και θα τιμωρηθούν επειδή δεν έχουν τα χρήματα να αγοράσουν την κατάλληλη καύσιμη ύλη. Κυρίως μαθαίνουμε ότι η κυβέρνηση αισθάνεται σίγουρη ότι η μείωση του φόρου στο πετρέλαιο άλλα και τα μέτρα δωρεάν παροχής ρεύματος τις ημέρες με υπερβάσεις θα "σώσουν την κατάσταση". Δυστυχώς αδυνατούν να αντιληφθούν ότι το κόστος πετρελαίου παραμένει υψηλό, όπως αδυνατούν να χαράξουν και να εφαρμόσουν μια σοβαρή πολιτική αντιμετώπισης της ενεργειακής φτώχειας με την αναβάθμιση της θερμικής θωράκισης των κτηρίων.

Επιπλέον, η κυβέρνηση συνεχίζει να παίζει με την υγεία των πολιτών με επικοινωνιακά τρικ. Οπως αυτό της δωρεάν παροχής ρεύματος τις ημέρες με υπερβάσεις. Κι ενώ το όριο σε όλη την Ευρωπαϊκή Ενωση είναι τα 50 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο, το ελληνικό υπουργείο Περιβάλλοντος έθεσε ως όριο για να ανάψει το πράσινο φως και να δοθεί δωρεάν ρεύμα στα φτωχά νοικοκυριά τα 150 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο. Και μάλιστα ως ημερήσιο μέσο όρο.

Τι σημαίνει αυτό πρακτικά; Οτι δεν θα δοθεί ποτέ δωρεάν ρεύμα, καθώς είναι μάλλον αδύνατο να υπάρξει ένας τόσος υψηλός μέσος όρος, αφού οι τιμές αλλάζουν ανά ώρα και οι αυξομειώσεις είναι τεράστιες. Κι αν ποτέ υπάρξει τέτοιος υψηλός μέσος όρος, τότε μάλλον θα χρειαστούν πολύ περισσότερα μέτρα από την απλή παροχή δωρεάν ρεύματος. Αλήθεια, πώς παρέχεται δωρεάν το ρεύμα με τους συμβατικούς μετρητές ΔΕΗ που μετράνε την κατανάλωση ανά τετράμηνο ανεξάρτητα από το ποια μέρα και ώρα καταναλώθηκε το ρεύμα;

Το ζήτημα της ενεργειακής φτώχειας, που μετέτρεψε τον οικιστικό ιστό της χώρας σ' ένα απέραντο ψυγείο και την ατμόσφαιρα σε θάλαμο αερίων, απογυμνώνει την κυβέρνηση και δείχνει την ανικανότητά της και την απροθυμία της να προστατεύσει τον ελληνικό λαό από την εξαθλίωση.

Επιβάλλεται να μειωθεί ο Ενιαίος Φόρος Κατανάλωσης του πετρελαίου θέρμανσης, ώστε ο καταναλωτής να το αγοράζει στα 90 λεπτά ανά λίτρο, τιμές 2011 (η αγοραστική δύναμη των πολιτών έχει υποχωρήσει πολύ περισσότερο σε σχέση με το 2011), να προωθηθούν ειδικά προγράμματα με τη συμμετοχή ευρωπαϊκών κονδυλίων για την ενεργειακή θωράκιση των κτηρίων ιδιαίτερα των πιο ασθενών οικονομικά στρωμάτων, που συνήθως ζουν σε κτήρια με μεγάλες θερμικές απώλειες.

Και επιτέλους να παρθούν τα μέτρα εκείνα που εφαρμόζονται διεθνώς για να σταματήσει το πάρτι των λαθρεμπόρων καυσίμων και της νοθείας. Η διαφορά στις τιμές πετρελαίου θέρμανσης, κίνησης, ναυσιπλοΐας και η ανυπαρξία μηχανισμών ελέγχου δίνει σε λίγους και εκλεκτούς τη δυνατότητα να γλεντάνε στην υγεία των κορόιδων που παγώνουν. Αλλά, για να γίνει αυτό, θα πρέπει να υπάρχει βούληση. Είναι ζήτημα πολιτικών επιλογών...».

* Ο Κώστας Ζαχαριάδης είναι βιολόγος με μεταπτυχιακό «Περιβάλλον και δημόσια υγεία»

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Ελλάδα
Στη στήλη
Τυπογραφείο