Ηλεκτρονική Έκδοση

Σε απότομη πλαγιά ο Philae

Τελευταία ενημέρωση:

Με ανακούφιση η επιστημονική κοινότητα άκουσε την είδηση ότι αν και αρχικά δεν κατάφερε να αγκιστρωθεί σωστά στην επιφάνεια του κομήτη Tchouri και αναπήδησε σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων, τελικώς η συσκευή Philae έχει σταθεροποιηθεί, όπως επιβεβαίωσε η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA. Το ρομπότ λειτουργεί καλά, όμως βρίσκεται σε απότομη πλαγιά, σύμφωνα με το γαλλικό Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών.

"Ο Philae λειτουργεί καλά. Η μπαταρία του λειτουργεί καλά και τον τροφοδοτεί με ενέργεια", όμως κρίνοντας από τις φωτογραφίες που στέλνει, "βρίσκεται χωρίς αμφιβολία σε μία πλαγιά με μεγάλη κλίση", δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο Φιλίπ Γκοντόν, επικεφαλής του προγράμματος Rosetta στο Εθνικό Κέντρο Διαστημικών Μελετών (CNES) στην Τουλούζη.

Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις, το ρομπότ βυθίστηκε αρχικά σε βάθος 4 εκατοστών, άρχισε να περιστρέφεται, μετά ακινητοποιήθηκε επί δύο ώρες και στη συνέχεια άρχισε πάλι να κινείται για λίγη ώρα. Οι μηχανικοί εκτιμούν τώρα ότι το ρομπότ αναπήδησε τουλάχιστον δύο φορές, πιθανώς σε απόσταση εκατοντάδων μέτρων από το σημείο της ιστορικής προσεδάφισης. Τώρα ελπίζουν ότι θα καταφέρει να συλλέξει στοιχεία από την επιφάνεια του μήτη ώστε να δοθούν απαντήσει για την απαρχή του Ηλιακού Συστήματος.

 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Επιστήμη & Τεχνολογία