Ηλεκτρονική Έκδοση

Στα επίπεδα του 2010 υποχώρησε η τιμή πετρελαίου μπερντ

Κάτω από τα 80 δολάρια το βαρέλι, για πρώτη φορά από το 2010, κινείται η τιμή του πετρελαίου μπρεντ.

Η τιμή του μπρεντ διαμορφώνεται στα 79,77 δολάρια το βαρέλι, καταγράφοντας μείωση 0,76% σε σχέση με την Τετάρτη,σύμφωνα με την ηλεκτρονική έκδοση των Financial Times.
 
Ο υπουργός Πετρελαίου της Σαουδικής Αραβίας Αλί αλ Ναΐμι δεν αποσαφήνισε αν η χώρα του θα υποστηρίξει μείωση της παραγωγής της κατά τη σύνοδο του ΟΠΕΚ (Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών χωρών) στις 27 Νοεμβρίου, ώστε να αρθεί η υπερβάλλουσα προσφορά που υπάρχει στην αγορά πετρελαίου. 
 
Ο κ. Ναΐμι απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η Σαουδική Αραβία εμπλέκεται σε «πόλεμο τιμών» με την ταχέως αυξανόμενη αμερικανική παραγωγή σχιστολιθικού πετρελαίου ή άλλους ανταγωνιστές παραγωγούς. Δήλωσε ότι η χώρα του εργάζεται μαζί με άλλους παραγωγούς για να διασφαλίσει τη σταθερότητα των τιμών προς το συμφέρον των παραγωγών, των καταναλωτών και γενικά της πετρελαϊκής βιομηχανίας.
 
Ούτε η αύξηση της έντασης στην Ουκρανία προκάλεσε αύξηση των τιμών του πετρελαίου. «Δεν υπάρχουν πολλοί παράγοντες για να κινηθεί ανοδικά η αγορά τώρα, αλλά δεν είναι μονόδρομος η μείωση των τιμών. Αυτοί που πουλάνε, θέλουν να πάρουν τα κέρδη τους στο επίπεδο αυτό των τιμών», δήλωσε διαχειριστής εμπορευμάτων στη Σιγκαπούρη. 
 
Ωστόσο, η απότομη μείωση των τιμών ενέργειας μειώνει τις πληθωριστικές πιέσεις διεθνώς, επιτρέποντας στις κεντρικές τράπεζες να υιοθετούν πιο χαλαρές νομισματικές πολιτικές, οι οποίες θα στηρίξουν τελικά τις τιμές των στοιχείων ενεργητικού που έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο, δήλωσε αναλυτής της εταιρείας Mizuho Securities και πρόσθεσε: «Με δεδομένη την αποπληθωριστική τάση διεθνώς, μπορεί να δούμε και άλλες κεντρικές τράπεζες να χαλαρώνουν την πολιτική τους, κάτι που θα στήριζε την παγκόσμια οικονομία».
 
Πηγές: Financial Times, Reuters και ΑΠΕ - ΜΠΕ
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Οικονομία
Με λέξεις-κλειδιά
Πετρέλαιο/Πετρελαϊκές εταιρείες