Ηλεκτρονική Έκδοση

Βομβιστικές επιθέσεις σε πρεσβείες στη Λιβύη

Τρεις άνθρωποι τραυματίστηκαν από τις βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν έξω από τις πρεσβείες της Αιγύπτου και των Αραβικών Εμιράτων στην Τρίπολη ενώ προκλήθηκαν και μικρές ζημιές σε παρακείμενα κτίρια. Οι πρεσβείες είναι κλειστές από το καλοκαίρι, οπότε οι δύο χώρες είχαν αποφασίσει να απομακρύνουν το προσωπικό τους λόγω της έντασης στη χώρα.

Στην πρεσβεία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων δεν βρίσκονταν υπάλληλοι τη στιγμή της έκρηξης, αλλά τρεις άνθρωποι, άλλης εθνικότητας, που εργάζονται ως φρουροί ασφαλείας, τραυματίστηκαν καθώς βρίσκονταν έξω από το κτίριο.

Προηγήθηκαν χθες εκρήξεις παγιδευμένων οχημάτων σε πόλεις της Λιβύης, οι οποίες βρίσκονται υπό τον έλεγχο της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης που εδρεύει στην ανατολική πόλη Τομπρούκ και η οποία αμφισβητείται από την αντίπαλη κυβέρνηση που εδρεύει στην Τρίπολη.

Η Αίγυπτος και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ακολούθησαν το παράδειγμα άλλων χωρών και απομάκρυναν το διπλωματικό τους προσωπικό από την Τρίπολη λόγω των συγκρούσεων που ξέσπασαν το καλοκαίρι μεταξύ ενόπλων οργανώσεων που επιδιώκουν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη Λιβύη.

Η πρεσβεία της Αιγύπτου είναι κλειστή από τον Ιανουάριο και εκείνη των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από τον Μάιο. Μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει γνωστό αν στόχοι των επιθέσεων ήταν οι ίδιες οι πρεσβείες.
 
Τρία χρόνια μετά την πτώση του Μουάμαρ Καντάφι, κλιμακώνεται η ένταση στη χώρα καθώς αντίπαλες ένοπλες οργανώσεις διεκδικούν την εξουσία και τον έλεγχο των πετρελαϊκών πόρων της χώρας αυτής του ΟΠΕΚ. Η μία φράξια έχει αναλάβει τον έλεγχο της Τρίπολης κι έχει σχηματίσει τη δική της κυβέρνηση και κοινοβούλιο υποχρεώνοντας έτσι την εκλεγμένη βουλή και την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αμπντουλάχ αλ Θίνι να καταφύγει στο Τομπρούκ.

Οι αντίπαλοι της κυβέρνησης αλ Θίνι υποστηρίζουν ότι η γειτονική Αίγυπτος προσφέρει στήριξη στον απόστρατο στρατηγό Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος διεξάγει εκστρατεία για την εκδίωξη των ισλαμιστικών οργανώσεων από την πόλη Βεγγάζη στα ανατολικά.

(Πηγή:ΑΜΠΕ)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
Λιβύη