Ηλεκτρονική Έκδοση

Σκληρή κόντρα στη Βουλή για την επίθεση των ΜΑΤ στους φοιτητές

Μαρκόπουλος: «Είστε οι τρομοκράτες του έξω, θα είστε και εντός;»

Τρομοκράτες χαρακτήρισε τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ο βουλευτής της ΝΔ Κώστας Μαρκόπουλος, στην συζήτηση που μετετράπη σε οξεία αντιπαράθεση μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ, για τα σημερινά επεισόδια στη Νομική μεταξύ φοιτητών και ΜΑΤ. Ο Θ. Δρίτσας έκανε λόγο για «απίστευτη καταστολή και κλιμάκωση αυταρχισμού», ενώ η βουλευτής του ΚΚΕ Διαμάντω Μανωλάκου κατήγγειλε το «δόγμα νόμος και τάξη και την προκλητική ενέργεια των πρυτανικών αρχών».

Η επέμβαση της Αστυνομίας στη Νομική προκάλεσε οξείες αντεγκλήσεις στη Βουλή. Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Θ. Δρίτσας, λαμβάνοντας τον λόγο επί της διαδικασίας, μίλησε για «απίστευτη συμπεριφορά καταστολής»:«Έχουμε βαρύτατους τραυματισμούς. Ένα τμήμα της Νομικής είχε αποφασίσει να προχωρήσει σε λειτουργικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, ένα άλλο τμήμα να κάνει γενική συνέλευση και άλλοι μάθημα. Είχαμε βάναυση επίθεση, ακόμα και νέους ανθρώπους που κάθονταν σε παγκάκια, ένας εκ των οποίων κινδυνεύει να χάσει το μάτι του. Και έχουμε απαράδεκτη κλιμάκωση αυταρχισμού για τα θέματα της Παιδείας, που και ο υπουργός ακόμη αναγνωρίζει πως είναι εκρηκτικά. Η κυβέρνηση όμως επιλέγει την επίδειξη αυταρχισμού λίγες μέρες πριν την επέτειο του Πολυτεχνείου» δήλωσε ο κ. Δρίτσας.
 
Στη συνέχεια, ζήτησε το λόγο η Ζωή Κωνσταντοπούλου, χωρίς να της τον δώσει ο προεδρεύων, Γ. Καλαντζής. Αυτό προκάλεσε την αντίδραση και του Θ. Δρίτσα, με αποτέλεσμα το προεδρείο να κλείσει τα μικρόφωνα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία κατηγόρησε τον κ. Καλαντζή για «φίμωση».
 
«Σας έδωσα το λόγο, κατά παραχώρηση επί της διαδικασίας και διαμαρτύρεστε;» απάντησε ο προεδρεύων.
 
Η Ζωή Κωνσταντοπούλου ζήτησε να τοποθετηθεί ο παριστάμενος υπουργός Δικαιοσύνης για την επέμβαση στη Νομική, και ο Χ. Αθανασίου δήλωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να αντιληφθεί πως υπάρχουν νόμοι στο κράτος και θα εφαρμόζονται. Οι αρμόδιες Αρχές, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις, θα κάνουν το καθήκον τους. Υπάρχει κράτος δικαίου και θα εφαρμόζεται και αυτά που ξέρατε να τα ξεχάσετε. Εάν υπάρχουν υπερβάσεις, θα ελέγχονται και εκείνοι που το υπερβαίνουν».
 
«Πείτε μας τον νόμο που επικαλείστε» προκάλεσε τον υπουργό ο Θ. Δρίτσας, χωρίς να λάβει απάντηση.
 
Ο βουλευτής της ΝΔ, Κώστας Μαρκόπουλος, είπε πως «πράγματι υπήρχαν καθηγητές στο πανεπιστήμιο και κάποιοι φοιτητές που έκαναν μάθημα. Και κάποιοι ήταν απ' έξω που ήθελαν κατάληψη. Εσείς είσαστε με τους απ' έξω, εμείς με τους μέσα. Είσαστε με την τρομοκρατία, με τις καταλήψεις, με την ανομία» κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μαρκόπουλος.
 
Η δήλωσή του προκάλεσε νέες διαμαρτυρίες από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο κ. Μαρκόπουλος επικαλέστηκε αδυναμία να μιλήσει από το βήμα της Βουλής και επέστρεψε στη θέση του για να συνεχίσει.
 
«Δεν μπορούμε να κάνουμε μαθήματα στα πανεπιστήμια. Δεν θα μας φιμώσετε και στην αίθουσα της Βουλής. Τι είστε; Οι τρομοκράτες της αίθουσας; Είστε οι τρομοκράτες του έξω, θα είστε και εντός;» είπε, απευθυνόμενος προς το ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μαρκόπουλος. «Αυτοί που έκαναν τα επεισόδια, δεν τα έκαναν τυχαία, αλλά είναι το αριστερό μπράτσο κάποιων που δεν τους ονομάτισα» ανέφερε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και συμπλήρωσε: «Οι φοιτητές που διαμαρτύρονται είναι σοφοί και δημοκρατικοί, αλλά αυτοί που καταλαμβάνουν τα πανεπιστήμια είναι προεόρτια τρομοκρατίας».
 
Ο ανεξάρτητος βουλευτής Πάρις Μουτσινάς παρατήρησε, κοιτώντας τον προλαλήσαντα: «Κάποιοι ήταν ακραίοι στον αντικυβερνητικό τους λόγο χθες και ακραίοι στον φιλοκυβερνητικό τους λόγο σήμερα. Αυτό δεν βοηθά για την αναβάθμιση του κοινοβουλευτικού λόγου». «Τα προβλήματα της Παιδείας δεν αντιμετωπίζονται με ρόπαλα και ματ, αλλά με διάλογο. Ακούγοντας τον πρύτανη, λυπήθηκα για τη συμπεριφορά του απέναντι στους φοιτητές. Ακόμα και αν είχαν διαπράξει ένα ατόπημα, θα έπρεπε να το αντιμετωπίσει με πειθώ και όχι να μιλήσει για "αλητεία". Τέτοιες εκφράσεις δεν επιτρέπονται στο πανεπιστήμιο» ανέφερε ο κ. Μουτσινάς.
 
«Η Κ.Ο. του ΚΚΕ καταγγέλλει την προκλητική ενέργεια των πρυτανικών αρχών» ανέφερε αργότερα, η Διαμάντω Μανωλάκου (ΚΚΕ). «Το δόγμα "νόμος και τάξη" στοχεύει στο χτύπημα των συλλογικών δράσεων και δεν πρέπει να περάσει. Η αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης στα ΑΕΙ και ΤΕΙ, θα βρει απάντηση στον εορτασμό του ξεσηκωμού του Πολυτεχνείου και στην πορεία στην Αμερικάνικη Πρεσβεία» συμπλήρωσε.
 
Ανακοίνωση της ΔΗΜΑΡ
 
Έκκληση να μην αποτελέσουν οι εκδηλώσεις για την επέτειο του Πολυτεχνείου πεδίο αντιπαράθεσης απευθύνει η Δημοκρατική Αριστερά.
Όπως επισημαίνει το κόμα καθήκον όλων των πλευρών είναι να αναζητήσουν τη χρυσή τομή και να αποκλιμακώσουν την ένταση. «Η αντιμετώπιση των ζητημάτων της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης δεν μπορεί να γίνεται σε κλίμα αναμέτρησης πρυτανείας – φοιτητών»
 
Κάλεσμα από τους φοιτητές στις 17.00 στα Προπύλαια

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Φοιτητές
Βουλή
Σχολές/Πανεπιστήμια