Ηλεκτρονική Έκδοση

Συνταγματική αναθεώρηση με κρυφή προεδρική ατζέντα

Το θέμα της συνταγματικής αναθεώρησης ανοίγει καταρχήν σε κομματικό επίπεδο η Νέα Δημοκρατία, με στόχο η κοινοβουλευτική διαδικασία να ξεκινήσει σε χρόνο τέτοιο ώστε να καταστεί ένα από τα διλήμματα των βουλευτών κατά την προεδρική εκλογή στις αρχές του επόμενου έτους.

Η πρώτη συνάντηση των μελών της επιτροπής της Ν.Δ για τη συνταγματική αναθεώρηση πραγματοποιείται σήμερα στις έξι το απόγευμα στα γραφεία της γαλάζιας ΚΟ στη Βουλή, παρουσία και του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος συναντήθηκε χθες με τον πρώην υπουργό και συνταγματολόγο Προκόπη Παυλόπουλο και του ανέθεσε καθήκοντα επικεφαλής της γαλάζιας ομάδας. Σε αυτή θα μετέχουν πιθανότατα οι Κώστας Τζαβάρας, Τάσος Νεράτζης, Ευριπίδης Στυλιανίδης, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Φωτεινή Αραμπατζή κα βουλευτές της Ν.Δ, όλοι νομικοί.
 
Η επιτροπή θα επεξεργαστεί τις επίσημες προτάσεις του κόμματος προκειμένου να κατατεθούν σε περίπου 20 ημέρες δηλαδή στις αρχές Δεκεμβρίου στη Βουλή. Από εκεί και πέρα όμως απαιτούνται περίπου έξι με επτά μήνες για να εγκριθούν οι αναθεωρητέες διατάξεις, καθώς θα πρέπει να κληθεί η Ολομέλεια το Δεκέμβριο για να αποφασίσει τη σύσταση αρμόδιας κοινοβουλευτικής επιτροπής, να κατατεθεί η τελική πρόταση και να πραγματοποιηθούν δύο ψηφοφορίες στην Ολομέλεια με απόσταση ενός μηνός μεταξύ τους.
 
Καθίσταται συνεπώς σαφές ότι εάν δεν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές η διαδικασία της συνταγματικής αναθεώρησης διακόπτεται και δεν μπορεί να τεθεί ξανά αναθεωρητική πρόταση για πέντε έτη. Αυτό θα είναι και ένα ακόμη μέσο πίεσης προς τους βουλευτές στις αρχές του 2015 (και όπως όλα δείχνουν πιθανότατα τον Ιανουάριο και όχι το Φεβρουάριο) προκειμένου να ψηφίσουν Πρόεδρο.
 
Η πρώτη αντίδραση από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ ήλθε από τον ευρωβουλευτή και συνταγματολόγο Κώστα Χρυσόγονο, ο οποίος σχολίασε μέσω twitter την απόφαση του κ.Σαμαρά: “Τώρα τη θυμήθηκε την συνταγματική αναθεώρηση; Από τον Ιούνιο του 2013 τι έκανε; Μικρό πολιτικό παιχνίδι με τους θεσμούς”.
 
Τον πυρήνα των προτάσεων της Ν.Δ είχε παρουσιάσει τον περασμένο Μάιο σε ειδική εκδήλωση του Ινστιτούτου Δημοκρατίας Κ.Καραμανλής ο κ.Σαμαράς. Ο πρωθυπουργός είχε αναφερθεί ειδικότερα σε:
 
*Ενίσχυση του ρυθμιστικού ρολου του Προέδρου της Δημοκρατίας και άμεση εκλογή από τους Ελληνες πολίτες
 
*Ισχυρές εγγυήσεις για εξάντληση της τετραετούς διάρκειας της κοινοβουλευτικής περιόδου με σταθερό εκλογικό σύστημα που θα μπορεί να αλλάζει μόνο από τα τρία πέμπτα της Βουλής.
 
*Θεσμοθέτηση συγκεκριμένου κυβερνητικού σχήματος και αντίστοιχου οργανογράμματος με απόφαση των 3/5 της Βουλής.
 
*Μικρή ευέλικτη κυβέρνηση με θεσμοθέτηση τριών μόνιμων υπηρεσιακών υφυπουργών – Εξωτερικών, Άμυνας και επί του Προϋπολογισμού – με 5ετή θητεία.
 
*Θέσπιση ενός μόνο Γενικού Γραμματέα σε κάθε υπουργείο, με αναβάθμιση του ρόλου των Γενικών Διευθυντών
 
*Αναθεώρηση της διάταξης που προσδιορίζει την ποινική ευθύνη των υπουργών.
 
*Αναθεώρηση της διάταξης για την ασυλία των Βουλευτών, ώστε να . περιορισθεί αποκλειστικά στα όρια της άσκησης των κοινοβουλευτικών καθηκόντων του κάθε βουλευτή.
 
*Κατάργηση των βουλευτικών προνομίων που δεν έχουν σχέση με τα καθήκοντα του βουλευτή.
 
*Ασυμβίβαστο του αξιώματος του υπουργού με εκείνο του βουλευτή.
 
*Αναθεώρηση του άρθρου 90, ώστε να ενισχυθεί η ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης και να περιοριστεί η διακριτική ευχέρεια της Εκτελεστικής Εξουσίας ως προς την επιλογή της ηγεσίας της Δικαιοσύνης.
 
*Ειδικό και Μόνιμο Δικαστικό Σώμα, που θα έχει την αποκλειστική ευθύνη να ελέγχει τη συνταγματικότητα με αδιαμφισβήτητο τρόπο για την επιτάχυνση απονομής δικαιοσύνης και την “απελευθέρωση των επενδύσεων”
 
* Αναθεώρηση του άρθρου 16, για την ίδρυση και λειτουργία μη κρατικών και μη κερδοσκοπικών Ανώτατων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων
 
*Αναθεώρηση των διατάξεων για τα δημοψηφίσματα, ώστε να προβλέπεται διενέργεια δημοψηφίσματος και με λαϊκή πρωτοβουλία
 
*Κατοχύρωση του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης όλων και της ανεμπόδιστης πρόσβασης στην εργασία τους, ώστε όπως είχε πει ο πρωθυπουργός “να μην διαταράσσεται συνεχώς η κοινωνικοοικονομική ζωή από την αυθαιρεσία ατόμων ή μικρών ομάδων”, αναφερόμενος σε περιορισμό των διαδηλώσεων.
 
 

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Σύνταγμα της Ελλάδος
Νέα Δημοκρατία