Έντυπη Έκδοση

Κυβερνητικές αλχημείες για τις οφειλές

Ως απόδοση δικαιοσύνης για τους αδύναμους φορολογούμενους χαρακτηρίζουν κυβερνητικά στελέχη τις αλλαγές στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο, που αφήνουν εκτός ρύθμισης τις μη ληξιπρόθεσμες οφειλές.

Η κυβέρνηση επιχείρησε μετά τη θύελλα να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, μιλώντας για λάθος της ρύθμισης που θα άφηνε εκτός των 72-100 δόσεων τη συντριπτική πλειονότητα των οφειλετών του ΕΝΦΙΑ, καθώς τα στοιχεία δείχνουν ότι το 96% των οφειλετών θα έμενε τελικά εκτός ρύθμισης. Και αυτό, όπως υποστηρίζουν στην κυβέρνηση, γιατί εξαιτίας του περιορισμού που υπάρχει στη ρύθμιση για ελάχιστη μηνιαία δόση 50 ευρώ, θα άφηνε εκτός το 92% των οφειλετών που έχει ΕΝΦΙΑ έως 1.000 ευρώ, ενώ ποσοστό της τάξης του 4% οφείλει ΕΝΦΙΑ από 1.000 έως 1.500 ευρώ.

Με βάση αυτά τα στοιχεία που έδωσε το υπουργείο Οικονομικών, ο μέσος ΕΝΦΙΑ διαμορφώνεται στα 536 ευρώ μετά τη χορήγηση εκπτώσεων και απαλλαγών. Επομένως, για την πλειονότητα των οφειλετών, όπως υποστηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών, οι δόσεις δεν θα υπερέβαιναν τις 10 και για ένα ποσοστό τις 30.

Αυτό βέβαια που ξεχνά να υπολογίσει η κυβέρνηση, είναι οι υπόλοιπες οφειλές που μπορεί να έχουν οι φορολογούμενοι προς την Εφορία, με τις οποίες αυξάνεται το συνολικό ποσό, με αποτέλεσμα να μπορούν να ενταχθούν στη ρύθμιση.

Το φίδι από την τρύπα στη Βουλή εκλήθη να βγάλει ο αναρμόδιος για το θέμα αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, καθώς αυτός επιλέχθηκε να υπερασπιστεί την κυβερνητική απόφαση και όχι ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης ή ο υφυπουργός Οικονομικών, Γίωργος Μαυραγάνης, αρμόδιος για φορολογικά θέματα.

«Η παρέμβασή μας αποσκοπεί στο να δείξει ότι οι συνεπείς επιβραβεύονται και οι ασυνεπείς αποδοκιμάζονται» είπε ο κύριος Σταϊκούρας, τονίζοντας ότι με βάση τις αρχικές διατάξεις, οι οποίες τροποποιούνται σήμερα, ενδεχομένως συνεπείς φορολογούμενοι να αθετούσαν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.

Πλέον μετά και την εξαίρεση από τη ρύθμιση των μη ληξιπρόθεσμων οφειλών, η ένταξη σε αυτή αλλά και η διατήρησή της γίνεται ιδιαίτερα δύσκολη, καθώς όσοι ενταχθούν στις δόσεις πρέπει να πληρώνουν κανονικά τις τρέχουσες οφειλές τους.

Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες να εξυπηρετούν και τη δόση των βεβαιωμένων φόρων που θα «τρέχουν» τους επόμενους μήνες, αλλά και τη δόση από τη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, κάνοντας πλέον τη ρύθμιση να μην είναι όσο ελκυστική ήταν με την αρχική της μορφή.

ΑΛΕΞ. ΚΛΩΣΣΑΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Υπουργείο Οικονομικών
Εφορία και φορολογική πολιτική
Κυβέρνηση
Οικονομική και δημοσιονομική πολιτική
Κύριο θέμα
Τεστ αντοχής με γκρίνιες