Έντυπη Έκδοση

ΣΕΙΡΑ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΩΝ ΣΕ ΚΥΠΡΟ, ΣΕΡΒΙΑ, ΑΛΒΑΝΙΑ

Με Νταβούτογλου ο Τσίπρας στην Αθήνα

Συνάντηση με τον Αχμέτ Νταβούτογλου θα ζητήσει να έχει ο Αλέξης Τσίπρας όταν ο Τούρκος πρωθυπουργός επισκεφθεί την Αθήνα στο πλαίσιο του Ανωτάτου Συμβουλίου Συνεργασίας των δύο χωρών που θα γίνει στις 5-6 Δεκεμβρίου.

Σε πρώτο πλάνο βάζει πλέον την εξωτερική πολιτική  ο Αλ. Τσίπρας Σε πρώτο πλάνο βάζει πλέον την εξωτερική πολιτική ο Αλ. Τσίπρας Αυτό γνωστοποίησε ο Πάνος Σκουρλέτης στο χθεσινό μπρίφινγκ σε μια φάση που τα εξωτερικά θέματα, τα οποία μέχρι πρότινος ήταν σε δεύτερο πλάνο στην αξιωματική αντιπολίτευση, τίθενται πλέον, κεντρικά και απασχολούν λόγω των εξελίξεων που καταγράφονται με τις τουρκικές προκλήσεις σε Κύπρο και Αιγαίο.

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει τον ελληνοτουρκικό διάλογο, ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι από το συγκεκριμένο διάλογο πρέπει να λείπει οποιαδήποτε συζήτηση επί θεμάτων που άπτονται της εθνικής κυριαρχίας. Γνωστοποίησε επίσης μια σειρά πρωτοβουλιών που θα αναλάβει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ σε Κύπρο, Σερβία και Αλβανία σε ημερομηνίες που αναζητούνται από τους συνεργάτες του. Διέψευσε δε ότι είχε κλειστεί ραντεβού του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ, ενώ εξέφρασε επιφυλάξεις αν η συνάντηση αυτή μπορεί να γίνει τουλάχιστον σύντομα, μετά τις εξελίξεις με επίκεντρο τη συμφωνία Λουξεμβούργου-πολυεθνικών και το θόρυβο που έχει προκληθεί από την πρόταση μομφής που κατατέθηκε με την υπογραφή και του ΣΥΡΙΖΑ.

Ισχυρή πόλωση

Οσον αφορά τα εσωτερικά πολιτικά, ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ προέβλεψε ισχυρή πόλωση μέχρι τις εκλογές και κατηγόρησε την κυβέρνηση για «πλεόνασμα αναξιοπιστίας» με αφορμή τις ρυθμίσεις για τον ΕΝΦΙΑ και τις οφειλές. Τόνισε δε πως «από τα 18 σημεία διαπραγμάτευσης, έχουμε φτάσει στα 19 προαπαιτούμενα από την τρόικα». Ο κ. Σκουρλέτης χαρακτήρισε συνταγματικό αντιπερισπασμό την προωθούμενη συζήτηση για συνταγματική αναθεώρηση προκειμένου να μην συζητηθούν τα θέματα οικονομίας στα οποία «η κυβέρνηση τα έχει κάνει θάλασσα». Αναφερόμενος στα χθεσινά γεγονότα της Νομικής και την επίθεση που δέχθηκαν οι φοιτητές από τα ΜΑΤ, έκανε λόγο για πρόκληση προς τη νεολαία, τον αντιδικτατορικό αγώνα και τη δημοκρατία, χαρακτηρίζοντας ως αναίτια την επίθεση κατά των φοιτητών ενώ τόνισε πως ο πρύτανης του ΕΚΠΑ, Θ. Φορτσάκης, είναι «εκτελεστικός βραχίονας μιας πολιτικής έντασης, στην οποία επενδύει η κυβέρνηση».

Ο Π. Σκουρλέτης προανήγγειλε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θα ψηφίσει «λευκό» στο νομοσχέδιο για τα μισθολογικά των δικαστικών, τονίζοντας πως ούτως ή άλλως «δεν πρέπει να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε μισθολογικά ζήτημα», σημειώνοντας ωστόσο ότι «διαφωνούμε με τις αναδρομικές περικοπές».

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Συναντήσεις/Συμφωνίες/Συνομιλίες/Διαπραγματεύσεις
ΣΥΡΙΖΑ
Εξωτερική πολιτική
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Τουρκία