Έντυπη Έκδοση

Η Τουρκία αντιδρά με αλαζονεία στην απομόνωση

Ενίσχυση της απομόνωσης της Τουρκίας θεωρούν κυβερνητικές πηγές στη Λευκωσία το χθεσινό ψήφισμα της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το οποίο καλεί την Αγκυρα να τερματίσει τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Συνεχίζει το «Μπαρμπαρός» τις βόλτες στην κυπριακή ΑΟΖ Συνεχίζει το «Μπαρμπαρός» τις βόλτες στην κυπριακή ΑΟΖ Οι ίδιες πηγές θεωρούν πως το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου καταδεικνύει ταυτόχρονα και την αποδοκιμασία της Τουρκίας από τους Ευρωπαίους πολίτες, τους οποίους εκφράζουν οι ευρωβουλευτές. Η Τουρκία, αντί να δείξει ότι συναισθάνεται την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει, αντέδρασε με δήλωση του υπουργού Ευρώπης Βολκάν Μποζκίρ, ο οποίος είπε ότι το ψήφισμα θα έχει την τύχη που είχαν και τα προηγούμενα και δεν πρόκειται να ληφθεί υπόψη γιατί δεν έχει καμία ισχύ.

Κατά τον κ. Μποζκίρ το ψήφισμα είναι λάθος και θα προκαλέσει περισσότερη ζημιά παρά όφελος. Ο Τούρκος υπουργός, μάλιστα, ανέφερε ότι μόλις το ψήφισμα επιδοθεί στους αντιπροσώπους της χώρας του στις Βρυξέλλες θα επιστραφεί.

Η Τουρκία μέχρι στιγμής δεν έχει επιδείξει πρόθεση τερματισμού των προκλήσεων, οι οποίες αναμένεται να ενταθούν αύριο με τους εορτασμούς για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους στις 15 Νοεμβρίου 1983, από τον Ραούφ Ντενκτάς.

Το ερευνητικό πλοίο «Μπαρμπαρός» συνεχίζει να πλέει εντός της κυπριακής ΑΟΖ και όπως δήλωσε ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν έχει αλλάξει τίποτα ως προς την προκλητική συμπεριφορά της Τουρκίας.

Ικανοποίηση

Το κυπριακό υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του εξέφρασε ικανοποίηση για το ψήφισμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σημειώνοντας πως αυτό «καταγράφει την ενόχληση και δυσφορία για τις τουρκικές προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ και καλεί την Τουρκία να αποσύρει την οδηγία προς ναυτιλλομένους (NAVTEX), υπογραμμίζοντας παράλληλα την ανάγκη σεβασμού των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας». Κατά το κυπριακό υπουργείου Εξωτερικών, «σημαντική εξέλιξη αποτελεί και η διασύνδεση της συμπεριφοράς της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ με την ενταξιακή της πορεία», ενώ αποτελεί «ισχυρό μήνυμα» στην Αγκυρα, αναδεικνύοντας τον παράνομο χαρακτήρα των ενεργειών της, καλώντας τη να σεβαστεί τη διεθνή νομιμότητα και κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Χθες ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης ανέφερε πως εξετάζεται η λήψη νομικών μέτρων κατά της Τουρκίας και υπήρξε σύσκεψη με τον Γενικό Εισαγγελέα για να εξεταστούν όλα τα δεδομένα. Ο κ. Κασουλίδης σημείωσε ότι πρέπει να γίνουν προσεκτικές κινήσεις, έχοντας ως παράδειγμα την τροπή που πήραν τα πράγματα στο Αιγαίο με το μορατόριουμ ερευνών.

Μόσχα και εγχείρηση

Εν τω μεταξύ, ο Κύπριος πρόεδρος εντός του πρώτου 15νθημέρου του Δεκεμβρίου αναμένεται να πάει στη Μόσχα ανταποκρινόμενος σε πρόσκληση του προέδρου Πούτιν. Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί, αλλά όπως αναφέρθηκε η επίσκεψη θα πραγματοποιηθεί πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 17ης Δεκεμβρίου. Στις αρχές Ιανουαρίου, ο κ. Αναστασιάδης θα υποβληθεί σε εγχείρηση καρδιάς. Ο ίδιος δήλωσε πως ελπίζει ότι όλα θα πάνε καλά και η κατάσταση του δεν είναι τόσο σοβαρή όσο παρουσιάζεται. Χθες επισκέφθηκε τον αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο, ο οποίος εόρταζε τα ονομαστήριά του. Ο αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε ταχεία ανάρρωση στον κ. Αναστασιάδη, σημειώνοντας πως οι σχέσεις τους είναι κάτι περισσότερο από αδελφικές.

ΜΑΝΩΛΗΣ ΚΑΛΑΤΖΗΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Κύπρος
Εξωτερική πολιτική
Διπλωματία και διμερείς σχέσεις
Τουρκία
ΑΟΖ