Έντυπη Έκδοση

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΥΝΔΕΕΙ ΤΗΝ ΑΛΛΑΓΗ ΜΕ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ

Εκβιάζει με το Σύνταγμα για την εκλογή Προέδρου

Υπό τον Προκόπη Παυλόπουλο συνεδριάζει την Τρίτη η επιτροπή της Ν.Δ.

Δίχως ενδοιασμούς ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς ομολογεί ότι η αναθεώρηση του Συντάγματος θα χρησιμοποιηθεί ως εκβιασμός προς τους βουλευτές προκειμένου να ψηφίσουν Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ο Α. Σαμαράς πετάει το μπαλάκι κυρίως στους  αντιπολιτευόμενους και τους ανεξάρτητους βουλευτές Ο Α. Σαμαράς πετάει το μπαλάκι κυρίως στους αντιπολιτευόμενους και τους ανεξάρτητους βουλευτές Σε μήνυμά του στην επιτροπή της Νέας Δημοκρατίας, που θα επεξεργαστεί τις γαλάζιες προτάσεις για τη συνταγματική αναθεώρηση και η οποία πραγματοποίησε χθες την πρώτη της συνεδρίαση στη Βουλή, ο κ. Σαμαράς συνέδεσε την αλλαγή του Συντάγματος με τη «λειτουργικότητα του πολιτεύματος και την πολιτική σταθερότητα».

Ο πρωθυπουργός δήλωσε μεν βέβαιος ότι η κοινοβουλευτική τετραετία θα εξαντληθεί και μέχρι τον Ιούνιο του 2016 ο χρόνος επαρκεί για να τελειώσει η πρώτη φάση της αναθεώρησης. «Κι αυτός είναι ένας λόγος παραπάνω, για να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας ομαλά, στις αρχές του επομένου έτους και για να μην διακοπεί η διαδικασία της Συνταγματικής μας Αναθεώρησης», προσέθεσε.

Πέταξε έτσι το μπαλάκι κυρίως στους αντιπολιτευόμενους και ανεξάρτητους βουλευτές, τους οποίους όταν έλθει η ώρα της προεδρικής εκλογής (τον Ιανουάριο πιθανότατα) η κυβέρνηση θα κατηγορεί πως εάν καταψηφίσουν θα εμποδίσουν για πέντε χρόνια αλλαγές που επιθυμεί η ελληνική κοινωνία -όπως στο νόμο περί ευθύνης υπουργών και στη βουλευτική ασυλία- και άρα ενεργούν προς ίδιον όφελος.

Ταυτόχρονα, βέβαια, το πρώτο περίγραμμα των γαλάζιων προτάσεων για την αναθεώρηση του Συντάγματος, όπως το είχε περιγράψει ο κ. Σαμαράς στην ειδική εκδήλωση της Ν.Δ. τον περασμένο Μάιο, περιλαμβάνει εισηγήσεις σε καθαρά συντηρητική κατεύθυνση όπως π.χ. ο περιορισμός των διαδηλώσεων με την αιτιολογία της ελεύθερης διακίνησης των εργαζομένων (όσων έχουν απομείνει εν πάση περιπτώσει).

Η επιτροπή

Πρόεδρος της επιτροπής της Ν.Δ. για τη συνταγματική αναθεώρηση έχει οριστεί ο πρώην υπουργός και συνταγματολόγος Προκόπης Παυλόπουλος και μέλη οι βουλευτές Ευριπίδης Στυλιανίδης, Λάζαρος Τσαβδαρίδης, Κώστας Κουτσογιαννακόπουλος, Τάσος Νεράτζης, Ασπασία Μανδρέκα, Φωτεινή Αραμπατζή, Νίκος Παναγιωτόπουλος, Σπύρος Ταλιαδούρος, Κώστας Τζαβάρας και Γιάννης Κεφαλογιάννης.

Ο κ. Σαμαράς μετά τη σύντομη παρέμβασή του έφυγε και τα μέλη της επιτροπής έκαναν μία πρώτη κυρίως διαδικαστική συζήτηση. Μέχρι την Κυριακή, ο κ. Παυλόπουλος θα στείλει την εισήγησή του στα μέλη της επιτροπής, πάνω στην οποία θα γίνει επεξεργασία ώστε σε ένα μήνα να κατατεθεί η πρόταση της Ν.Δ. για τη συνταγματική αναθεώρηση, με τις υπογραφές 50 βουλευτών και τον Ιανουάριο (ύποπτα κοντά στην προεδρική εκλογή) να κληθεί η ολομέλεια για να συστήσει την αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.

Η επιτροπή της Ν.Δ. θα συνεδριάσει ξανά την Τρίτη στις τρεις το μεσημέρι στη Βουλή και τα μέλη της θα μοιραστούν σε ομάδες εργασίας ανά άρθρα χωρισμένα σε τέσσερις θεματικές ενότητες (ατομικά δικαιώματα, εκτελεστική εξουσία, νομοθετική εξουσία, δικαστική) για να καταλήξουν σε περίπου 30 προτάσεις.

Βάση αυτών θα αποτελέσει η ομιλία Σαμαρά το Μάιο, αλλά όλα τα θέματα είναι στο τραπέζι καθώς ο πρωθυπουργός εξουσιοδότησε τα μέλη της επιτροπής σχεδόν εν λευκώ. Ορισμένα πάντως από τα μέλη είναι κατ' αρχήν σκεπτικά όσον αφορά στην άμεση εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό (που αποτελεί, όμως, βασική δήλωση του πρωθυπουργού). Εκτιμάται επίσης σε πρώτη φάση ότι δεν θα προταθεί η μείωση του αριθμού των βουλευτών (που μπορεί να γίνει και με νόμο) και θεωρείται πως δεν είναι αναγκαίο να μπει στο Σύνταγμα σταθερός εκλογικός νόμος, αλλά θα εξετασθεί η πλειοψηφία που απαιτείται για αλλαγή του από τις επόμενες εκλογές (σήμερα απαιτούνται τα δύο τρίτα).

Δεν είναι λίγα πάντως και τα γαλάζια στελέχη που θεωρούν μη σοβαρή την κίνηση του Μαξίμου να ανοίξει τώρα θέμα αναθεώρησης και εκφράζουν την απογοήτευσή τους για τον κίνδυνο να χαθεί, όπως λένε, μία ευκαιρία θεσμικών αλλαγών.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Νέα Δημοκρατία
Σύνταγμα της Ελλάδος
Κυβέρνηση