Έντυπη Έκδοση

Ο ΧΟΡΟΣ ΤΗΣ ΜΙΖΑΣ ΣΤΑ ΟΠΛΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ * ΚΑΤΗΓΟΡΟΥΝΤΑΙ 13 ΣΤΕΛΕΧΗ ΤΩΝ ATLAS - RHEINMETALL

«Τα παίρνουν» και οι Γερμανοί

Το δρόμο που χάραξε η υπόθεση των «μαύρων ταμείων» της Siemens, ακολουθεί και η έρευνα για τα οπλικά συστήματα των υποβρυχίων και τα Asrad. Ο ανακριτής Διαφθοράς βάζει στο «κάδρο» 13 Γερμανούς υπήκοους καθιστώντας τους κατηγορούμενους, με το σκεπτικό ότι πήραν «μίζα από τη μίζα».

Η κλήτευση Γερμανών υπηκόων ακολουθήθηκε και κατά την ανάκριση για τη σύμβαση 8002/97 για την ψηφιακοποίηση του ΟΤΕ. Στην περίπτωση εκείνη, όμως, οι Γερμανοί κατηγορούμενοι ουδέποτε πέρασαν το ανακριτικό κατώφλι, με αποτέλεσμα η έρευνα να κλείσει δίχως να εμφανιστούν.

Πάντως, ο Γαβρ. Μαλλής που χειρίζεται τις περισσότερες υποθέσεις εξοπλιστικών προγραμμάτων, ζητά να βρεθούν ενώπιόν του οι 13 Γερμανοί, οι οποίοι διετέλεσαν στελέχη της εταιρείας STN ATLAS, αλλά και της RHEINMETALL AG, που αποτελεί συνέχεια της πρώτης. Οι 13 νέοι κατηγορούμενοι έχουν κληθεί για τον ερχόμενο Δεκέμβριο αντιμέτωποι με τις αξιόποινες πράξεις της δωροδοκίας και του ξεπλύματος βρόμικου χρήματος, ενώ όταν ολοκληρωθεί κι αυτός ο κύκλος απολογιών, ο δικαστικός λειτουργός αναμένεται να καλέσει ακόμη δέκα άτομα, επίσης στελέχη των δύο εταιρειών.

Αιτία για την κλήτευσή τους είναι τα στοιχεία που προκύπτουν από έγγραφα της γερμανικής δικογραφίας, αλλά από τις κινήσεις των τραπεζικών λογαριασμών των δύο βασικών κατηγορούμενων Π. Ευσταθίου (εκπρόσωπος της STN Atlas στην Ελλάδα) και Αντ. Κάντα (πρώην αναπληρωτής διευθυντής εξοπλισμών). Από εκεί προκύπτει το ποσό των 38 εκατομμυρίων ευρώ που φέρεται ότι μοιράστηκε εν είδει δωροδοκίας, ποσό διόλου ευκαταφρόνητο αν σκεφτεί κανείς ότι η συνολικά εκτιμώμενη μίζα υπολογίζεται για τα δύο εξοπλιστικά προγράμματα περίπου 60 εκατομμύρια ευρώ.

Ο ανακριτής Διαφθοράς έβαλε στο στόχαστρό του τα συγκεκριμένα πρόσωπα, καθώς οι ενδείξεις καταδεικνύουν ότι σημαντικό ποσό της ελεγχόμενης μίζας αφού φεύγει από τους Γερμανούς, επιστρέφει αργότερα πίσω σε αυτούς. Σύμφωνα με πληροφορίες, η ύποπτη διαδρομή είναι στοιχείο ότι οι δωροδοκηθέντες ήταν και δωροδοκούμενοι. Την ίδια ώρα, το ελληνικό Δημόσιο έκανε και σε αυτή τη δικογραφία την εμφάνισή του, δηλώνοντας παράσταση πολιτικής αγωγής. Συγκεκιρμένα, ζητά από τις δύο γερμανικές εταιρείες αποζημίωση για ηθική βλάβη, συνολικού ύψους 13 εκατ. ευρώ, με επιφύλαξη.

Αυτές οι ενέργειες είναι και οι τελευταίες του δικαστικού λειτουργού, αφού όλα τα υπόλοιπα κεφάλαια για τις συμβάσεις των γερμανικών υποβρυχίων και των αντιαεροπορικών συστημάτων Asrad έχουν κλείσει. Αξίζει να σημειωθεί ότι 35 κατηγορούμενοι έχουν ήδη απολογηθεί, ενώ τα συγκεκριμένα σκέλη των δύο δικογραφιών έχουν διαβιβαστεί στον αρμόδιο εισαγγελέα προκειμένου να εισηγηθεί στο δικαστικό συμβούλιο την παραπομπή ή μη των κατηγορουμένων σε δίκη.

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Δικαστικό ρεπορτάζ
Ξέπλυμα βρόμικου χρήματος
Διαφθορά
Στρατιωτικοί εξοπλισμοί
Εταιρείες Εξοπλιστικών Συστημάτων