Έντυπη Έκδοση

Τέσσερις καταδίκες από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Ούτε μια, ούτε δυο, ούτε τρεις, αλλά τέσσερις καταδίκες εισέπραξε η Ελλάδα χθες από το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για παραβίαση του δικαιώματος της περιουσίας και για απάνθρωπη μεταχείριση αλλοδαπών κρατουμένων. Η πρώτη υπόθεση αφορούσε την προσφυγή της Κωνσταντίνας και Γεωργίας Μπιμπί, των οποίων κτήματα γης απαλλοτριώθηκαν το 1976 χωρίς να λάβουν αποζημίωση.

Εξάντλησαν όλα τα νομικά μέσα στην Ελλάδα, υποστηρίζοντας το δικαίωμά τους να λάβουν τη νόμιμη αποζημίωση μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου του 2007, όπου το Ανώτατο Εφετείο έκρινε ότι οι αξιώσεις των εναγουσών για αποζημίωση ήταν ενάντια στο κράτος και ενέπιπταν στη δικαιοδοσία των διοικητικών δικαστηρίων.

Εκδικάζοντας την προσφυγή τους, το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία και την υποχρέωσε να καταβάλει στις προσφεύγουσες αποζημίωση 10.000 ευρώ για χρηματική ζημιά, 3.000 ευρώ για ηθική βλάβη και 2.500 ευρώ για δικαστικά έξοδα και δαπάνες.

Η δεύτερη υπόθεση αφορούσε την προσφυγή του Σπυρίδωνα Βάρβη και τους περιορισμούς οικοδόμησης και εκμετάλλευσης, που επιβάλλονταν από τις ελληνικές αρχές, στο ιδιόκτητο οικόπεδό του στην περιοχή Μαραθώνα.

Στην κύρια απόφασή του της 19ης Ιουλίου 2011, το Δικαστήριο είχε κρίνει ότι υπήρξε παραβίαση του δικαιώματος της περιουσίας και με τη σημερινή του απόφαση υποχρέωσε την Ελλάδα να καταβάλει στον Σπυρίδωνα Βάρβη 50.000 ευρώ για υλική βλάβη.

Η τρίτη υπόθεση αφορούσε την προσφυγή του Τογιαμπάλι Μ.D. από το Μπανγκλαντές, ο οποίος συνελήφθη από τις ελληνικές αρχές και κρατήθηκε, από τις 4 Ιανουαρίου έως και τις 15 Μαρτίου 2011, σε αστυνομικό τμήμα αλλοδαπών στη Θεσσαλονίκη, εν αναμονή της απέλασής του.

Το Δικαστήριο καταδίκασε την Ελλάδα για παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ, με βάση το οποίο απαγορεύεται η απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση και την υποχρέωσε να του καταβάλει 8.000 ευρώ αποζημίωση για οικονομική βλάβη.

Η τέταρτη υπόθεση αφορούσε την προσφυγή του ιταλικής υπηκοότητας Αρη Παπακωνσταντίνου, ο οποίος καταδικάστηκε σε ισόβια για αδικήματα σχετικά με εμπορία ναρκωτικών και κρατείται στις Φυλακές Αλικαρνασσού

Ο Παπακωνσταντίνου παραπονέθηκε στο Δικαστήριο για τις συνθήκες κράτησής του στις φυλακές, επικαλούμενος τον υπερπληθυσμό κρατουμένων, τις κακές συνθήκες υγιεινής και την έλλειψη αερισμού και φωτισμού στα κελιά.

Το Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τον δικαίωσε με τη σημερινή του απόφαση, καταδικάζοντας την Ελλάδα για απάνθρωπη και εξευτελιστική μεταχείριση κρατουμένου και υποχρεώνοντάς την να του καταβάλει 18.200 ευρώ για ηθική βλάβη και να πληρώσει 2.000 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

ΝΙΚΟΣ ΡΟΥΣΣΗΣ

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Πολιτική
Με λέξεις-κλειδιά
Ευρωπαϊκή Ένωση
Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ)
Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ)