Έντυπη Έκδοση

ΗΠΑ: Μειώστε το χρέος στις χώρες που μαστίζονται από τον Εμπολα

Αίμα και πλάσμα ασθενών που έχουν ιαθεί θα περιέχει το ένα από τρία εμβόλια κατά του αιμορραγικού πυρετού Εμπολα, που θα δοκιμαστούν τον Δεκέμβριο, σε κέντρα των Γιατρών Χωρίς Σύνορα στη Γουινέα και τη Λιβερία, με τα πρώτα αποτελέσματα να αναμένονται τον Φεβρουάριο, ενώ η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας, που συνεργάζεται στις δοκιμές, μιλά πλέον για 5.160 θανάτους σε 14.098 κρούσματα.

Εθνική ημέρα δράσης ήταν η χθεσινή για τους Καλιφορνέζους νοσοκόμους, όπως και για τους συναδέλφους τους στις ΗΠΑ. Σκοπός τους να προκαλέσουν την προσοχή στην έλλειψη κατάρτισης και προστατευτικού εξοπλισμού για τους εργαζομένους που ενδέχεται να εκτεθούν στον Εμπολα Εθνική ημέρα δράσης ήταν η χθεσινή για τους Καλιφορνέζους νοσοκόμους, όπως και για τους συναδέλφους τους στις ΗΠΑ. Σκοπός τους να προκαλέσουν την προσοχή στην έλλειψη κατάρτισης και προστατευτικού εξοπλισμού για τους εργαζομένους που ενδέχεται να εκτεθούν στον Εμπολα Την ίδια στιγμή, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) ανακοινώνει ότι είναι έτοιμο να εξετάσει ελάφρυνση του χρέους των χωρών που έχουν πληγεί περισσότερο από την επιδημία και εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχο για τις οικονομικές επιπτώσεις της στην Αφρική. Ο Αμερικανός υπουργός Οικονομικών Τζέικομπ Λιου έκανε έκκληση στο Ταμείο να διαγράψει 100 εκατομμύρια δολάρια από το χρέος των τριών αυτών χωρών της δυτικής Αφρικής, το οποίο ανέρχεται συνολικά σε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια.

Τρεις οι δοκιμές

Οπως εξηγούν στην ανακοίνωσή τους οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, καθώς δεν υπάρχει ειδική θεραπεία κατά της επιδημίας οι τρεις χωριστές κλινικές δοκιμές αποσκοπούν στην εύρεση δραστικής θεραπείας, και θα τεθούν αντίστοιχα υπό την επίβλεψη τριών επιστημονικών κέντρων. Οι δοκιμές με το αντιρετροϊκό φάρμακο brincidofovir της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας Chimerix στο κέντρο ELWA της Μονρόβιας στη Λιβερία υπό την επίβλεψη του βρετανικού πανεπιστημίου της Οξφόρδης, οι δοκιμές με το αντιρετροϊκό φάρμακο favipiravir της ιαπωνικής Fujifilm στο Γκεκέντου της Γουινέας υπό το γαλλικό INSEM (Ινστιτούτο Υγείας και Ιατρικής Ερευνας) και οι δοκιμές με αγωγή που έχει ως βάση το αίμα και το πλάσμα ασθενών που έχουν αναρρώσει στο κέντρο του Κόνακρι της Γουινέας υπό την επίβλεψη του ολλανδικού Ινστιτούτου Τροπικής Ιατρικής της Αμβέρσας.

Διευκρινίζεται ότι στις δοκιμές δεν θα χρησιμοποιηθούν φάρμακα placebo και θα μετάσχουν εκατοντάδες ασθενείς που πάσχουν μόνο από τον ιό Εμπολα, οι οποίοι θα συναινέσουν έπειτα από ενημέρωση.

Σε παράλληλες εξελίξεις, δύο νέοι θάνατοι καταγράφηκαν στο Μάλι. Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας της χώρας, θύματα του αιμορραγικού πυρετού είναι ένας ασθενής και μία νοσοκόμα, η οποία εργαζόταν στην κλινική όπου νοσηλευόταν ο άνδρας την πρωτεύουσα Μπαμάκο. Παρά το γεγονός ότι το τελευταίο διάστημα έχει μειωθεί σημαντικά ο αριθμός των νέων περιστατικών, οι διεθνείς προσπάθειες δεν θα πρέπει να ανακόψουν την ταχύτητά τους, συνέστησαν Αμερικανοί αξιωματούχοι σε βουλευτές των ΗΠΑ, οι οποίοι βρίσκονται στη διαδικασία αξιολόγησης αιτήματος του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα που πρότεινε να διατεθούν επιπλέον 6,2 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της ασθένειας.

Ωστόσο ο αριθμός της αμερικανικής στρατιωτικής δύναμης που θα αποσταλεί στη Δ. Αφρική μειώνεται, και ειδικά στη Λιβερία θα μεταβούν 3.000 στρατιώτες και όχι 4.000 όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί. Η απόφαση του Πενταγώνου ακολουθεί διάγγελμα της προέδρου της Λιβερίας, στο οποίο η Τζόνσον-Σίρλιφ ανακοίνωσε ότι τερματίζεται η κατάσταση εκτάκτου ανάγκης στη χώρα λόγω του Εμπολα.

ΙΩΑΝΝΑ ΝΙΑΩΤΗ

(Πηγές: ΑΜΠΕ, BBC, Reuters)

Αποστολή με Email Εκτύπωση σελίδας

Διαβάστε επίσης

Στην κατηγορία
Διεθνή
Με λέξεις-κλειδιά
ΗΠΑ
Ιατρικές έρευνες & μελέτες
Εμπολα
Μεταδοτικές ασθένειες και αντιμετώπιση
Γιατροί Χωρίς Σύνορα